Доступність посилання

ТОП новини

Лесь Подерв’янський презентував повне зібрання своїх творів


Лесь Подерв’янський під час презентації книги «Африка. Сни», 9 липня 2015 року
Лесь Подерв’янський під час презентації книги «Африка. Сни», 9 липня 2015 року

«Я вважаю, що пишу серйозні речі»

Київ – Згадуючи про нього, люди гиготять. А все тому, що бачать у його творах себе, друзів, сусідів, констатують критики. «Я близький до народу», – пояснював свою популярність Лесь Подерв’янський, презентуючи у Києві повне зібрання своїх творів під назвою «Африка. Сни».

Лесь Подерв’янський презентував повне зібрання своїх творів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Я близький до народу. Треба любити подорожувати в загальному вагоні, ходити на базар, зайти в генделик
Лесь Подерв’янський

У підвальному приміщенні однієї зі столичних книгарень нічим дихнути, ніде стати. Декілька десятків поціновувачів творчості Леся Подерв’янського заповнили всі вільні місця аби послухати нові «перли» найцитованішого класика сучукрліту. Такий ажіотаж сам автор пояснює просто: «Я близький до народу. Треба любити подорожувати в загальному вагоні, ходити на базар, зайти в генделик», – каже Подерв’янський і на запитання про своє «ідольство» жартівливо додає, що згоден на кінний пам’ятник в рицарських обладунках на Бесарабці у Києві.

Нова книга Леся Подерв’янського «Африка. Сни», яку він презентував – це найповніше зібрання його творів. Втім, окрім усім відомих «Гамлєта», «Героя нашого часу» чи «Короля літр» у виданні вперше публікуються нова редакція «Павліка Морозова», а також повнометражна комедія-екшн «Ваша Галя балувана» – кіноісторія про прекрасну Галю, українську якудзу і Дао.

Я поїхав до себе в село, в мене хата на Полтавщині і була спека, а в мене в хаті прохолодно. Від нічого робити я «Галю» й написав
Лесь Подерв’янський

«Одного разу мені подзвонив Ігор Моляр і сказав: напиши сценарій про телебачення, а я дам тобі гроші. Я на це купився, написав десь 10 епізодів, привіз Моляру. Той сказав: ой, який клас, дав гроші і на тому воно все закінчилось. Потім я поїхав до себе в село, в мене хата на Полтавщині і була спека, така як зараз, а в мене в хаті прохолодно. Від нічого робити я «Галю» й написав», – розповідає історію написання нового твору автор.

Книга Леся Подерв’янського «Африка.Сни»
Книга Леся Подерв’янського «Африка.Сни»

«Погано написаний текст видно зразу»

На подив публіки Подерв’янський сказав, що не бачить нічого поганого у графоманстві, адже, на його думку, такі люди справді люблять писати. Поет і драматург не виключає, що і сам є графоманом, от тільки з тою різницею, що графоман пише багато і погано, а він – мало і добре.

Хороший текст, як смачне м’ясо, – ти насолоджуєшся кожною фразою, це кайф від процесу. Я страшенно не люблю гумору і вважаю, що пишу серйозні речі
Лесь Подерв’янський

«Погано написаний текст видно зразу. Читати його не смачно, він плоский, від нього немає запаху і смаку. А хороший текст, як смачне м’ясо, – ти насолоджуєшся кожною фразою, це кайф від процесу. Адже що таке читання? Це кайф від процесу. Не більше. Я страшенно не люблю гумору і вважаю, що пишу серйозні речі», – переконував Подерв’янський.

Головною особливістю творів є «смачна лайка», вживати яку він навчився в армії. Втім, як виявилось, не лише вона. У книзі «Африка. Сни» жоден твір не має дати написання.

«Я їх майже ніколи не ставив. Ставив дуже рідно і то в якомусь угарі. Є п’єса, де дата справді важлива, це п’єса «Казка про рєпку». Я точно пам’ятаю, що вона була написана за пів року до Чорнобиля і це має значення, бо вона пророча», – пояснив автор.

На завершення зустрічі Лесь Подерв’янський нагадав присутнім, що він – не лише письменник, а й живописець. Тож, окрім нової вже презентованої книги, анонсував і нову серію картин.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG