Доступність посилання

ТОП новини

Малайзійський «Боїнг» збили сепаратисти російською ракетою – CNN про проект звіту розслідування


На місці збиття літака, фото 20 липня 2014 року
На місці збиття літака, фото 20 липня 2014 року

Американська телекомпанія CNN повідомила, що, за її даними, у проекті звіту за результатами розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» минулого року над Донбасом мовиться, що це зробили «проросійські сепаратисти».

«Звіт звинувачує у збитті літака російську ракету» – так названий матеріал про деякі подробиці документа, які CNN переказали два окремі неназвані джерела, що бачили цей проект.

Як мовиться в повідомленні, кількасотсторінковий проект звіту Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів містить, серед іншого, похвилинний розпис того, як відбувався політ літака, дані про точний тип ракети, якою його збили, про її траєкторію і про те, хто контролював місце її пуску, і складає вину за збиття на «проросійських сепаратистів».

За даними джерел CNN, частину вини складено також на авіакомпанію Malaysian Airlines, яка недостатньо взяла до уваги небезпеку польотів у зоні бойових дій.

Інших подробиць проекту звіту телекомпанія не наводить. У повідомленні CNN, зокрема, нічого не згадано з приводу припущень, які лунали напередодні, що певну вину можуть визнати й за Україною, яка не закрила повністю повітряний рух у регіоні. Також, крім заголовку матеріалу, де згадано «російську ракету», в ньому не сказано, чи йдеться у звіті про причетність Росії до збиття літака.

Цей проект уже розісланий для ознайомлення й коментування низці органів авіаційної безпеки різних країн світу та іншим причетним (таким, як виробникові літака, компанії «Боїнг»), але наразі є конфіденційним і не має розголошуватися. Офіційна публікація остаточної версії звіту очікується в першій половині жовтня.

У той час як низка країн пропонує створити міжнародний суд під егідою ООН для переслідування винних у збитті літака, Росія виступає категорично проти цього. При цьому Росія заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону, яка нібито збила літак своїми зенітно-ракетними комплексами чи й бойовими літаками. При цьому в Москві вже кілька разів вдавалися до фальсифікацій, що мали б на меті «обґрунтувати» такі звинувачення. У світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу з ЗРК «Бук», привезеного з Росії й потім поверненого туди, і питання тільки в тому, чи на кнопку пуску тиснули сепаратисти, чи штатний російський екіпаж установки, що міг прибути разом із нею.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі в Нідерландах триває два слідства: крім згаданого, окрему кримінальну справу, що має на меті визначити винних, розслідує прокуратура, яка, ймовірно, назве підозрюваних після звіту Ради розслідувань із питань безпеки.

XS
SM
MD
LG