Доступність посилання

ТОП новини

Майбутніх голів райадміністрацій на Одещині відбирають за конкурсом, останнє слово – за громадськістю


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кандидатів на посаду тестують на знання англійської та просять презентувати власний план розвитку району

Одеса – Міхеїл Саакашвілі вже більше місяця обіймає посаду голови Одеської обласної державної адміністрації. Одним із перших кроків, зроблених ним на посаді, став пошук нових людей на заміщення голів 26 райцентрів області. Також екс-президент Грузії оголосив незалежний конкурс на більшість посад в самій ОДА, запросивши приєднатися до його команди місцевих громадських діячів. І хоча реформи, які зараз намагаються реалізувати на Одещині, експерти називають переважно експериментальними, Саакашвілі стверджує, що лише так можна боротися з корупцією та кумівством у владі.

У конкурсі на заміщення голів 26 районних адміністрацій в Одеській області взяли участь більше 4 тисяч людей. За словами організаторів відбору, пріоритет надавався кандидатам із вищою освітою, знанням англійської мови та без досвіду роботи у владних структурах. Голова Одещини Міхеїл Саакашвілі одразу попередив, що категорично проти рекомендацій від будь-кого.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Якщо хтось буде мені телефонувати і говорити, що це наша людина – такі люди будуть автоматично дискваліфіковані.
Міхеїл Саакашвілі

«Якщо хтось буде мені телефонувати і говорити, що це наша людина, ти ж розумієш, знадобиться – такі люди будуть автоматично дискваліфіковані», – заявив він.

Спочатку всі претенденти мали заповнити онлайн-анкету, де зазначили особисті дані, а також описали своє бачення розвитку району. Після цього відбулося телефонне інтерв’ю. За словами громадського активіста Віталія Свічінського, який вирішив спробувати свої сили у конкурсі, у цій розмові деякі питання ставилися англійською мовою. На його думку, можливо через це на наступному етапі кількість учасників скоротилась до 400. Саме цих людей запросили у ОДА на співбесіду, на якій члени спеціальної комісії у складі фахівців з підбору персоналу, експертів із залучення інвестицій, представників бізнесу та громадських організацій протягом 30 хвилин спілкувалися з кожним із претендентів.

Конкуренція стає серйознішою. І це приємно, це показує, що і всередині нашої області є хороші спеціалісти, люди з патріотизмом, які бажають зсунути ситуацію з мертвої точки
Віталій Свічінський

Віталій Свічінський зізнався, що був приємно вражений рівнем професійності проведення конкурсу та самих учасників. «Конкуренція стає серйознішою. І це приємно, це показує, що і всередині нашої області є хороші спеціалісти, люди з патріотизмом, які бажають зсунути ситуацію з мертвої точки і розвивати свої райони», – говорить він.

«…Люди вже настільки довго чекають реальних змін»

Загалом такі зміни на Одещині мешканці області сприйняли обнадійливо. Активіст громади села Фонтанка Олександр Голопотелюк вважає, що цей конкурс дасть можливість гідним кандидатам реалізовувати громадські сподівання щодо боротьби з корупцією та іншими поширеними проблемами на місцях. На його думку, позитивному сприйняттю таких нововведень з боку суспільства сприяє швидка, сучасна та чітка їх реалізація.

Такий підхід дає надію, що питання врешті-решт почнуть вирішуватися якісно і позитивно, що це є початок конкретних справ
Олександр Голопотелюк

«Я думаю, що люди вже настільки довго чекають реальних змін, і ось такий підхід дає їм надію, що питання врешті-решт почнуть вирішуватися якісно і позитивно, що це є початок конкретних справ», – говорить активіст.

За словами організаторів, наразі відібрані учасники конкурсу голів районних адміністрацій чекають на ще кілька випробувань: тест на особисті та професійні здібності, подробиці якого поки що не розголошують, особиста зустріч з Міхеїлом Саакашвілі та, власне, з мешканцями районів. У обласній адміністрації наголошують, що остаточне рішення щодо призначення на посаду буде прийняте після узгодження з громадськістю.

Проте Олександр Голопотелюк зауважує, що на даному етапі не вся інформація про конкурс є у загальному доступі, і це може ускладнити звичайному громадянину відслідковування результатів відбору. Також деякі мешканці області побоюються, що на посади можуть прийти люди, незнайомі зі специфікою районів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG