Доступність посилання

ТОП новини

Росія готується до активізації воєнних дій на Донбасі – військовий експерт


Українські військовослужбовці біля села Відродження, що недалеко від Артемівська. Червень 2015 року
Українські військовослужбовці біля села Відродження, що недалеко від Артемівська. Червень 2015 року

Впродовж минулої доби стався один із найбільш інтенсивних обстрілів території України з моменту підписання Мінських угод – РНБО

Протягом останньої доби проросійські збройні формування на Донбасі, грубо порушуючи домовленості про припинення вогню та відведення важкого озброєння, здійснили один з найбільш потужних обстрілів з моменту підписання Мінських угод. Про це йдеться у повідомленні РНБО. Вогонь по українських позиціях вівся з використанням заборонених потужних 152-міліметрових артилерійських систем. Натомість в угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, заявляють, що порушують Мінські угоди і обстрілюють «їхню територію» українські військові.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На Донецькому напрямку обстановка залишається найбільш складною, тут фіксується понад 80% випадків порушення режиму тиші з боку незаконних збройних формувань, повідомляє речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко. Чотирма районами найбільшого напруження на цій ділянці фронту залишається Світлодарська агломерація, північні околиці Горлівки, селище Новгородьке та західні околиці Донецька. При чому, за словами Лисенка, противник всюди активно використовує важке озброєння – це і великокаліберна артилерія, і танки, й інша бронетехніка.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Ворог почав вести вогонь зі стрілецької зброї по наших позиціях вчора вранці, згодом застосував 152-міліметрові гармати, ведучи вогонь з району Вуглегірська. Артилерійська канонада тривала майже цілий день. З іншого боку Світлодарського водосховища під ворожим артилерійським мінометним вогнем опинилися Майорськ, Миколаївка-2 та Ленінське. Внаслідок таких цинічних провокацій українські військові неодноразово відкривали вогонь у відповідь», – говорить Лисенко.

За даними РНБО, за минулу добу 8 українських військовослужбовців загинули, 16 поранені.

Натомість в угрупованні «ДНР» заявляють, що підрозділи Збройних сил України нарощують інтенсивність обстрілів їхньої території, порушуючи Мінські угоди. За минулу добу зафіксовано 86 випадків порушення режиму припинення вогню, сказав один із ватажків так званого «міноборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін. За його словами, втрати «ДНР» за минулу добу становили: двоє вбитих і чотири поранені.

«По території Донбасу було випущено 116 артилерійських і 38 танкових снарядів, 235 мін калібру 82 і 120 міліметрів, також використовували зенітні установки, гранатомети і стрілецьку зброю», – заявив Басурін.

«Це намагання перекласти вину за початок бойових дій на українську сторону» – Мельник

Очевидним є той факт, що та інтенсивна підготовка, яку проводила Росія протягом кількох місяців після підписання Мінських угод, була спрямована на активізацію бойових дій на Донбасі, вважає військовий експерт Олексій Мельник. За його словами, останні події можна розцінити як провокацію та намагання звинуватити українську армію в порушенні Мінських домовленостей.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

«Зрозуміло, що перше завдання цього є – перекласти вину за початок бойових дій офіційно на українську сторону. У цьому випадку у нас є перевага – там перебувають спостерігачі ОБСЄ. І попри всю критику і двозначні висновки, які вони роблять, думаю, в цьому випадку є все-таки незалежний арбітр, який дозволяє Україні витримувати цю паузу», – зауважує Мельник.

У Раді національної безпеки та оборони України зазначають, що останнім часом відбувається активізація спроб проникнення на територію України «терористичних та диверсійно-розвідувальних груп». Ворог активізує агентурну мережу та агентів впливу з метою посіяти паніку та підбурити громадян до провокативних дій, зокрема спроб блокування переміщення підрозділів ЗСУ та Нацгвардії.

Експерти переконані, що такі дії свідчать про чергову спробу Росії повністю зруйнувати Мінські домовленості та відновити активні бойові дії, розпочавши наступ, як мінімум, по трьох важливих напрямках вздовж лінії зіткнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG