Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні згадали жертв терактів у метро, що стались 10 років тому


Служба у лондонському соборі Святого Павла, 7 липня 2015 року
Служба у лондонському соборі Святого Павла, 7 липня 2015 року

Терористи не досягли своїх цілей, бо Лондон нині ще гостинніший, динамічніший і космополітичніший, ніж будь-коли – мер Джонсон

Лондон –​ Прем'єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон та мер Лондона Борис Джонсон поклали вінки до меморіалу жертв терористичних нападів у британській столиці, які сталися 7 липня 2005 року. На відзначення 10-ої річниці цих подій у лондонському соборі Святого Павла також зібралися 700 осіб, які зазнали поранень внаслідок вибухів у громадському транспорті у той день. У соборі відбулася поминальна служба за участі принца Вільяма. У різних районах британської столиці відбулися заходи пам’яті на відзначення трагічних подій.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У лондонському «Гайд-парку» вшанували 10-у річницю терористичних нападів 7 липня 2005 року. Тоді ісламські терористи у годину пік висадили у повітря бомби у трьох вагонах лондонського метро і в автобусі у центральній частині британської столиці. 52 особи загинули і понад 700 зазнали поранень внаслідок тих кривавих подій.

Родини жертв вибухів разом з британським прем'єр-міністром Дейвідом Камероном та мером Лондона Борисом Джонсоном прийшли сьогодні до «Гайд-парку» на церемонію пам’яті, аби покласти вінки до меморіалу жертв найгіршого в історії британської столиці терористичного нападу.

Дейвід Камерон та Борис Джонсон покладають вінки до пам'ятника жертвам терактів
Дейвід Камерон та Борис Джонсон покладають вінки до пам'ятника жертвам терактів

Дейвід Камерон заявив на церемонії, що події десятирічної давнини є уроком і нагадуванням про подальшу загрозу тероризму.

Понад усе у цей день ми думаємо про сміливість і гідність родин жертв цієї трагедії
Дейвід Камерон

«10 років по тому всі пам’ятають абсолютно точно, де вони були, коли почули новини про ті жахливі акти тероризму. Ми також згадуємо цього дня неймовірну рішучість лондонців і населення Сполученого Королівства. У цей день ми також пам’ятаємо, що ми й далі стоїмо перед загрозою тероризму. Але понад усе у цей день ми думаємо про сміливість і гідність родин жертв цієї трагедії. І ми вшановуємо пам’ять загиблих і все те, що ми втратили 10 років тому», – заявив британський прем’єр.

Меморіал у «Гайд-парку»
Меморіал у «Гайд-парку»

Мер Лондона, консервативний політик Борис Джонсон, у свою чергу, додав, що британська столиця вистояла в умовах кривавих терористичних нападів і показала свою мужність і нескореність перед лицем загрози.

Погляньте-но на наше місто сьогодні, і ми у жодному разі не подумаємо, що терористи досягли своїх цілей: Лондон є ще гостиннішим, динамічнішим, космополітичнішим
Борис Джонсон

«Це був просто жахливий шок, у цьому немає ніяких сумнівів. Це був один із найгірших днів британської столиці на пам’яті всього покоління. Проте погляньте на наше місто сьогодні, ми у жодному разі не подумаємо, що терористи досягли своїх цілей, якими б не були ці цілі. Сьогодні Лондон є ще гостиннішим, динамічнішим, космополітичнішим, аніж будь-коли раніше», – заявив нинішній мер Лондона Борис Джонсон.

Напади не скорили духу лондонців і Лондона –Ливінґстон

Мером Лондона у 2005 році був лейборист Кен Ливінґстон, який також взяв участь у пам’ятних заходах. Ливінґстон наголосив, що «боягузницькі напади ісламських терористів» не зламали духу лондонців і Лондона.

Найголовніше – усвідомлювати, що, коли щось таке, не приведи Господи, знов станенться, нам треба робити те, що ми робили 10 років тому – залишатися згуртованими і об’єднаними
Кен Ливінґстон

«Одній із моїх співробітниць відірвало ногу внаслідок вибуху в метро, і я пригадую, що вона була надзвичайно сильною у тій ситуації. Звісно, що люди плакали, були приголомшені тим, що сталося. Проте їхній дух не було скорено. І найголовніше тут – усвідомлювати, що, коли щось таке, не приведи Господи, знов станенться, нам треба робити те, що ми робили 10 років тому: залишатися згуртованими і об’єднаними!» – зазначив колишній мер британської столиці.

Об 11:30 за місцевим часом у Лондоні пройшла хвилина мовчання, коли зупинився громадський транспорт і люди віддали мовчазну шану всім жертвам нападів 7 липня 2005 року.

Також у соборі Святого Павла, що у лондонському Сіті, провели поминальну службу за участі 700 жертв подій десятирічної давнини, прем’єра Камерона, мера Джонсона та принца Вільяма. Жалобні дзвони собору нагадали, що Лондон пам’ятає і шанує пам’ять усіх тих, кого торкнулася ця трагедія, водночас демонструючи нескорений дух британської столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG