Доступність посилання

ТОП новини

Кличко прозвітував перед киянами


Мер Києва Віталій Кличко
Мер Києва Віталій Кличко

Віталій Кличко розповів про основні досягнення на посаді мера столиці

Галина Дашкевич

Основним досягненням київської влади за рік стало створення передумов, які дозволять Києву стати по-справжньому європейською столицею. Про це 9 липня сказав Віталій Кличко під час брифінгу, де він відзвітував перед киянами про виконану роботу на посаді очільника міста.

Про роботу своєї команди мер Києва Віталій Кличко зазначив: «Ми заклали ті фундаментальні речі, від яких можна відштовхнутися, і тепер йти далі, бо від пустоти відштовхнутися неможливо».

Серед здобутків, Кличко назвав боротьбу з корупцією, оновлення чиновницького складу міської адміністрації, погашення боргів.

«Нам вдалося погасити 250 мілйьонів гривень внутрішнього боргу, повністю розрахувалися з боргом по зарплаті й наполовину погасили заборгованість по енергоносіях», – зазначив він.

Розпочавши свою роботу, нова київська влада перш за все поставила собі за завдання домогтися того, аби робота адміністрації міста стала відкритою, щоб кияни знали, що відбувається у стінах Київської міської ради і могли впливати на всі рішення. Такий підхід, за словами Кличка, навіть дозволить подолати корупцію.

Наше завдання побудувати настільки прозору систему розподілу бюджетних засобів, при якій для корупції не залишиться жодних лазівок
Віталій Кличко

«На сьогодні наше завдання побудувати настільки прозору систему розподілу бюджетних засобів, при якій для корупції не залишиться жодних лазівок. Тому ми робимо все відкрито, прозоро, публічно, і не залишаємо місця для корупції», – зазначив мер.

Невирішені проблеми

Проте існує й низка проблем, з якими ще слід боротися. Такою є, наприклад, недостатня децентралізація, що не дозволяє київській адміністрації самостійно розподіляти кошти, що надходять у бюджет.

Ми вимушені віддавати 60% від податку на дохід фізичних осіб. Це при тому, що решта міст України віддають 40%. Вважаю це дискримінацією
Віталій Кличко

«Ми вимушені віддавати 60% від податку на дохід фізичних осіб. Це при тому, що решта міст України віддають 40%. І при цьому Київ, має виконувати функцію столиці. Я вважаю це дискримінацією. Нам привілеїв не потрібно, але я вважаю, що умови мають бути рівними», – наголосив Кличко.

Про роботу своєї команди мер наголосив, що вона працює на 110%, але оцінювати її можуть лише кияни.

Система має змінюватися комплексно

Однак не всі погоджуються, що досягнення, про які відзвітував мер, справді очевидні.

Борислав Береза
Борислав Береза

Народний депутат України Борислав Береза наголошує: «Коли ми говоримо про відкритий бюджет міста Києва, то чому я, запросивши кошторис про вартість встановлення паркана навколо ботанічного саду й кошторис зроблених робіт, досі не отримав нічого. Коли закриються всі незаконні забудови, коли дійсно депутати отримуватимуть бюджет і ми бачитимемо, куди діваються гроші, тільки після того, як ми побачимо, що кількість кіосків у Києві скоротилася не удвічі, а як мінімум на 70% (тобто їх стане менше від 10 тисяч), ми зможемо говорити про якісь досягнення».

Більшість киян все ж погоджується: влада міста йде на контакт із жителями більш охоче, ніж це було до того. Так, член координаційної ради «Київського Віче» Олена Єскіна каже, що прогрес за рік побачити можна.

Київська влада у порівнянні з попередниками стала більш відкритою. Кияни можуть впливати на процеси, які відбуваються
Олена Єскіна

«Місто було передано в такому стані, що не знаєш, за яку проблему хапатися першою, – зазначає вона. – Київська влада у порівнянні з попередниками стала більш відкритою. Кияни можуть впливати на процеси, які відбуваються, і їхню думку беруть до уваги. Раніше ми взагалі не могли потрапити на жодне засідання, бо воно велося в кулуарному режимі».

Та все ж Олена Єскіна зазначає: щоб у місті щось змінилося, треба змінювати закон про вибори, щоб великий капітал, який приходить до влади, не диктував свої умови. Щоб був прогрес, який буде видно, зусиль самої міської ради не достатньо, бо система має змінюватися комплексно, а багато проблем лежать саме у компетенції Верховної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG