Доступність посилання

ТОП новини

В українській «Швейцарії» процвітає зелений туризм


В українській «Швейцарії» процвітає зелений туризм
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Тут буде Національний парк або… міні-ГЕС

Щороку тисячі рівнян хоч на кілька днів вибираються до місцевої «Швейцарії». Для такого відпочинку не потрібні ні візи, ні великі гроші. Туристи називають Швейцарією краєвиди над річкою Случ – «Соколині гори».

Таємнича квітка азалія, чорні лелеки, унікальні види риб – усе це можна побачити на території Березнівського району Рівненщини над Случчю. Мальовничі, подекуди скелясті пагорби, у які несподівано переходять рівні береги. Це Надслучанський ландшафтний парк – місце, унікальне завдяки краєвидам, родоновим джерелам, рідкісній рослинності та загадковим руїнам Губківського замку. Тепер це ще й туристичний центр. Місцеві селяни активно запрошують відпочивальників до своїх зелених садиб.

Облаштувало свій дім для міських туристів і подружжя Гривіцких. Поштовхом стали дрібні державні кредити на розвиток зеленого туризму – до 5 тисяч гривень. Гроші пішли на облаштування кімнат для прийому туристів, монтаж системи гарячого водопостачання. Дані про садибу розмістили в інтернеті – відтоді й почалися дзвінки, розповідає власниця садиби Галина Гривіцка.

Знайомство з сільським побутом, здорове харчування з домашнім молоком і власним медом, прогулянки на конях, купання у річці, риболовля та підводне фотополювання. Усе це доступне туристам за помірні кошти. Галина розповідає: за літо садиба приймає до тридцяти людей. Відпочивали тут і гості з Польщі, зокрема, діти. Були зачаровані природою «Соколиних гір».

«Вони кажуть: хоч і умови в нас не такі, як у них, бо ж вони, ясне діло, не так живуть, як ми – але все одно дуже цікаво, дуже гарно і дуже добре», – розповідає господиня.

«Соколині гори»: «складна» річка і єдині на Рівненщині скелі

Серед молоді популярні сплави по Случі. Голова туристичного клубу «Обрій» Іван Оліферук ладен годинами розповідати про надслучанські принади.

Це місце унікальне присутністю скель, які в Рівному, мабуть, єдині. І ландшафт там – чарівні пейзажі. Складна річка, але доступна новачкам
Іван Оліферук

«Соколині гори» – це унікальне місце, яких на Україні мало є. Мені доводилося організовувати сплави для різних соціальних груп, категорій, іноземців, і я не бачив ні одного, якого б не зациклило, не захопило це місце, унікальне присутністю скель, які в Рівному, мабуть, єдині. І ландшафт там – чарівні пейзажі. Складна річка, але доступна новачкам», – ділиться Іван Оліферук.

Яка альтернатива окупованому Криму? Турмаршрути Україною
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:18 0:00

Є тут і екологічні табори. Вони поєднують активний відпочинок і бережне ставлення до природи. Керівник Здолбунівського фонду молодіжних ініціатив «Крила» Юрій Ткачук вважає: це найбільш доступний і найбільш корисний спосіб проведення літніх відпусток і канікул.

Насправді відпочинок – це, як книжка пише, зміна виду діяльності
Юрій Ткачук

«Через дорожнечу закордонних путівок люди намагаються відпочити тут. Насправді відпочинок – це, як книжка пише, зміна виду діяльності. Люди можуть відпочити в нашій місцевості. Єдине, чого бракує – це інфраструктури», – зауважує він.

Зелений туризм чи міні-ГЕС?

А й справді – відсутність якісних доріг та власне обладнаних відпочинкових зон відлякує незагартованих туристів. Втім, останньою під загрозою опинилася і сама ідилія рівненської «Швейцарії». Біля одного з сіл збираються будувати міні-ГЕС. Проти таких планів виступають науковці Національного університету інженерів водного господарства і природокористування, Інституту ботаніки, Інституту зоології.

Фахівці, котрі мають досвід побудови міні-ГЕС, кажуть, що в цьому місці вона може завдати шкоди флорі і фауні
Юрій Ткачук

«Фахівці, котрі мають досвід побудови міні-ГЕС, кажуть, що в цьому місці, в даній ситуації, вона може завдати шкоди як флорі, так і фауні», – зазначає Юрій Ткачук.

Активісти намагаються достукатися до уряду, щоб перешкодити будівництву. І просять створити у цих місцях Національний природний парк з обладнаними місцями для відпочинку. Відповіді екологи поки не отримали.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG