Доступність посилання

ТОП новини

Щоб звільнити Донбас, треба перекрити кордон із Росією (огляд преси)


За спинами сепаратистів стояли і стоять регулярні російські війська

Вже рік, що минув після звільнення Слов’янська від бойовиків, сперечаються про те, чому Гіркіну дали можливість вийти із міста і закріпитись у Донецьку. Колишній ватажок бойовиків кілька місяців тероризував Слов’янськ, відволікаючи увагу українській армії, тим самим давши можливість бандитам поширити свій вплив на решту територій. Як згадує газета «День», на момент окупації Слов’янська в самому Донецьку було не так багато бойовиків, але звільняти обласний центр чомусь наказу не надходило. Уже рік подібні питання досі не розкриті. Натомість Україна потрапила до павутиння перемов із бойовиками. Утім, як наголошує в газеті голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, якби на окупованій території перебували лише незаконні збройні формування, то операцію зі звільнення Донбасу військовим та військово-політичним шляхом можна було здійснити упродовж двох тижнів. Однак за спинами сепаратистів стояли і стоять регулярні російські війська. Для того, щоб звільнити Донбас, зараз потрібна одна умова: перекрити кордон із Росією. Без цього і без виведення російських військ говорити про можливість звільнення окупованих територій з мінімальними втратами неможливо.

Щоб звільнити Донбас – треба перекрити кордон із Росією (преса)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Будь-які військові дії на Донбасі вигідні Володимиру Путіну. Це дає йому можливість мати важіль впливу на Україну, стверджує експерт «Газети по-українськи». Зростає інтенсивність підготовки бойовиків, підрозділи перегруповують. Чимало військових російської регулярної армії проходять обкатку на Донбасі і замінюються іншими. Контингент російських військ постійно підтримується на окупованій території України, переконує експерт. Тому сценарію літнього наступу російсько-сепаратистських військ виключати не можна. Однак навряд чи варто очікувати глобального наступу російської регулярної армії з використанням авіації. Загалом, завдання Кремля після 9 травня поступово змінилося. Раніше намагалися здобути від України якісь нові території. Зараз прагнуть замінити українську владу на більш поступливу Росії. Для цього нав’язують ідею виборів, дискредитують представників київської влади. 80 відсотків гібридної війни становлять невійськові засоби: інформаційна війна, кібервійна – в інтернеті, підтримка сепаратистів. Військовими ж діями бойовики хочуть створити ситуацію, коли щодня гинуть українські воїни. У цьому є великий ризик для країни, бо в такій ситуації українські бійці змушені або не стріляти у відповідь, або відповідати вкрай рідко. Це їх деморалізує.

В Україні вже майже рік йде люстрація. За цей час сотні чиновників різних рангів, десятки міліціонерів, прокурорів і даївців були звільнені в рамках очищення влади. Журналістка газети «Сегодня» поспілкувалася з люстрованими чиновниками і дізналася, як їм живеться після чищення. З’ясувалося, що деякі з них зуміли за допомогою судів повернутися на свої посади, дехто продовжує судитися, а деякі вже знайшли нову роботу чи пішли в політику. Видання наголошує, що у найближчі півроку чистки триватимуть. Адже ще залишилися відомства, яких люстрація майже не торкнулася. Це, насамперед, судді, і за них можуть взятися найближчим часом. Плюс є новий закон про прокуратуру, який, по суті, є завуальованою люстрацією.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG