Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: суд визнав голову Запорізької облради винним у справі щодо розгону Майдану в Запоріжжі


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кіровський райсуд Кіровограда визнав голову Запорізької облради винним у справі щодо розгону запорізького Євромайдану.

За повідомленням прес-служби ГПУ, суд призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки та позбавленням права обіймати певні посади строком на 3 роки.

У вересні минулого року в Кіровограді розпочався судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням голови Запорізької облради таколишньогоголови держобладміністраціїза частиною 1 статті 294 Кримінального кодексу України (організація масових заворушень за попередньою змовою групою осіб).

У Генпрокуратурі зазначають, що обвинувачення щодо екс-голови Запорізької держобладміністрації було закрито у зв’язку з його смертю, іншому чиновнику прокуратура просила призначити покарання у вигляді 7 років позбавлення волі та позбавити на 3 роки займати певні посади, тому прокуратура готує апеляційну скаргу на вирок Кіровського райсуду через його м’якість.

Під час судових дебатів голова облради винним себе не визнав та не розкаявся, додають у відомстві.

У квітні 2014 року стало відомо, що голову Запорізької облради Віктора Межейка підозрюють в організації масових заворушень, що супроводжувались насильством.

26 січня 2014 року на площі перед адміністративною будівлею пройшов мітинг з участю понад трьох тисяч людей, які вимагали люстрації центральної та місцевої влади.

Після повідомлення губернатора, що свій пост він не покине і з Партії регіонів не вийде, учасники акції протесту спробували проникнути в будівлю. За словами мітингувальників, з будівлі їм на голови полетіли пакети, які вибухали, у відповідь з натовпу полетіло каміння.

Міліція відтіснила учасників Майдану від будівлі облдержадміністрації і відкрила провадження за фактом спроби захоплення адмінбудівлі. В результаті сутичок перед адміністрацією троє осіб було госпіталізовано з осколковими пораненнями.

Згодом співробітники міліції, за якими йшли люди спортивної статури у цивільному з палицями, витіснили людей з площі. При цьому багатьох мітингувальників, в тому числі й журналістів, побили і затримали. Тих, хто зміг втекти, силовики відловлювали у дворах.

XS
SM
MD
LG