Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон зарахував Росію до «ревізіоністських держав»


Генерал армії США Мартін Демпсі
Генерал армії США Мартін Демпсі

Генерал Мартін Демпсі представив нову Національну військову стратегію США

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Мартін Демпсі відзначив, що не може з точністю передбачити, звідки може з’явитися наступна загроза Сполученим Штатам та інтересам країни, але він знає, що це відбудеться швидше, ніж раніше, і американські збройні сили повинні бути до цього готові.

Демпсі представив нову Національну військову стратегію. Документ визначає, як саме армія буде використовувати сили і можливості для захисту американських національних інтересів.

«Глобалізація, поширення технологій і демографічні зміни ведуть до стрімких змін, коли державні суб’єкти і трансрегіональні мережі кидають виклик порядку і стабільності, – заявив Демпсі. – У стратегії звернуто увагу на цю динаміку, і наша стратегія в тому, щоб наші сили залишалися найкраще керованою, підготовленою і оснащеною армією на планеті».

У стратегії визнається, що застосування військової сили проти традиційних загроз, що виходять від держав істотно відрізняється від використання такої сили проти недержавних суб’єктів. Також наголошується, що найбільш вірогідні сценарії затяжних кампаній, а не коротких, інтенсивних боїв.

У документі, який цитується на сайті Пентагону, зазначено, що збройні сили США також повинні бути готові, щоб протистояти «ревізіоністським державам», таким як Росія, яка кидає виклик міжнародним нормам, а також радикальним екстремістським організаціям, подібним до «Ісламської держави».

У представленій стратегії наголошується внесок Росії в забезпеченні безпеки в таких сферах, як боротьба з наркотиками і тероризмом, проте в документі йдеться про готовність Москви використовувати силу для досягнення своїх цілей.

«Вона (Росія – ред.) неодноразово демонструвала, що не поважає суверенітету своїх сусідів, – йдеться в стратегії. – Військові дії Росії підривають регіональну безпеку як безпосередньо, так і за допомогою маріонеткових сил».

Але Росія – не єдина, яка викликає заклопотаність країна, про яку йдеться в стратегії. Перераховано також Іран з його ядерною програмою і спонсорством «терористичних угруповань у регіоні та активністю в Сирії, Іраку, Ємені та Лівані» і Північна Корея, де розробляють ядерну зброю і будують ракети, здатні досягти Сполучених Штатів.

Китай винесено в іншій розряд, проте і його дії можуть нести загрозу США, зазначено в стратегії, яка, в той же час, заохочує Китай «стати партнером заради більшої міжнародної безпеки».

В той же час, дії Пекіна в Південно-Китайському морі викликають тривогу.

Збройні сили США «повинні забезпечити повний спектр військових можливостей, що стосуються і ревізіоністських держав і екстремістських угруповань, – написано в стратегії. – Результатом нездатності зробити це стане більший ризик для нашої країни і міжнародного порядку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG