Доступність посилання

ТОП новини

Переговори у Мінську: посол Сайдік заявив про конструктив


Австрійський дипломат Мартін Сайдік
Австрійський дипломат Мартін Сайдік

Представники угруповань «ДНР» і ЛНР» хочуть відновлення на окупованій території роботи українських банків

Мінськ – У столиці Білорусі у вівторок відбулося шосте засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі. Це перше засідання під головуванням нового представника ОБСЄ у Тристоронній контактній групі, австрійського дипломата Мартіна Сайдіка.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спершу протягом 3 годин засідали чотири підгрупи: економічна, політична, гуманітарна і з питань безпеки. Засідання були закриті для преси, лише відомо, що їхні координатори пізніше звітували перед Тристоронньою контактною групою у складі представників України, Росії та ОБСЄ. Близько 17:00 до них приєдналися представники угруповань «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними.

Представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін
Представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін

Учасники переговорів раніше заявляли, що мають надію досягти домовленість у питанні відведення від лінії зіткнення озброєнь калібру менше ніж 100 міліметрів. Сепаратисти також заявляють, що хочуть відновлення на окупованій території роботи українських банків. Зокрема в економічній підгрупі обговорюється відкриття хоча б по одному відділенню банків у Донецьку і Луганську. Про це сказав представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

За підсумками переговорів представник ОБСЄ у групі, австрійський дипломат Мартін Сайдік заявив, що в економічній групі обговорювали питання водопостачання та мобільних банківських послуг для виплати пенсій, у групі з питань безпеки обговорювали демілітаризацію Широкина під Маріуполем, відведення від лінії зіткнення зброї калібром менше від 100 міліметрів. Група з гуманітарних питань обговорювала доступ до полонених, і тут були теж певні зрушення, зазначив Сайдік за підсумками зустрічі.

Обіцяний «великий і міцний графік у липні та серпні»

«Тут були дійсно глибокі переговори, – зауважив він. – І маємо надію ухвалити рішення наступного разу. Тому, думаю, що наступного разу – через два тижні – ми можемо мати надію на певні конкретні кроки».

Новий представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік минулого місяця обіцяв «великий і міцний графік у липні та серпні», щоб отримати конкретні результати.

Наразі можна сказати, що все проходить у традиційному руслі, закладеному ще попередницею Сайдіка Хайді Тальявіні. Таке зовнішнє враження від організації цих переговорів. Як вони проходять на самих засіданнях, котрі закриті для преси, можна робити оцінки лише з коротких брифінгів представника ОБСЄ та сепаратистів, а також якихось повідомлень у Твітері та Фейсбуці.

Настрій Мартіна Сайдіка після засідання був позитивний, він сказав, що радий уперше виступити перед журналістами у новій якості.

«У нас сьогодні була дуже конструктивна робоча обстановка не тільки у пленарному засіданні, але і в робочих групах. Можна було бачити, що справи справді рухаються наперед, що було обговорення різних тем», – зазначив представник ОБСЄ.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі має відбутися через два тижні.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG