Доступність посилання

ТОП новини

Чи причетний Коломойський до побиття чиновника «Нафтогазу»?


Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Невідомі побили члена наглядової ради акціонерної компанії «Укрнафта» Петра Столяра

Київ – Невідомі побили члена наглядової ради акціонерної компанії «Укрнафта» Петра Столяра. Припускають, що це може бути наслідком його участі у суперечці між Кабінетом міністрів та групою «Приват» за контроль над «Укрнафтою», де Столяр відстоював урядові інтереси. Водночас, серед експертів є думка, що переговори між урядом та «Приватом» успішно просуваються, тому побиття члена наглядової ради «Укрнафти» може мати і побутове підґрунтя.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одного з керівників «Нафтогазу України» та члена наглядової ради «Укрнафти» Петра Столяра троє невідомих побили бітами біля його дому в четвер вранці.

«Попередньо встановлено, що кілька невідомих напали на чоловіка біля будинку, де він мешкає. Згодом зникли з місця події. Наразі проводиться низка оперативних заходів щодо затримання та встановлення осіб, що скоїли кримінальне правопорушення. У столиці введений план перехоплення», – повідомила заступник речника київської міліції Ірина Левченко.

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Про подробиці нападу також написав у Facebook народний депутат Мустафа Найєм.

«Нападників було троє, у руках одного з них була перев’язана скотчем коротка палиця. Перед тим, як напасти, у потерпілого запитали ім’я та по-батькові. Побили на очах у дочки», – пише він.

Хто «рамси поплутав»?

Крім того, Мустафа Найєм у своєму дописі пов’язує побиття Петра Столяра з тим, що на 17 липня призначили засідання наглядової ради «Укрнафти», де мають затвердити порядок денний зборів акціонерів, які можуть змінити директора кампанії Пітера Ванхеке. Його Найєм називає ставлеником Ігоря Коломойського. Також депутат нагадує, що на одному з попередніх засідань наглядової ради «Укрнафти» позицією Петра Столяра був незадоволений Ігор Коломойський.

«А Ви де працюєте? Ви у акціонера працюєте? Захищайте права акціонера, а не аукціонного комітету. Вам зрозуміло? Чи Вам не зрозуміло і «рамси поплутали»?», – запитував Коломойський наприкінці травня у Столяра.

Раніше, у грудні 2014 року, з ініціативи глави Мінекономіки Айвараса Абромавичуса змінили склад аукціонного комітету, що займається продажем нафти, яку видобуває «Укрнафта». Як стверджували ЗМІ та чиновники, на попередніх аукціонах «Укрнафта» занижувала ціну на видобуту нафту і продавала її структурам Ігоря Коломойського.

«Відомий своєю принциповою позицією»

Нині виконавчий директор «Нафтогазу» Андрій Пасішник у Facebook пише, що побитий невідомими Петро Столяр після нападу залишається вдома, він може говорити й ходити. Крім того, Пасішник зауважує, що Столяр «відомий своєю принциповою позицією з відстоювання державних інтересів»

«Це, мабуть, таке запрошення у ВІНК від Ігоря Валерійовича», – припускає Пасішник у своєму дописі.

Йдеться про створення нафтової вертикально-інтегрованої компанії, ініційоване прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Нині щодо цього відбуваються переговори між НАК «Нафтогаз України» та групою «Приват».

Не можна сказати, що конфлікт є настільки гострим – експерт

Утім, не можна однозначно стверджувати, що побиття Петра Столяра пов’язане з його професійною діяльністю та конфліктом між урядом та групою «Приват», зазначає експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

«Не можна сказати, що цей конфлікт набув кровопролитного характеру, що він є настільки гострим. Група «Приват» не перешкоджає і не планує, наскільки я знаю, перешкоджати зміні керівництва компанії «Укрнафта» через одну причину: вони перебувають в активній фазі домовленостей з урядом України, фактично через Арсенія Яценюка, що не буде розслідуватися діяльність менеджменту групи «Приват» під час керівництва компанією «Укрнафта» з 2003 року», – каже Корольчук.

Тим часом ані у групі «Приват», ані сам Ігор Коломойський ситуацію з побиттям Петра Столяра не коментують.

Цими днями також повідомляють, що новому главі державної компанії «Укртранснафта» Роману Сидораку принесли поховальний вінок під двері квартири. Сидорак замінив на посаді голови «Укртранснафти» Олександра Лазорка, якого називають людиною Ігоря Коломойського.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG