Доступність посилання

ТОП новини

Студенти зібрали квадрокоптер для АТО


Студенти-радіомеханіки кажуть: апарат хоч і скромний на вигляд, за функціональністю не поступається російському «Фантому»

Антон Стамбульський

Студенти Луцького вищого професійного училища стали ініціаторами створення квадрокоптера, який волинські військовослужбовці використовуватимуть у розвідувально-диверсійних операціях у зоні АТО.

Із початком минулого навчального року, ще у вересні 2014-го, викладачі та студенти училища взялися за розробку квадрокоптера для українських військових, розповів керівник проекту Валерій Овсянніков. Каже, його учні й раніше допомагали бійцям АТО, збираючи кошти на ліки та харчування. Але якоїсь миті чоловік зрозумів, що потрібно не тільки лікувати поранених бійців, а й робити все можливе, аби військові поверталися з фронту неушкодженими.

Спілкуючись з учнями Луцького вищого професійного училища, які зараз воюють на Донбасі, Овсянніков «загорівся» ідеєю створення квадрокоптера, який вкрай важливий у роботі диверсійно-штурмових бригад. До розробки схем та креслень, на основі яких збирали апарат, викладач долучив студентів училища.

Нашим літальним апаратом можуть користуватись як розвідники, так і артилеристи
Валерій Овсянніков

«У нашому закладі навчаються майбутні радіомеханіки. Я запропонував їм разом генерувати ідеї для створення квадрокоптера. Студенти днями і ночами наполегливо сиділи над кресленнями, детально вивчали вже існуючі літальні прилади, аби від них почерпнути інформацію. І нам це вдалося. Декілька місяців наполегливої роботи принесли свої плоди. Нашим літальним апаратом можуть користуватись як розвідники, так і артилеристи», – мовить викладач училища.

Квадрокоптер луцьких студентів є унікальним у своєму роді, адже проектувався на абсолютно нових творчих ідеях прогресивної молоді: цей апарат – результат розробок декількох учнів, які створили структурні схеми для нього.

Загалом на створення квадрокоптера було витрачено майже десять тисяч гривень. Усі структурні деталі купувались у Китаї, а складали літальний апарат у навчально-виробничій майстерні училища.

Він обладнаний цифровою камерою з великим розширенням зображення, яка може знімати як відео, так і фото, і невеликим планшетом, на який виводиться зображення
Валерій Овсянніков

«Можливо, наш квадрокоптер не виглядає, як його російський аналог «Фантом», але за своєю функціональністю він нічим не гірший, – запевняє Овсянніков. – Він обладнаний цифровою камерою з великим розширенням зображення, яка може знімати як відео, так і фото, і невеликим планшетом, на який виводиться зображення».

«Якби ми мали більші фінансові можливості, то квадрокоптер можна було б ще краще вдосконалити, збільшивши його характеристики. Ми звертались до представників місцевої влади з проханням про матеріальну допомогу на наш проект, але вони нам відмовили», – зазначає координатор проекту Валерій Овсянніков.

Пройшовши усі технічні випробовування, квадрокоптер може триматись у повітрі майже 30 хвилин без підзарядки, а максимальна висота, на яку він може піднятися, – майже 1000 метрів.

Днями новенький квадрокоптер студенти навчального закладу передадуть бійцям 14-ї окремої механізованої бригади, яка постійно дислокується у Володимирі-Волинському, але більшість її бійців воюють нині у Донецькій області.

На цій розробці квадрокоптера юні умільці не збираються зупинятися: наступним технічним проектом, яким планують зайнятися учні та викладачі Луцького вищого професійного училища, стане робот для розмінування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG