Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Британії переглядає майбутнє фінансування «Бі-Бі-Сі»


Напад уряду консерваторів на «Бі-Бі-Сі» виглядає як напад на підвалини британськості – міністр тіньового уряду лейбористів Трістрам Гант

Лондон – Міністр культури британського уряду призначив 8 осіб для роботи над поновленням так званої «королівської хартії» – документу, який визначає засади фінансування британської телерадіомовної корпорації «Бі-Бі-Сі». Нинішня «королівська хартія» «Бі-Бі-Сі» добігає кінця наприкінці наступного року. Тут йдеться про можливу зміну того, в який спосіб і звідки надходять кошти для роботи цієї інституції.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Британська телерадіомовна корпорація «Бі-Бі-Сі» постала перед непевним фінансовим майбутнім. Міністр культури уряду Великої Британії Джон Віттінґдейл наказав створити експертну групу, яка б вивчила кожен аспект роботи цього велета мас-медіа, який досі отримував фінансування, згідно з «королівською хартією», що встановлювала обов’язкову сплату телевізійної ліцензії мешканцями Сполученого Королівства, які мають телевізори, незалежно від до того, чи вони їх дивляться чи ні.

Джон Віттінґдейл
Джон Віттінґдейл

«Королівська хартія» «Бі-Бі-Сі» добігає кінця наприкінці 2016 року, і призначення членів експертної групи відбувається у вирішальний час, коли корпорація перебуває посередині переговорів щодо її майбутнього фінансування.

На додаток, британський уряд підготував проект можливого скасування обов’язкової сплати ліцензії, яка становить 145 фунтів стерлінґів 50 пенсів на рік із кожної родини, яка має телевізор, із можливою заміною цього новим податком або ж передплатою.

Ясна річ, що новини про це сколихнули британське суспільство. «Бі-Бі-Сі» розглядається як унікальна одиниця, фінансована громадськістю, яка і працює для громадськості. І багато британців вбачають реальну загрозу цьому у запронованих змінах.

Колишній голова Наглядової ради «Бі-Бі-Сі» сер Майкл Лайонс вважає, що уряд намагається усунути громадськість від визначення майбутнього «Бі-Бі-Сі».

«Ця ситуація є доволі нервовою, і стає дедалі більш невизначеною. Все це розвивається відтоді, як «Бі-Бі-Сі» було запропоновано взяти на себе сплату ліцензій громадян віком, старшим за 75 років. Але найголовніше, що призначення експертної групи міністром культури, фактично, усуває зі сцени Наглядову раду «Бі-Бі-Сі», яка принаймні існувала на парламентських засадах. І що найгірше, що ніхто в уряді навіть не згадує про те, як громадськість, яка, власне, і платить за «Бі-Бі-Сі», буде залучена до процесу», – зазначив сер Майкл Лайонс.

Напад на підвалини британськості

Багато хто розглядає останні ініціативи уряду консерваторів щодо «Бі-Бі-Сі» як напад на самі підвалини британськості. Кроки міністра культури Віттінґдейла і створення експертної групи також постають у світлі доволі помітної кампанії у мас-медіа, коли на «Бі-Бі-Сі» чиниться тиск і лунають заклики до зменшення розміру корпорації і помітного урізання коштів.

Міністр освіти тіньового уряду лейбористів Трістрам Гант наголошує, зокрема, що уряд консерваторів обрав непатріотичний підхід щодо «Бі-Бі-Сі».

Коли уряд здійснює напад на «Бі-Бі-Сі» – це виглядає цілковито непатріотичним підходом до однієї з найкращих британських громадських інституцій
Трістрам Гант

«Коли ми думаємо про англійську, чи ж британську тотожність, то «Бі-Бі-Сі» є невід’ємною частиною того всього. І коли уряд, власне, здійснює напад на «Бі-Бі-Сі» – це виглядає цілковито непатріотичним підходом до однієї з найкращих британських громадських інституцій», – заявив Трістрам Гант.

Відтак у Британії точаться дебати щодо майбутнього «Бі-Бі-Сі» саме у світлі підходу до корпорації уряду консерваторів, який виглядає як намагання зробити з «Бі-Бі-Сі» більш слухняну, менш сміливу структуру. І головним питанням дебатів постає питання, чи ж подібна «Бі-Бі-Сі» була б у британських національних інтересах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG