Доступність посилання

ТОП новини

Наркомани і пияки не потрібні в Збройних силах – військовий комісар


Асоціальні елементи не потрібні в Збройних Силах – військовий комісар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

У шосту хвилю мобілізації у Черкаській області призвуть понад дві тисячі черкащан. Тепер медики ретельніше перевірятимуть здоров’я військовозобов’язаних, а в обласному військкоматі пильнуватимуть, щоб до лав Збройних сил не потрапили «асоціальні елементи». Про особливості шостої хвилі мобілізації на Черкащині в інтерв’ю Радіо Свобода розповів обласний військовий комісар Євген Курбет.

– Як приклад помилок перших трьох черг – це велика кількість добровольців, але не передбачений для всіх медичний огляд. Тому були помилки в призові «за станом здоров’я». Зараз це питання на більш жорсткому контролі. Додаткового обстеження потребують військовозобов’язані, які старші 40 років, і відбувається обов’язкове медичне обстеження усіх військовозобов’язаних, яких призивають до Збройних сил.

– ЗМІ неодноразово повідомляли, що під час п’ятої хвилі мобілізації в різних областях мобілізували усіх без розбору: і хворих, і немічних, і наркоманів, і пияків. Припускають, що це повториться і під час шостої хвилі. Чи справді такі випадки мають місце?

Можливі одиночні помилки, або ж такі випадки, коли людина сама приховує, що має обмеження за станом здоров’я. Але таких масово немає

– Ні, це неправда. Всі військовозобов’язані, яких призивають до лав Збройних сил, – це придатні за станом здоров’я, які мають відповідний рівень освіти, які мають відповідну військово-облікову спеціальність, а також мотивацію до проходження військової служби щодо захисту нашої держави. Всіх військовозобов’язаних оглядають досвідчені лікарі-спеціалісти. Їх семеро. Комісію створюють розпорядженням голів районних державних адміністрацій. Це лікарі, які мають досвід військово-лікарської експертизи. Тому можливі одиночні помилки, або ж такі випадки, коли людина сама приховує, що має обмеження за станом здоров’я. Тоді дійсно може бути помилка в призові. Але таких масово немає.

– Тобто закиди, що асоціальних елементів призивають, аби виконати план мобілізації, необґрунтовані?

– Я вам хочу сказати відверто: наркомани і пияки не потрібні в Збройних силах. Тому що там людина виконує дуже важливі завдання. В її руках перебуває вогнепальна зброя, боєприпаси, техніка та озброєння. Якщо призвати людину, яка не контролює себе, має певні відхилення, зокрема, психічні, ця людина не зможе виконувати завдання, а принесе лише більше шкоди. Краще буде не укомплектована посада, ніж укомплектована таким військовослужбовцем.

Самі військовослужбовці з передової, якщо такі люди туди потрапляють, намагаються їх ізолювати, відправити зі свого розташування. Тому що це загроза для життя і здоров’я інших військовослужбовців. Це нам категорично заборонено і цьому приділяють особливу, дуже жорстку увагу.

– Скільки військовозобов’язаних ухилилося від мобілізації на Черкащині?

Понад вісім тисяч людей не з’явилися до військових комісаріатів для проходження медичної комісії

– Багато. Понад вісім тисяч людей не з’явилися до військових комісаріатів для проходження медичної комісії. Тому всі вони передані в розшук до органів внутрішніх справ, які організовують їхній розшук та доставку до військових комісаріатів.

– Яким чином відбирають чоловіків, яких мобілізують?

– Якщо людина не служила в армії, це не означає, що людина не військовозобов’язана. Громадян поділяють на допризовників, призовників, військовослужбовців і військовозобов’язаних. Якщо людина проходила службу в армії, але отримала військово-облікову спеціальність під час цивільного життя – навчалася чи працювала, відповідно до законодавства, вона перебуває на військовому обліку. Вік збільшено до 60 років. Якщо раніше, залежно від військового звання, від 40 до 55 років, то зараз усі до 60 років перебувають на військовому обліку.

Якщо людина не має військової підготовки, то її не призивають безпосередньо до військової частини, яка виконує завдання в зоні АТО. Це одна з помилок попередніх призовів, яку врахували

Якщо людина не має військової підготовки, то її не призивають безпосередньо до військової частини, яка виконує завдання в зоні АТО. Це одна з помилок попередніх призовів, яку врахували. Всіх призивають до відповідних навчальних підрозділів або навчальних центрів, де відбувається їхня підготовка за певними напрямками і у відповідний термін – мінімум 50-55 діб. А потім призиваються до війська для виконання завдань. Тому всі будуть навчені, всі будуть підготовлені. Захист Батьківщини – це обов’язок кожного громадянина.

Можу навести приклад нашого батальйону (14-й батальйон територіальної оборони «Черкаси» – ред.), де були і музиканти, і вчителі, які добросовісно виконували обов’язки. Вони звільнилися з військової служби – саме п’ята черга мобілізації була для того, щоб цих людей замінити. Зараз вони отримують посвідчення учасників бойових дій і повертаються до своїх театрів, навчальних закладів.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG