Доступність посилання

ТОП новини

Як Україні наслідувати грузинський досвід реформ?


Президент України Петро Порошенко і голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі в Одесі, 30 травня 2015 року
Президент України Петро Порошенко і голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі в Одесі, 30 травня 2015 року

Успіх грузинських реформ зумовило те, що люди їх хотіли – Режис Женте

Галина Дашкевич

Досвід грузинських реформ корисний для України, яка зараз стикнулася з тими ж проблемами, що й Грузія колись. Однак українці мають бути готові до того, що успішні зміни можливі завдяки різким і болючим крокам: звільненню сотень посадовців, збільшенню кількості ув’язнених за підозрою у державних злочинах. Але результати того варті. Про це розповів французький журналіст Режис Женте, який досліджує проблеми Кавказу.

Як Україні наслідувати грузинський досвід реформ?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна уже понад рік намагається реформувати усі сфери державного життя. Чиновники, запевняючи у необхідності й ефективності перетворень, часто згадують Грузію. Адже саме політика жорстких змін зробила з неї країну європейського зразка.

Французький журналіст із грузинським громадянством Режис Женте, який є автором книг «Путін і Кавказ» та «Подорож в Абхазію» вважає: порівнювати Грузію і Україну не завжди доцільно. Бо перша змінилась у результаті мирної революції, а друга – кривавої. Проте досвід реформування, яке провела Грузія, допоможе й Україні. Мешкаючи в Грузії, Режис запевняє: реформи справді працюють і він сам у цьому не раз переконався.

«Я прийняв грузинське громадянство, як і моя дочка. Їй було два роки, тож у мене виникли деякі запитання щодо цього. Я вирішив звернутися до громадських службовців через веб-сторінку в інтернеті. І трапилося те, що ніколи не трапляється навіть у Франції. Наприкінці спілкування зі службовцем у чаті я міг зберегти нашу переписку, і якщо в мене виникнуть проблеми, використати її проти адміністрації», – каже він.

Бажання людей як запорука змін

Журналіст впевнений: у Грузії вдалося провести необхідні реформи через те, що люди хотіли змін, а головне – були до них готові. Та попри плюси реформування, Режис Женте наголошує: навіть після проведення реформ у Грузії не все відразу змінилося на краще.

У багатьох сферах усе було не настільки по-демократичному, як про це кажуть: не було вільних медіа, незалежних судів. І, напевно, трагедією Саакашвілі стала відсутність опозиції
Режис Женте

«У багатьох сферах усе було не настільки по-демократичному, як про це кажуть: не було вільних медіа, незалежних судів. І, напевно, трагедією Саакашвілі стала відсутність опозиції», – наголошує дослідник.

На розвиток Грузії, як і України, суттєво вплинула й політика Росії. На запитання журналіста Радіо Свобода про те, чи однаково розвивалися воєнні конфлікти в Україні та Грузії Женте відповів, що сепаратисти Донбасу, так само як в Абхазії чи Осетії, діють у межах певних регіонів.

Коли чекати результатів реформ?

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Екс-президент Грузії, а тепер очільник Одещини Міхеїл Саакашвілі неодноразово наголошував: в Україні необхідно провести реформи, як це було зроблено в Грузії. Тільки тоді вона позбудеться залишків старого режиму.

Україні потрібні чотири «Д»: дерегуляція, дебюрократизація, деолігархізація, децентралізація
Міхеїл Саакашвілі

«Перше, що потрібно зробити, приватизувати держпідприємства. Щоб ті держпідприємства, які сьогодні збиткові, не дають прибутку, почали платити податки для наших дитсадків, для шкіл. Україні потрібні чотири «Д»: дерегуляція, дебюрократизація, деолігархізація, децентралізація», – стверджує Саакашвілі.

Проте не всі погоджуються з тим, що реформувати Україну слід точно за грузинським зразком.

На відміну від Грузії, українські інститути влади частково розвивалися за міжнародними принципами, і тому грузинський варіант ліквідації багатьох інституцій є важко прийнятним
Тарас Качка

«Проблема полягає в тому, що на відміну від Грузії, українські інститути влади частково розвивалися за європейськими, міжнародними принципами, і тому грузинський варіант ліквідації фактично багатьох інституцій, а потім їх нове відтворення для України, є важко прийнятним», – вважає керівник Українського медіа-центру реформ Тарас Качка.

Проте він впевнений: реформи потрібні, а їхні позитивні наслідки стануть очевидними не відразу. За його словами, «нові підходи перестають бути екзотикою через три-чотири роки».

Як зазначають експерти, реформи проводити необхідно, але важливо те, хто це робитиме. Найкращі кандидати – нові люди, а не чиновники, що працювали при корупційних режимах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG