Доступність посилання

ТОП новини

Одеський кінофестиваль приносить місту сотні мільйонів гривень – Вікторія Тігіпко


Найбільші оплески на червоній доріжці Одеського кінофестивалю зірвав Саакашвілі, Андрієнко та одеські актори

Чверть конкурсної програми одеського кінофестивалю – українське кіно

10 липня розпочався 6-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ). В його програмі сотня фільмів із Європи, Азії, Америки та Африки. Організаторам довелося обирати із близько 700 фільмів-кандидатів, 200 стрічок із яких були українськими.

Із 10 по 18 липня в Одесі триватиме міжнародний кінофестиваль. Із програмою заходів можна ознайомитися на офіційному сайті фестивалю. За словами програмного директора ОМКФ Антельма Відо, кожного року вони отримують все більше фільмів – цього року близько 700.

Цього року ми покажемо 100 фільмів – це на 25 фільмів більше, ніж у минулому році. Це сотня фільмів із 35 країн
Антельма Відо

«Майже 200 із них – українського виробництва і це вражає та радує. Цього року ми покажемо 100 фільмів – це на 25 фільмів більше, ніж у минулому році. Це сотня фільмів із 35 країн», – наголосив Відо.

За словами президента фестивалю Вікторії Тігіпко, одеський кінофестиваль робитимуть ближчим до Європи. Також вона вважає необхідним збільшити державне замовлення та довести кількість стрічок із державною участі у бюджеті до кількох десятків – з тим, щоб збільшити частку зборів від прокату українських фільмів хоча б до кількох відсотків. В останні роки, за інформацією Тігіпко, цей показник не перевищував півтора відсотка.

«Тепер у фестивалю буде європейський фокус. Ми готові активно популяризувати його за кордоном та запрошувати кінематографістів зі світовими іменами», –заявила президента фестивалю.

Серед методів просування заходу, відповідаючи на запитання Радіо Свобода Тігіпко назвала публікації у профільних виданнях та просування в інтернеті, зокрема в країнах Центральної та Східної Європи.

Цього року ОМКФ отримав з міського бюджету Одеси мільйон гривень – таку ж суму, як і минулого року. За словами радниці міського голови Одеси Олени Павлової, міська влада розуміє важливість проведення заходу такого рівня та його позитивний вплив на туристичний та економічний потенціал міста.

Серед українських фільмів – 9 світових прем’єр

У міжнародній конкурсній програмі фестивалю змагатимуться 12 повнометражних стрічок, а національна українська програма складається із 6 повнометражних і 18 короткометражних фільмів. Дві з шести стрічок мають державне фінансування – «Вагріч та Чорний квадрат» та «Діббук. Історія мандрівних душ». Серед українського кіно 9 світових прем’єр, серед міжнародної програми – одна світова та одна європейська. До міжнародної програми також включили дві українських стрічки – «Пісня над піснями» Єви Нейман та «Полон» Анатолія Матешка.

«Також третина міжнародної конкурсної програми створена жінками-режисерами, це набагато більше, ніж у великих кінофестивалів», – повідомив Відо.

Найкращий фільм із міжнародної програми отримає приз у 4000 євро, найкращий режисер – 2000 євро, найкращій актор – 1000 євро.

У номінації національної програми найкращий повнометражний фільм отримає 50 тисяч гривень, короткометражний – 10 тисяч гривень, краща акторська робота – також 10 тисяч гривень.

Гран-прі ОМКФ, як і в минулі роки, визначать глядачі. Найкращий за підсумками глядацького голосування фільм отримає 6000 євро.

Крім конкурсу на ОМКФ будуть мастер-класи та покази під відкритим небом

Як і завжди на ОМКФ буде низка позаконкурсних показів – гала-прем’єри та тематичні підбірки. Наприклад, програма «Шлях до свободи» – це шість документальних та два художні фільми про боротьбу за права людини з України, Росії, Чилі, Румунії, Німеччини та Естонії.

Серед найочікуваніших спеціальних подій можна виокремити майстер-клас американського режисера Даррена Аронофскі, який минулого року спілкувався зі студентами кіношколи ОМКФ «скайпом», а цього року буде особисто ділитися досвідом із молодими українськими режисерами та сценаристами. Також Одесу чекає показ стрічки Дзиги Вертова «Людина з кіноапаратом» на Потьомкінських сходах під акомпанемент оркестру на чолі з британським композитором Майклом Найманом.

Впродовж тижня покази під відкритим небом триватимуть. Вони проходитимуть біля Літературного музею Одеси на Ланжероновському узвозі.

Почесний гість, директор Канського кінофестивалю Тьєрі Фремо презентує унікальний альманах із 98 відреставрованих фільмів Луї Люмьєра, що були зняті понад 100 років тому назад. Це буде перший показ після прем’єри в Каннах.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG