Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент у Мукачеві спланований Кремлем? (Огляд преси)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Кремлю не вдалося лобовою атакою знищити Україну. Тепер його агенти намагаються зробити це з тилу – «Газета по-українськи»

Події в Мукачеві свідчать, що держава втратила контроль над ситуацією. Її функції перебрав на себе «Правий сектор». Фактично, це армія, що існує незалежно від держави, переконує «Газета по-українськи». Видання нагадує, що у правих організаціях завжди було багато агентури. Тому інформаційна політика «Правого сектора» часом підіграє Кремлю. Російська пропаганда почала використовувати їх як жупел, страшилку. Значною мірою саме завдяки піару з Москви вони зробили себе політичною силою. Кремлю не вдалося прямою лобовою атакою знищити Україну. Тепер його агенти намагаються зробити це з тилу. Це не означає, що інцидент у Мукачеві точно був спланований ззовні. Там могла бути дурість, безвідповідальність. Але, як зазначає газета, не варто виключати і ймовірність заздалегідь узгодженої політичної провокації.

В іншій публікації «Газета по-українськи» наголошує, що в будь-якому суспільстві право карати винних перед законом мають лише влада й уповноважені структури, що діють від її імені. Інакше запанує кривава анархія. І «Правому сектору» ніхто не давав мандата на відстріл чи покарання «ворогів України». І при всіх заслугах у поваленні режиму Януковича та війні з Росією, з точки зору права – є незаконним збройним формуванням. І от незаконне збройне формування у небезпечній для життя співгромадян ситуації не лише відмовляється коритися правоохоронцям, а й вступає з ними у бій. На кону сьогодні, крім усього, стоїть гідність і політична репутація «Правого сектора». Хлопці це розуміють. І ладні захищати їх кров’ю. Не бажаючи рахуватися з тим, що проти їхньої гідності й репутації стоять гідність і політична репутація України.

Думки з приводу того, хто правий, а хто винний у мукачівській ситуації, серед експертів та журналістів газети «Україна молода» розділилися. Одностайність проглядається лише в одному – у впевненості, що силове вирішення подібних питань заганяє Україну у лихі дев’яності.

У мукачівських подіях годі шукати високі ідеї чи політичну доцільність. Їх там нема, це була банальна спроба перерозподілити грошові потоки, переконує газета «День». Видання пише, що розвиток Закарпаття гальмується напівфеодальними кланами, які не бачать інших способів заробітку, крім контрабанди та рекету. Міліція, прокуратура та СБУ інтегровані в кримінальні схеми, прикривають перевезення товарів без митного оформлення, контрабанду наркотиків та сигарет і незаконні «врізки» у продуктопроводи. Газетярі стверджують, що 70-й округ, за яким обирався раніше судимий депутат Михайло Ланьо, був «нарізаний» спеціально під нього і включає в основному депресивні села чотирьох районів, де він має максимальний вплив. Що ж до закарпатського «Правого сектора», проблеми почалися з моменту, коли не вдалося перетворити його на повноцінну політичну партію, яка б діяла у правовому полі України. Газета наголошує, що озброєне угрупування за тисячі кілометрів від фронту не може тривалий час існувати без фінансування, рано чи пізно воно або почне приймати замовлення на розборки, або почне ці розборки самостійно. Вихід із ситуації може бути один – повна санація політичної системи Закарпаття, звільнення місцевих силовиків, легалізація «Правого сектора» із переходом у політичну площину.

Про те, як надалі не допустити подібної трагедії, розмірковує газета «Сегодня». По-перше, слід знизити оборот зброї в країні, а для цього треба встановити жорсткий режим для тих, хто виїжджає із зони АТО. Також щоб уникнути подібних конфліктів у майбутньому, необхідно перевести під офіційне командування усі «вільні» батальйони, вважають журналісти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG