Доступність посилання

ТОП новини

Українців відлякує від армії непрозорість і несправедливість


Спостереження вояків армій США та України за 4 місяці тренувань на Яворівському полігоні

Львів – Українські і американські військовослужбовці чотири місяці тренуються на Яворівському полігоні. Однак не лише проходять військову підготовку, але й разом харчуються, живуть в одному містечку, спілкуються. А тому можуть порівняти проходження військової служби у Збройних силах країн НАТО і України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Командиру взводу, другому лейтенанту Збройних сил США Вільяму Діллану – 23 роки. Він вирішив стати військовим, бо любить ризикувати у житті. Служба в американській армії добровільна, на контрактній основі. Зарплатою і забезпеченням він задоволений, як і умовами служби.

Я хотів бути частиною отого братерства, яке є у війську. І тут навіть справа не в зарплаті
Вільям Діллан

«Я хотів бути частиною отого братерства, яке є у війську. І тут навіть справа не в зарплаті, а залежить оплата праці від кількох речей – від звання, посади, спеціальності, місця перебування, чи він виконує миротворчу місію чи воює з ворогом», – розповідає Вільям Діллан.

Вільям Діллан
Вільям Діллан

Американський лейтенант Вільям Діллан розповів і про свій розпорядок дня – о 6 годині підйом, годину займається фізичними вправами і може підтягнутись 20-25 разів.

Дослужитись йому до полковника чи генерала справа дуже складна і довготривала. Для прикладу, щоби стати командиром роти, він спершу мусить пройти шлях командира взводу, виконувати обов’язки командира роти і пройти військові курси. А щоб отримати звання полковника, а тим паче генерала – це вимагає великого досвіду і знань. І вдається це не багатьом.

До кінця 2017 року особовий склад американської армії Пентагон збирається скоротити на 40 тисяч осіб і вона становитиме близько 450 тисяч військовослужбовців.

Строковики заробляють на печиво

Сьогодні у Збройних силах України 250 тисяч штатних одиниць, але не всі вони зайняті. В українській армії є строкова служба, контрактна і альтернативна, це коли людина через релігійні переконання не може тримати у руках зброю, а тому виконує в армії інші обов’язки. 15-20 % становлять військовослужбовці строкової служби, 50% – контрактники, решта – мобілізовані. Строковики у місяць отримують 300 гривень, офіцери-контрактники – близько 5 тисяч, у зоні АТО оплата удвічі вища.

«Крім грошового забезпечення, військовослужбовцям гарантують різноманітні соціальні забезпечення: звільняють від сплати комунальних послуг, ставлять у чергу на житло», – каже український підполковник юстиції Володимир Смілка.

Але більшість зобов’язань перед військовими держава не виконує, зокрема, що стосується забезпечення житлом, належними умовами служби, про що говорять військовослужбовці. Такого нововведення, як в українській армії, коли за підбиту техніку ворога бійцю у зоні АТО додатково платять гроші, в американській армії не існує. Однак українські бійці кажуть, що влада пообіцяла, але ніяких грошей за знищене вороже озброєння їм не платить.

Щодо звань, то і в українському війську, офіцер також має пройти довгий шлях, щоб дослужитись до полковника чи генерала. За словами керівника Західного регіонального медіа-центру Міноборони України, полковника Олександра Поронюка, підрозділ начисляє до ста осіб і щоб стати командиром роти потрібно теж пройти кілька етапів. Але у реальному житті картина цілком інша. Випускники Академії Сухопутних військ отримують дипломи і звання лейтенанта та йодразу стають командирами роти, оскільки бракує людей.

Щоби отримати полковника, мені довелось відслужити 15 років і пройти різні шляхи у житті. Але воєнний час вносить сьогодні зміни
Олександр Поронюк

«У мирний час до цього треба було йти три-чотири роки. А щоби отримати полковника, мені довелось відслужити 15 років і пройти різні шляхи у житті. Але воєнний час вносить сьогодні зміни і вибирає кризових менеджерів, які готові взяти на себе відповідальність», – каже Олександр Поронюк.

Українців вражає забезпечення американської армії

Українські військовослужбовці, які зараз проходять навчання разом з американцями на Яворівському полігоні говорять про величезну різницю у матеріальному і грошовому забезпеченні у двох арміях. Якраз забезпечення їх найбільше і вражає, починаючи від форми, озброєння, харчування.

«Нам би таке забезпечення, то ми і рівень української армії був би цілком інший», – зауважив на полігоні український боєць.

А ще головною відмінністю є й те, що армія США робить ставку на активних людей, які мають бажання розвиватись, наголошує військовий експерт Володимир Гулима.

У нас, на жаль, лейтенант чи старший лейтенант, який відслужив 20-25 років, може піти на пенсію, не бажаючи щось робити для власного розвитку, і отримує державну винагороду. У США такого немає
Володимир Гулима

«У нас, на жаль, лейтенант чи старший лейтенант, який відслужив 20-25 років, може піти на пенсію, не бажаючи щось робити для власного розвитку, і отримує державну винагороду. У США такого немає, там дуже об’єктивно і прозоро призначають, застосовують електронну систему, до якої людина не має доступу, враховуються рекомендації, досягнення військового, без освіти, участі у курсах і програмах на наступну посаду не потрапиш. А стимул в тому, що їхні заслуги переглядаються. Досягнувши рівня майора, вони вже мають соціальні гарантії, але далі навчаються на курсах», – говорить Володимир Гулима.

Тим часом в Україні, каже експерт, непрозоро відбувається соціальне забезпечення військових, зокрема, що стосується питань житла і вибору місця служби, надання звань і нагород. «А це відлякує людей від армії», констатує Володимир Гулима.

У США, розповів Вільям Діллан, Збройні сили роблять велику рекламну кампанію, щоб завербувати активних і здорових людей на службу.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG