Доступність посилання

ТОП новини

Де взяти кошти на реформу вугільної галузі України?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство енергетики обіцяє представити нову програму, але просить бюджетних коштів

Україні потрібна реформа вугільної промисловості. У цьому одностайні і експерти, і Міненергетики, і весь Кабмін. У міністерстві просять на цю сферу мільярдних дотацій. А прем’єр-міністр Арсеній Яценюк називає такий підхід «а-ля Янукович» і вимагає нової стимулюючої програми за принципом: держава вкладає в ефективність. За словами економістів, гроші могла б принести приватизація найбільш економічно привабливих державних копалень, але лише за умови прозорої системи в галузі.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Вугільній промисловості дуже важко працювати без державної підтримки, каже міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. За його словами, минулого року з бюджету були виділені мільярдні дотації на компенсації збитків галузі і підтримку собівартості вугілля. Тепер же таких вливань немає.

Залучили західних спеціалістів, які проходили подібну процедуру закриття шахт і формування соціальної підтримки для працівників цієї галузі в Європі
Володимир Демчишин

«Це досить проблемний напрямок, але розумію, що є фінансові обмеження і треба витрачати на оборону. До програми реформування ми залучили західних спеціалістів, які проходили подібну процедуру закриття шахт і формування соціальної підтримки для працівників цієї галузі в Європі», – зазначив він.

До травня 2014 року в Україні було 95 державних шахт, нині на контрольованій українським урядом території залишилося 35 державних копалень. Зараз активними є лише 24 шахти, зауважує заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Мартиненков.

Понад 4 мільярди гривень – на борги та реформи

Із 35 шахт 11 мають передати або на консервацію, або на закриття
Ігор Мартиненков

«За нашою концепцією, яку ми передали в Кабмін, із 35 шахт 11 мають передати або на консервацію, або на закриття. Три шахти вже передані на закриття. Ті, які ми пропонуємо на консервацію, вимагають величезної кількості грошей, але в них є запаси. Борги із зарплати в галузі зараз – 185 мільйонів гривень. До того ж, наближається час виплати зарплати в цьому місяці, а це ще 450 мільйонів», – каже Мартиненков.

Заступник міністра додав, що для вирішення проблеми боргів із зарплати шахтарям Міненерговугілля просить уряд виділити 500 мільйонів гривень (на дотування собівартості вугілля за рахунок відповідного зменшення витрат на реструктуризацію галузі). А також назвав цифру в 3,8 мільярда гривень. За його словами, саме така сума дозволить галузі вийти на беззбитковість за півтора року реформ.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розкритикував такий підхід, порадивши шукати необхідні ресурси за рахунок вирішення питання неплатежів на енергоринку.

Держава вкладає лише в ефективні шахти
Арсеній Яценюк

«У 2012-му загальний бюджет дотацій на вугільну галузь був 3 мільярди доларів. Тепер 3 мільярди гривень – у 21 раз менше. І, я думаю, якщо пошукати ще ресурси, то вони знайдуться. А якщо ви будете йти тим самим старим шляхом: «дайте грошей і у нас все буде добре» – ми дійдем до фактичного банкрутства вугільної галузі. Пропоную внести стимулюючу ефективну програму, яка матиме прив’язку: держава вкладає лише в ефективні шахти. Що тягне зменшення собівартості вугілля і підвищення його конкуренції», – заявив Яценюк.

У міністерстві ж пообіцяли представити таку програму за 2-3 тижні.

«Щодо ж приватизації я дуже сумнівно дивлюся, я відверто кажу, на те, що хтось буде готовий взяти участь у приватизації шахт», – заявив Яценюк.

За словами прем’єра, зараз важко знайти інвестора в українську вугільну галузь.

Як зазначають економісти, реформа має передбачати закриття нерентабельних шахт і підвищення ефективності тих, які діють, а також пошук інвесторів для приватизації привабливих активів.

Працівники шахт, які діятимуть надалі, повинні отримати змогу змінити робочий профіль, а колективи закритих шахт – змінити професію. Інакше на вуглевидобувну галузь чекає деградація, а шахтарські регіони не вийдуть зі скрути навіть за умов встановлення миру.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG