Доступність посилання

ТОП новини

6 депутатів відмовилися від голосування за закон щодо валютних кредитів


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Шість народних депутатів звернулися до голови Верховної Ради з проханням не зараховувати їхнє голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Заяви з проханням вважати результатом їхнього голосування «не голосував» подали народні депутати – Андрій Антонищак, Тарас Кутовий, Олександр Черненко, Олена Шкрум, Оксана Юринець та Василь Яніцький.

Раніше про намір відкликати свій голос за суперечливий законопроект на своїх сторінках уFacebook заявили щонайменше три депутати Верховної Ради – Альона Шкрум, Ігор Луценко, Олександр Черненко, а Володимир Парасюк попросив вибачення за свій вибір у тих, хто виступав проти реструктуризації валютних кредитів.

2 липня Рада в третьому читанні і в цілому ухвалила законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. За цей документ проголосували 229 народних депутатів при мінімально необхідних 226. Законопроект передбачає, що реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Національний банк України наполягав на відхиленні проекту цього закону. Там зауважують, що ухвалення законопроекту «матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи», адже банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 мільярдів гривень.

Щоб законопроект набув чинності, його ще має підписати президент України Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG