Доступність посилання

ТОП новини

Суд, гауптвахта, штраф: як в армії карають тих, кого зловили на пияцтві


Як і в суспільстві, в армії є і алкоголіки, і наркомани – командир «Сармату»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

«Хочеш випити? Чарка горілки коштуватиме тобі 2-2,5 тисяч гривень» – командир «Сармату»

Восени 2014 року у складі Збройних сил України з’явився новий підрозділ – частина спеціального призначення військової служби правопорядку «Сармат». Розташувалася вона у Запоріжжі на території «Уральських казарм». Серед завдань, які виконують бійці цього підрозділу, – забезпечення правопорядку серед військовослужбовців. Керівництво частини також наділене повноваженнями розслідувати протиправні дії, здійснені вояками, та заарештовувати їх. Представники підрозділу кажуть, що найбільш поширеними правопорушеннями серед українських військових є вживання спиртних напоїв та невихід на службу. Командир «Сармату» Вадим Музюкін розповів Радіо Свобода, які правові механізми боротьби з пияцтвом і наркоманією у своїх лавах мають Збройні сили України.

– Пане Музюкін, Ви безпосередньо працюєте з правопорушниками. Чи має вплив та ситуація, що була у бійців у цивільному житті, на майбутні правопорушення під час несення служби? Можливо, Ви відслідковували якісь тенденції, взаємозв’язок…

Армія – це зріз нашого суспільства, тобто, якщо у нашому суспільстві є алкоголіки, і наркомани, і дармоїди, що не хочуть працювати і вчиняють якісь правопорушення, відповідно, також трапляється, що ці люди також потрапляють до Збройних сил України. Цього виключити не можна. Потрапляють такі люди під час мобілізації. Тим більш, що зараз одна хвиля за іншою, і не завжди військкомати встигають правильно зреагувати. Бувають такі, що приходять і розповідають, що патріоти, хочуть Батьківщину захищати і йдуть до Збройних сил. Однак скажу вам, що є серед них і нормальні, що проявляють себе добре, героїчно проявляють. А бувають й інші.

Припустимо, йому 40 років. Якщо він все своє життя, свідоме життя любив випити, хто його на «цивілці» зупинить? Вийшов з роботи і пішов собі пиво пити, потім горілки випив. В армії є хоча б такий фактор, як робота командирів, тобто, якщо він збереться кудись піти випити, є шанс, що його зупинять, що він нікуди не піде, бо є дисципліна, є стрій, є якісь обов’язки, які він має виконувати.

А випадки є. Випадків, авжеж, багато, що військовослужбовці вживають спиртні напої. А є і такі, що наркозалежні: наркотики або пробують, або повторно пробують. До них вживається дисциплінарне стягнення. Зараз не лише військовій службі правопорядку, а і командиру військової частини доручено складати протокол про невихід на службу, вживання спиртних напоїв. Сам командир складає протокол, проводить медогляд. Протокол має бути підкріплений свідченням, що є ступінь алкогольного сп’яніння. На підставі цього протоколу суд ухвалює рішення.

Ці справи розглядають цивільні суди. Судді вживають до них два види покарання: або утримання на гауптвахті, або штраф

Військових судів, на жаль, в нас сьогодні немає. Вони були реорганізовані, тому ці справи розглядають цивільні суди. Однак у цивільних суддів є розуміння ситуації, і вони не хочуть, щоб цей військовослужбовець, не дай Боже, в стані алкогольного сп’яніння вчинив якесь правопорушення чи вчинив військовий злочин. Судді вживають до них два види покарання: або утримання на гауптвахті, або штраф. Такі випадки є, у моїй практиці було 14 протоколів, що проходили через мене.

Таких військовослужбовців позбавляють премії

В подальшому таких військовослужбовців позбавляють премії. Вони платять штраф державі. Мінімальний виходить 1190 гривень. І, відповідно, командир в рамках проведення слідства за цим фактом позбавляє військовослужбовця премії. Якщо це солдат, сержант, це близько 1000-1200 гривень. Виходить, хочеш випити? Пляшка, чарка горілки коштуватиме тобі 2-2,5 тисяч гривень.

Відтепер премію тих, хто вживає спиртні напої і позбавлені її за минулий місяць, розподіляють між військовослужбовцями

Останніми змінами, наказом міністра оборони, приблизно тиждень тому надано можливість командирам військових частин розпоряджатися цією премією, якої позбавляють за вживання спиртних напоїв. Це бич не лише армії, це бич всього нашого суспільства, бо є любителі випити, погуляти, накоїти що-небудь. І відтепер премію тих, хто вживає спиртні напої і позбавлені її за минулий місяць, розподіляють між військовослужбовцями, тобто у командира з’явився ще один важіль впливу – не лише накладати стягнення, а й преміювати людей. Якщо солдат нормальний, проявив себе, виконує обв’язки, чому командирові не відзначити його? Треба стимулювати не лише похвальною грамотою, а й у грошовій формі, тобто премія розподіляється між військовослужбовцями цього підрозділу.

– Ви казали, що через Вас проходило 14 протоколів щодо алкогольного, наркотичного сп’яніння. Який відсоток цих правопорушень серед інших?

Мої військовослужбовці несуть службу в зоні проведення антитерористичної операції, тут, на блокпостах, підтримують дисципліну і правопорядок патрулюванням – мої бійці несли службу на Широкому лані (полігон в Миколаївській області), Черкаському (полігон в Дніпропетровській області). Коли вони там працюють, протоколи складають ті органи управління ВСП (військової служби правопорядку ред.), що курують Широкий лан чи інший полігон.

Я вважаю, що людина дуже добре розуміє, коли її позбавляють грошей

Там були й такі бійці, що ловилися і на вживані наркотиків. Так, є такі. Нема чого приховувати. Їх одразу затримують, проводять медогляд і потім вживають заходів упливу на них – або на гауптвахту, або складають протокол і карають на гроші. У нашому випадку, я вважаю, що людина дуже добре розуміє, коли її позбавляють грошей. Є одні нормальні, що воюють, а є й інші, що думають, як випити і що-небудь накоїти.

В процентному відношення я не можу назвати – не володію такою інформацією. Через мене проходило 14 протоколів. Наркотичних не було. Були лише за вживання спиртних напоїв та невихід на службу.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG