Доступність посилання

ТОП новини

У Києві видали оповідання Олега Сенцова


«Не хотіла спекулювати на цій темі, але Олег – справді талановитий письменник»

Київ – Видавництво Laurus презентувало у Києві збірку оповідань режисера Олега Сенцова, який зараз перебуває в ув'язненні в Росії. До неї увійшло вісім автобіографічних текстів, написаних задовго до арешту. Видання «Рассказов» підтримали українські кінематографісти, а половина коштів з продажів накладу піде на підтримку режисера. Тим часом у Росії розгляд кримінальної справи щодо українського режисера Олега Сенцова розпочнуть 21 липня цього року.

У Києві видали оповідання Олега Сенцова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Видання оповідань Олега Сенцова ініціювала українська продюсерка Анна Паленчук.

Взимку Наталія Каплан, його сестра, яка живе у Москві, надіслала ці оповідання і сказала, що для Олега дуже важливо, щоб їх опублікували
Анна Паленчук

«Взимку Наталія Каплан, його сестра, яка живе у Москві, надіслала ці оповідання і сказала, що для Олега дуже важливо, щоб їх опублікували», – розповідає вона.

Опубліковані вісім текстів – це спогади Олега Сенцова про дитинство і близьких людей, над якими режисер працював ще до арешту. Поліна Лаврова, директорка видавництва Laurus, каже: спершу вагалась, чи варто братися за оповідання, але після прочитання сумніви зникли.

Ми знаємо Олега як талановитого режисера, але про те, що він писав, не знав майже ніхто. Не дуже хотілося спекулювати на цій ситуації. Але коли мені надіслали його оповідання, усі ці сумніви одразу відійшли
Поліна Лаврова

«Ми знаємо Олега як талановитого режисера, але про те, що він писав, не знав майже ніхто. І з одного боку, він сидить у в'язниці, і йому потрібно допомогти. Але з іншого боку, знаєте, як це буває: є хороша людина, а сам текст слабкий, і усі це розуміють. Не дуже хотілося спекулювати на цій ситуації. Але коли мені надіслали його оповідання, усі ці сумніви одразу відійшли, тому що Олег показав себе як талановитий письменник зі зворушливим і неповторним стилем», – розповідає вона.

Окрім оповідань, до видавництва надійшов також роман, над яким ще працює Олег Сенцов. «Сподіваюся, що коли роман буде готовий, Олег матиме змогу презентувати його разом з нами», – каже видавець.

Солідарність із Олегом Сенцовим висловили кілька світових кінематографістів, а російський режисер Аскольд Куров продовжує знімати документальний фільм про ув’язненого. 17 хвилин робочого матеріалу зі стрічки нещодавно презентували на Днях українського кіно в Берліні.

Сенцова судять за розкадровки його фільма – Санін

Видання збірки оповідань, серед інших, підтримав режисер Олесь Санін. Він порівнює Олега Сенцова із Параджановим і наголошує, що саме російськомовний кримчанин став для українців уособленням незламності духу. Російське законодавство створює перепони для допомоги ув'язненому режисеру, розповідає Санін.

За російським законодавством, Олега Сенцова звинувачують зберіганні зброї і організації терористичних актів. Ці статті передбачають, що будь-які кошти, які йому надходять, вважаються фінансуванням тероризму
Олесь Санін

«За російським законодавством, Олега Сенцова звинувачують зберіганні зброї і організації терористичних актів. Ці статті передбачають, що будь-які кошти, які йому надходять, вважаються фінансуванням тероризму. Його сім’я, яка зараз перебуває у Криму, можуть отримувати допомогу особисто від Олега. Він також може вільно отримувати роялті з власних творів та прибуток з прокату. Це насправді два єдині способи, у які він може сам собі допомогти. Будь-які благодійні збори вважаються нелегальним джерелом фінансування», – каже він.

Окрім того, за матеріалами слідства, одним із доказів причетності до підготовки терористичних актів є розкадровки до фільму «Носоріг», який Олег збирався знімати, фотографії місць зйомок та реквізит, додає Олесь Санін.

«Рассказы» вийдуть накладом дві тисячі примірників. Першими книжку зможуть придбати відвідувачі Одеського кінофестивалю. У книгарнях збірка оповідань Олега Сенцова з'явиться наприкінці липня.

Тим часом у Росії розгляд кримінальної справи щодо українського режисера Олега Сенцова розпочнуть 21 липня цього року. Таке рішення ухвалив Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. Арешт Сенцова продовжили до 16 грудня 2015 року.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG