Доступність посилання

ТОП новини

Посилення прав силовиків може легалізувати «народну міліцію» Донбасу – експерт


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Президент України хоче надати правоохоронцям право притягати до відповідальності як терористів всіх озброєних осіб, які не служать в силових відомствах

Ініціатива президента Порошенка про «надзвичайні права силовиків» щодо притягнення до відповідальності як терористів всіх озброєних осіб, які не служать в силових відомствах не зможе стабілізувати ситуацію в Україні, ситуація може навпаки загостритися. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат, голова підкомітету державної безпеки парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус. Крім того, за його словами, така законодавча норма може легалізувати в Україні так звану «народну міліцію» Донбасу, а от добровольців, які захищають Україну, будуть визнавати терористами. Парламентар додає, що зараз потрібно більше приділяти уваги очищенню силових відомств і віднови до них довіри людей.

Порошенко ініціює «надзвичайні права для силовиків»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Президент України Петро Порошенко найближчим часом виступить з ініціативою про тимчасове надання правоохоронцям права притягати до відповідальності як терористів всіх озброєних осіб, які не служать в силових відомствах. Про це він повідомив в Ужгороді в ході зустрічі з активом Закарпатської області. Як приклад він навів Балкани.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«У Балканських країнах під час виходу з (стану) війни, коли була величезна кількість зброї, поява на вулиці з автоматом або кулеметом, якщо ти не належиш до правоохоронних органів, однозначно кваліфікувало тебе як терориста. І у правоохоронних органів з'являлося право чинити з тобою відповідним чином, як з терористом», – розповів президент.

Він не виключив, що виступить з подібною ініціативою.

«Після вивчення цього досвіду я не виключаю, що найближчим часом внесу до Верховної Ради цю законодавчу ініціативу», – повідомив президент.

Порошенко підкреслив, що така норма матиме тимчасовий характер, і буде введена до стабілізації ситуації в країні. За словами президента, йдеться про законодавче закріплення «надзвичайних прав силовиків».

Андрій Левус
Андрій Левус

– На Вашу думку, пане Левус, чи справді реалізації названої ініціативи президента сприятиме стабілізації ситуації в країні?

Треба працювати над тим, щоб не доводити людей до якогось відчаю, щоб люди бачили справедливість, бачили очищені силові органи
Андрій Левус

– Я думаю, в першу чергу, треба президентові, владі, нам всім працювати над тим, щоб не доводити людей до якогось відчаю, щоб люди бачили справедливість, бачили очищені силові органи і тоді випадків неприпустимого насильства в мирних українських містах не відбудеться. І тоді не потрібно буде вживати таких якихось нестандартних заходів, які пропонує президент.

Ця ініціатива більше спрямована на інформаційну хвилю, щоб показати рішучість президента
Андрій Левус

Ця ініціатива більше спрямована на інформаційну хвилю, на те, щоб показати рішучість президента. Але щоб вона була ефективною, я думаю, що вона не буде ефективною, краще зробити так, щоб громадяни самі здавали зброю і довіряли силовим органам.

Може так статися, на жаль, що легалізованими буде так звана «народна міліція» Луганської області чи Донецької області, а це є терористи
Андрій Левус

Ще одна є проблематика, що може так статися, на жаль, що легалізованими буде так звана «народна міліція» Луганської області чи Луганської особливої області, чи Донецької області, а це є терористи. Якщо піти безкомпромісним шляхом мінських угод, то буде дуже дивно, що добровольці, які приїхали з фронту тоді, дійсно, порушують закон, вони будуть вважатися терористами, якщо вони будуть озброєні, а ці люди, які вбивали наших хлопців, будуть вважаться «народними міліціонерами».

Я маю на увазі те, що під час мінських переговорів часто вживається така формула (всіма сторонами, до речі, на робочих групах), що ці незаконні збройні формування у випадку реалізації мінських домовленостей в один день можуть назватися «народною міліцією» і будуть легалізовані українською державою.

Тому краще зосередитися на очищенні силових органів і на реформах, і тоді громадяни самі будуть здавати зброю, вони будуть довіряти владі.

– Тобто Ви вважаєте, що ініціатива президента – це своєрідний наступ на добровольців, які не є співробітниками силових структур і взяли до рук зброю, щоб боронити Україну?

Краще йти шляхом порозуміння і не вдаватися до таких речей, тому що може бути якась зворотна реакція і навпаки може призвести до погіршення ситуації в країні
Андрій Левус

– Така постановка питання трішки загострює непрості відносини між добровольчим рухом і владою, маю на увазі добровольчий рух, який не оформлений в офіційні підрозділи.

Краще іти шляхом не погроз, а шляхом співпраці, шляхом знайдення якихось формул, коли всі добровольці будуть під егідою держави і їм не доведеться вживати таких заходів.

Більш того, якщо говорити про посилення прав силовиків, можна згадати тут і закони 16 січня, тоді так само говорили про балаклави, про нічні засоби активного самозахисту, які забороняла минула влада. Все таки краще йти шляхом порозуміння в країні і не вдаватися до якихось таких речей, тому що може бути якась зворотна реакція і навпаки може призвести до погіршення ситуації в країні.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG