Доступність посилання

ТОП новини

Команда Шокіна – «гальмо» прокуратури? (Огляд преси)


Виокремилися групи протистояння: «група Шокіна – Гузиря» та «група Каська – Сакварелідзе»

Конфлікт навколо прокурорів-хабарників не вщухає, констатує газета «День». Виокремилися вже конкретні групи протистояння: «група Шокіна – Гузиря» та «група Каська – Сакварелідзе». Незважаючи,на те що всі ці люди призначені й працюють у Генпрокуратурі за рішенням Петра Порошенка, президент опинився в складній ситуації. По-перше, вся ця історія не відповідає вимогам Євромайдану. По-друге, Віктор Шокін – це вже друга людина після Віталія Яреми, яку призначено за поданням Порошенка. По-третє, якщо уявити Генпрокуратуру у вигляді машини, то «стара гвардія» на чолі з Шокіним більше уособлює педаль «гальмо», а команда на чолі з Сакварелідзе схожа на педаль «газ». Обидві ці групи отримали мандат дій від президента – як же може рухатися машина якщо одночасно натискати на дві педалі? – запитує видання.

У цій ситуації в ГПУ є дві небезпеки, констатує «День». Перша – небезпека того, що нічого не буде змінюватися, а каста прокурорів залишиться недоторканною і лише утвердиться у своїй безкарності та всевладді. Інша полягає в тому, що почнеться реформування й боротьба зі старою системою, але без будь-яких правил, і це може призвести до певних «перекосів», зведення особистих рахунків, а також дозволить усе це дуже скоро відіграти назад, визнавши всі рішення незаконними, в результаті чого країна залишиться ні з чим. Як пройти між цими небезпеками – складне питання, але воно може бути вирішеним. Як саме – йдеться в статті «Прокурорські війни: між двома небезпеками».

Ситуація довкола добровольчих батальйонів, гучні кримінальні справи та арешти викликають в українців почуття розгубленості. Адже, як зауважує газета «Україна молода», для більшості добровольці були і є героями, які пішли захищати Батьківщину. Поки розвалена дощенту українська армія приходила до тями, добровольці, серед яких була більшість вихідців із Майдану, не нарікаючи ні на що, стримували військову агресію. І ось тепер, після введення добровольчого руху у правове русло і легалізації його у складі МВС та ЗСУ, масово почали випливати негативні факти, до яких були причетні бійці добровільних формувань. Людям важко змиритися з тим, що вчорашні герої раптом стали перевертнями й злочинцями. Не всі, звісно, але чорна тінь мимоволі падає на весь добровольчий рух. У справедливому бажанні української влади очистити добровольчі батальйони від випадкових людей, навести там лад і дисципліну багато хто побачив спланований наступ на патріотичний добровольчий рух в Україні. Чи насправді це так і чи не варто почекати з розбірками зі своїми, доки країна не здолає ворога? Про це видання розповідає в статті «Владі вигідно, щоб патріоти сиділи на передовій, або Дискредитація добровольчих батальйонів – сценарій розвалу України?».

Міністерства почали звітувати про роботу, виконану за перше півріччя 2015-го. Першими це зробили в Мінфіні. Газета «Сегодня» аналізує, що встигли зробити за цей час шість ключових відомств: Мінсоцполітики, МОЗ, Мінфін, Міносвіти, Міноборони, Мінінфраструктури та Кабмін у цілому. До позитивів піврічної роботи уряду загалом експерти видання зараховують стабілізацію державних фінансів, затвердження програми з МВФ та отримання перших грошей, які допомогли резервам НБУ. Також добре йде реформа бюджетної децентралізації, яка дозволяє збільшити фінансові ресурси місцевих бюджетів. Серед недоліків діяльності Кабміну аналітики відзначають інструменти досягнення цілей. Так, стабілізація держбюджету відбулася завдяки непопулярним серед населення дій – зростання тарифів на ЖКП та заморожуванню індексації соцвиплат. Також мінусом експерти вважають великий рівень тіньової економіки, який, як і раніше, становить понад 50%.Більше про це можна довідатись зі статті «Півроку Кабміну: успіхи і провали».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG