Доступність посилання

ТОП новини

Греки з порожніми руками прийшли на саміт лідерів єврозони


Екстрений саміт лідерів єврозони щодо ситуації у Греції. Брюссель, 7 липня 2015 року
Екстрений саміт лідерів єврозони щодо ситуації у Греції. Брюссель, 7 липня 2015 року

Від Афін чекають серйозних пропозицій, відповідальності, а грецький прем’єр Ципрас проситиме екстрений кредит

Брюссель Без надії на вирішення грецької кризи у вівторок в Брюсселі зібралися голови держав та урядів країн єврозони. «Підґрунтя для переговорів за новою програмою допомоги Греції ще немає», заявила перед самітом канцлер Німеччини Ангела Меркель. Як виглядає, ніяких рішень цей «саміт останнього шансу не принесе і протистояння між Афінами й міжнародними кредиторами далі триватиме.

Лідер Франції Франсуа Олланд перед самітом заявив, що потрібно бути відповідальними (греки повинні надати серйозні пропозиції), солідарними (ЄС повинен дати негайну допомогу і подумати про програму підтримки греків на середню перспективу) і швидкими, тобто все це повинно бути реалізоване якнайшвидше.

Натомість представники Греції прийшли на цей «євросаміт останнього шансу» з порожніми руками: без нових пропозицій, відмовляючись від реформування ринку праці, скорочень пенсій тощо.

«Якщо довгий час не буде пропозицій з боку Афін, це означатиме, що Ципрас не здатний знайти рішення і забезпечити бажання грецького народу перебувати в єврозоні», – зі свого боку каже бельгійський прем’єр-міністр Шарль Мішель.

Тим часом, голова Єврогрупи (об’єднання міністрів фінансів країн зони євро) Єрун Дейселблум заявив: Афіни нині неминуче попросять негайного кредиту.

Греки не повинні думати, що ми бажаємо викинути їх із валютного об’єднання та Європейського союзу. Нікому цього не хочеться
Жан-Клод Юнкер

Представники Європейської комісії і Єврогрупи заявляють, що «м’яч чітко перебуває на полі греків», тобто все залежить від пропозицій, які вони представлять у Брюсселі. Та все ж голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер у вівторок зранку виступив у Європарламенті із заявою, що потрібно зробити все, аби уникнути виходу Греції з єврозони.

«Греки не повинні думати, що ми бажаємо викинути їх із валютного об’єднання та Європейського союзу. Нікому цього не хочеться», – зауважив Юнкер.

Для відновлення діалогу з Афінами потрібна зміна поведінки всіх сторін

З іншого боку, європейські оглядачі наголошують, що для зрушення діалогу з Афінами потрібні зміни в самому дусі, в ментальності переговорів. У першу чергу, потрібно поміняти поведінку «трійки» (МВФ, Європейського центробанку та ЄС). Дуже часто складається враження, що там прагнуть покарати греків за те, що вони вчинили в минулому, мається на увазі підробка статистики для входу в єврозону. Для відновлення переговорів із греками це відчуття повинно зникнути, вважають деякі експерти.

Потрібна більш конструктивна позиція самих Афін, причому не особливо покладаючись на результати недільного референдуму. Деякі оглядачі у Брюсселі припускають: а що б сталося, якби і ми, решта країн єврозони, організували у себе референдуми? Зрозуміло, що і німці, і фіни та бельгійці сказали б своє «ні» виділенню грошової допомоги Греції.

Саміт лідерів країн єдиного валютного союзу відбувається на тлі тривалого протистояння ліворадикального уряду Греції і «трійки» міжнародних кредиторів. Насамперед, йдеться про незгоду Афін на продовження скорочень та режиму суворих заощаджень взамін на пакет допомоги. Тим часом, низка європейських політологів зауважує: щоб знайти рішення грецькій проблемі, потрібне політичне рішення, а не «війна цифр», яка точиться між Брюсселем та Афінами.

Екстрений саміт лідерів єврозони щодо ситуації у Греції. Брюссель, 7 липня 2015 року
Екстрений саміт лідерів єврозони щодо ситуації у Греції. Брюссель, 7 липня 2015 року

Низка європейських держав зайняла принципову позицію, яка формулюється так: якщо Греція хоче залишатися в єврозоні, вона повинна провести ґрунтовні структурні реформи.

Тим часом, у кулуарах євросаміту кажуть, що будь-яке рішення наразі малоймовірне, навіть не дуже амбіційне. Причина – повна відсутність довіри до уряду Алексіса Ципраса. Грошей, які наразі так потрібні Афінам для покриття витрат і виплати боргових зобов’язань, в нинішніх умовах їм ніхто не дасть. Тобто, через борги перед МВФ, Європейським центробанком, необхідністю виплатити наприкінці місяця зарплати і пенсії країна стоїть на межі колапсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG