Доступність посилання

ТОП новини

Які сценарії для Греції після «так» або «ні» на референдумі?


Люди проходять повз плакати з гаслами «так» (NAI) та «ні» (OXI) перед референдумом. Афіни, 3 липня 2015 року
Люди проходять повз плакати з гаслами «так» (NAI) та «ні» (OXI) перед референдумом. Афіни, 3 липня 2015 року

Незалежно від результатів всенародного голосування 5 липня грекам доведеться дуже скрутно – експерти

Брюссель – Греція готується до недільного референдуму. Громадяни мають підтримати або відмовитися від пакету допомоги міжнародних кредиторів. Від результату цих голосувань залежить не тільки їхнє майбутнє, але й подальша доля цілої зони, де євро є грошовою одиницею. Що, власне, трапиться, якщо греки скажуть «так» пакету міжнародної допомоги, і що буде, якщо вони його відкинуть, таким чином, висловивши свою незгоду з подальшими скороченнями пенсій та збільшеннями податків?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Із наближенням референдуму, серед самих греків нервозність стрімко зростає. Те, що їм обмежили доступ до готівки з власних рахунків, породило значний страх перед завтрашнім днем. Це, зокрема, видно по тому, що черги перед банками щодня зростають, кажуть європейські туристи, що повернулися з грецьких курортів.

Майбутнє, тим часом, не обіцяє Греції нічого доброго: МВФ щойно опублікував прогнози її економічного зростання у цьому році, яке знизилося ще на два відсотки, а отже, для порятунку економіки буде потреба ще в додаткових майже 40 мільярдах євро допомоги.

Про можливі сценарії після недільного грецького референдуму Радіо Свобода запитало в економіста з Центру досліджень європейської політики Даніеля Ґроса, який каже що «у разі негативного голосування, ситуація доволі зрозуміла: Греція не отримає програми допомоги, тож постане питання чи залишається вона у зоні євро. Водночас, уряд повинен буде вирішити, як фінансувати державу: чи це буде здійснюватися через підвищення податків, чи шляхом нового скорочення витрат. Їм самим це вирішувати».

Відповідь «Ні» дуже послабить позицію Греції – Юнкер

У Брюсселі заявляють: якщо греки 5 липня скажуть «Ні», то це дуже послабить позицію прем’єр-міністра Ципраса. Відмовляючись коментувати можливий демократичний вибір громадян Греції, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер коротко заявив: «Ні» дуже послабить позицію Греції».

Проєвропейський мітинг в Афінах. 30 червня 2015 року
Проєвропейський мітинг в Афінах. 30 червня 2015 року

Сам голова уряду Алексіс Ципрас стверджує протилежне, закликаючи громадян не погоджуватися на пропозицію міжнародних кредиторів.

Автоматичного виходу Греції з єврозони через «ні» не буде, але двері для такої можливості будуть відкриті значно ширше, каже Яніс Емануілідіс, аналітик із Європейського політичного центру.

Чимало греків голосуватимуть: бути чи не бути їм частиною європейської сім’ї. Інші думатимуть, чи сказати «так» або «ні» політиці заощаджень
Яніс Емануілідіс

«Небезпека такої можливості зросте, якщо люди проголосують «ні», – зазначає він. – Чимало греків голосуватимуть: бути чи не бути їм частиною європейської сім’ї. Інші думатимуть, чи сказати «так» або «ні» політиці заощаджень. Люди вибиратимуть між обуренням ситуацією і, водночас, занепокоєнням щодо того, що може трапитися наступного дня».

А якщо греки скажуть «так», то, на думку голови Єврокомісії Юнкера, попереду будуть дуже складні переговори, щоб переконати незговірливий уряд Ципраса. Тим часом, економічна ситуація у греків може ще більше погіршитися. Через щоденну деградацію, вочевидь, потрібен буде новий, ще більш адаптований план допомоги.

Опитування дають протилежні результати

«Потрібно буде домовлятися щодо повністю нової програми допомоги, – каже економіст Данієль Ґрос. – Можливо, програми-мінімум, де буде дуже мало грошової підтримки, і так само дуже мало зобов’язань з боку греків. За фінансову політику, таким чином, відповідатиме тільки національний уряд, і це буде значно простіше для Євросоюзу».

Тим часом, опитування, проведені різними аналітичними центрами Греції, дають протилежні результати.

Одні кажуть, що «ні» з великим розривом переважатиме – приблизно, 9 із 10 голосів. Інші – що ризик опинитися в ізоляції свідчить про те, що більшість греків буде готова до подальших скорочень та заощаджень і може підтримати пакет допомоги від МВФ, Європейського центробанку та Єврокомісії, з яким так пристрасно бореться нинішній грецький уряд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG