Доступність посилання

ТОП новини

Переселенці з Донбасу отримують допомогу від уряду Німеччини та Польщі


Переселенці з Донбасу отримують допомогу від уряду Німеччини та Польщі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Переселенці з Донбасу отримують допомогу від уряду Німеччини та Польщі

Благодійний фонд «Карітас Запоріжжя» почав видачу біженцям продуктових наборів

Запоріжжя – Міжнародна благодійна організація з понад сторічною історією відтепер опікується допомогою вимушеним переселенцям зі сходу України. В Україні фонд «Карітас» має 20 регіональних осередків у 12 областях. Один з них розпочав свою роботу в лютому 2015 року в Запоріжжі. Зараз працівники організації реалізують в регіоні низку проектів матеріальної, фінансової та психологічної підтримки біженців зі сходу країни.

ЗАВАНТАЖИТИ

Десятки вимушених переселенців зібралися у коридорах та у кабінетах реєстрації фонду «Карітас Запоріжжя». Благодійна організація розпочала розподіл гуманітарної допомоги від урядів Німеччини та Польщі. Це понад 280 тонн продуктів та предметів гігієни. Їх доставили до Запоріжжя в середині червня. Переважна більшість вантажу – це продуктові набори.

Ми почали видавати набори тимчасовим мешканцям Запоріжжя. Також ці продуктові набори будемо надавати переселенцям, що мешкають поза межами Запоріжжя – це Мелітополь, Бердянськ
Валентин Кваша

«Півтора тижня тому прийшов до Запоріжжя німецько-польський конвой, то була величезна купа вантажівок, що привезла велику кількість продуктів харчування, що були зібрані на кошти урядів Німеччини та Польщі, – розповідає соціальний працівник благодійного фонду «Карітас Запоріжжя» Валентин Кваша. – Наші продуктові набори розраховані на родину від трьох осіб. І на сьогоднішній день ми почали видавати ті набори тимчасовим мешканцям Запоріжжя, яких запоріжці прийняли. Також ці продуктові набори будемо надавати тим переселенцям, що мешкають поза межами Запоріжжя – це Мелітополь, Бердянськ».

Аналогічну допомогу через осередки «Карітас Україна» отримають і вимушені переселенці у Дніпропетровську та Краматорську (на Донеччині). Продуктовий набір біженцям видають після реєстрації у благодійному фонді. Іван Харьков – один з тих, хто допомагає переселенцям оформити необхідні для цього документи. Зазначає, що біженці для реєстрації у благодійному фонді повинні мати при собі оригінал паспорта, ідентифікаційного коду, їх копію, документи на підтвердження внутрішньо переміщеної особи, довідку про первину реєстрацію із Держслужби з надзвичайних ситуацій, довідку від соціального захисту, що людина отримує певну грошову компенсацію.

Папери заповнено – і переселенців спрямовують до складу благодійного фонду отримати продуктовий набір. Для жінок з маленькими дітьми, вагітних, людей літнього віку винятки – видають допомогу безпосередньо в офісі організації.

Тетяна з Горлівки опікується маленькою дитиною. Вона прийшла до фонду і отримала продуктовий набір.

«Дізналася про допомогу – просто люди розповіли, що є така фірма як «Карітас», яка допомагає дітям, людям. Приїхала, зареєструвалася. Допомога корисна для дітей – продукти харчування, погодувати. Я тиждень тому зареєструвалася. Мені вчора зателефонували – приїхала, отримала», – розповідає жінка.

Німецько-польська гуманітарна допомога – не єдиний проект «Карітас Запоріжжя» з підтримки вимушених переселенців. Від самого початку діяльності організації в Україні допомога біженцям зі сходу надавалася завдяки урядові Сполучених Штатів Америки. Благодійним фондом у Запоріжжі реалізуються й інші програми допомоги переселенцям.

З травня місяця додався проект канадського уряду, завдяки якому ми зможемо значно збільшити фінансову допомогу тимчасовим переселенцям, ті кошти людина зможе витрачати, наприклад, на оплату житла
Валентин Кваша

«З травня місяця додався проект канадського уряду, завдяки якому ми зможемо значно збільшити фінансову допомогу тимчасовим переселенцям, бо ті кошти, що залучаються, людина зможе витрачати не лише на продукти та медикаменти, а також, наприклад, на оплату того житла, що вони знімають. Зараз також стартує проект австрійського уряду, який також буде надавати можливість через «Карітас Запоріжжя» передавати переселенцям кошти на продукти харчування, а також медицину», – каже співробітник «Карітас Запоріжжя» Валентин Кваша.

За даними на 1 липня цього року, в Запоріжжі зареєстровано понад 43 тисячі вимушених переселенців із Криму та Донбасу.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG