Доступність посилання

ТОП новини

Росіянам хочуть заборонити відпочивати у Туреччині, Єгипті та Таїланді


Плаж курорту Шарм-ель-Шейх, Єгипет (Ілюстраційне фото)
Плаж курорту Шарм-ель-Шейх, Єгипет (Ілюстраційне фото)

У цих країнах росіяни «підривають собі здоров'я» – російський депутат

У розпал сезону літніх відпусток депутати Держдуми і регіональних законодавчих зборів Росії різних рівнів раптово почали знову говорити про небезпеки, які нібито очікують російських туристів за кордоном, закликаючи їх «не ризикувати життям» і відпочивати на батьківщині – на Чорному морі, особливо, в анексованому Криму, на Байкалі, Алтаї і так далі.

Із такою ініціативою виступив і депутат Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Євген Марченко, який звернувся до міністра закордонних справ Сергія Лаврова і очільника Федерального агентства з туризму Олега Сафронова з пропозицією заборонити російським туристам в'їзд до Єгипта, Туреччини і Таїланда, оскільки саме в цих країнах нібито найбільш великі шанси загинути або отримати каліцтво. Однак статистика та опитування показують: жителі Росії, як і раніше, хочуть їздити у відпустку за кордон і анітрохи цього не бояться. Єдине, що їм заважає, – погіршується фінансове становище і падає курс рубля.

Петербурзький депутат від партії «Єдина Росія» Євген Марченко стверджує, що інформація про загибель росіян під час відпочинку за кордоном з'являється регулярно, причому, на його думку, саме в Туреччині, Єгипті та Таїланді це відбувається ледь не щодня. «Хочеться відзначити, що це не випадковість, – пише Марченко у своєму зверненні, з більшою частиною тексту якого можна познайомитися на порталі Zaks.ru, що взяв у депутата коротке інтерв'ю. – У цих країнах не дотримуються елементарних норм безпеки, ухвалених в усьому цивілізованому світі. Враховуючи велику різницю наших кліматів, способу життя, санітарно-епідеміологічної обстановки, росіяни не отримують бажаного результату від свого відпочинку і, не маючи імунітету до місцевих захворювань, підривають собі здоров'я».

Також, на думку Євгена Марченка, в Туреччині, Єгипті та Таїланді російські туристи, що потрапили в біду, не можуть розраховувати, на відміну від Росії, на допомогу місцевих правоохоронних органів, які часто нібито пов'язані зі злочинцями. Депутат вважає, що восени, з початком чергової парламентської сесії, Законодавчі збори Санкт-Петербурга виступлять з відповідною законодавчою ініціативою і звернуться до Держдуми Росії, в чиїй компетенції – ухвалення подібних законів.

Виконавчий директор Асоціації туроператорів Росії Майя Ломідзе вважає, що заяви депутата Марченка про особливі небезпеки, що несе відпочинок в Туреччині, Єгипті та Таїланді, м'яко кажучи, перебільшення, викликане, ймовірно, прагненням до самореклами в потрібний «туристичний» момент.

Випадків, коли хтось покалічився, помер, отруївся, перепив і так далі, в Росії в рази більше. І що ж, тепер російським громадянам слід заборонити відпочивати і взагалі жити в Росії?

– По-перше, нещастя з російськими туристами відбуваються зовсім не кодного дня, як і з будь-якими іншими. По-друге, не тільки в цих країнах. По-третє, випадків, коли хтось покалічився, помер, отруївся, перепив і так далі, в Росії в рази більше, ніж у тій же Туреччині. І що ж, тепер російським громадянам слід заборонити відпочивати і взагалі жити в Росії?

Побиття російськими туристами українських туристів в Анталії влітку 2014 року
Побиття російськими туристами українських туристів в Анталії влітку 2014 року

– У закликах заборонити відпочинок за кордоном є ще й расистсько-шовіністична нота: мовляв, у цих країнах не дотримуються норм безпеки, прийнятних для «цивілізованого світу», до якого автори цих заяв, очевидно, відносять Росію. Якщо порівнювати ці норми всерйоз, де безпека гарантується краще: «там» або де-небудь на Чорному морі, Алтаї?

– Норми безпеки насправді – суб'єктивна річ. Вони залежать від того, про яке місце, про що йдеться. Норми безпеки в горах – одне, на березі моря – інше, під час занурень на дно моря – третє, на міських вулицях – четверте. У кожному випадку ми маємо справу з різними нормами. Коли дається така узагальнююча оцінка, «в цивілізованому світі» – це, м'яко кажучи, абстракція. Окрім того, чи не означає це, що представники законодавчої влади закликають наших туристів їхати до Європи, де усіх цих норм точно дотримуються?

– Автор пропозиції про заборону відпочинку в цих нібито небезпечних країнах говорить, що росіяни відвозять до Туреччини, Єгипта, Таїланда мільярди доларів. І нібито ці гроші є основним джерелом доходу цих держав.

– Щодо мільярдів доларів – знову-таки колосальне перебільшення. Досить складно сказати, скільки саме вивозять в ці країни наші туристи, але абсолютно очевидно, що представникам Законодавчих зборів Санкт-Петербурга не дає спокою слава пана Мілонова, який що не скаже, так відразу це з'являється на перших шпальтах газет і в інтернет-публікаціях, всі це обговорюють. Переплюнути Мілонова досить складно, але, мабуть, пан Марченко знайшов спосіб. Тому що зараз літо, у більшості росіян – час відпочинку, «відпустка – це святе», і мільйони наших громадян поїхали саме в зазначені три країни: до Туреччини, Єгипта і Таїланда. Звичайно, такого роду заяви одразу ж стають новиною номер один!

Пляж в Таїланді (архівне фото)
Пляж в Таїланді (архівне фото)

Депутатам Законодавчих зборів Санкт-Петербурга є сенс зайнятися своїми прямими обов'язками – можливо, звернути пильну увагу на розвиток туризму в нашому в флагманському туристичному місті, в «північній столиці»

Існує міф, що за кордоном відпочиває більше наших громадян, ніж у Росії. Для порівняння: у Туреччині відпочивають приблизно 3,8 мільйони російських туристів на рік, в Краснодарському краї – 10 мільйонів. Цілком зрозуміло, що в Краснодарському краї, де, в принципі, немає «олл-інклюзіва», люди залишають набагато більше грошей, ніж коли вони купують тури до Туреччини і Єгипта за системою «олл-інклюзів». Депутатам Законодавчих зборів Санкт-Петербурга є сенс зайнятися своїми прямими обов'язками – можливо, звернути пильну увагу на розвиток туризму в нашому в флагманському туристичному місті, в «північній столиці».

– А російські туристи, за Вашими спостереженнями, стали більше боятися відпочивати за кордоном – з різних причин, і з політичних, і з побутових, і через уже названі причини безпеки?

– Боятися точно не стали. Але стали менше там відпочивати, тому що це стало дорожче. Зі зрозумілих причин: рубль впав дуже сильно, і середня вартість навіть найдешевших напрямків зараз значно вища, ніж у минулому році. При цьому, доходи людей не ростуть, зарплати в рублях залишилися колишніми, і, загалом, люди готові витратити на відпочинок менші суми.

Російські туристи у супроводі охоронця подорожують на півдні Іраку, 2011 рік
Російські туристи у супроводі охоронця подорожують на півдні Іраку, 2011 рік

– Ви зустрічали оцінки туристів, клієнтів, які вибирали б собі напрямок поїздки за принципом: «Туди я поїду, там росіян люблять, а туди не поїду, там росіян не люблять»? Такі слова звучать останнім часом?

– Були у нас такі листи. Деякі туристи висловлювали невдоволення оцінкою наших аналітиків, які вважають, що головна причина зниження попиту на закордонні напрямки – це економічна криза і зниження платоспроможності населення. У відповідь на такі заяви наших аналітиків деякі туристи писали, що, мовляв, нічого подібного, ми не поїдемо до Великобританії, тому що британці наші вороги, вони нас не люблять, але зате ми поїдемо до Болгарії, тому що в Болгарії «наші друзі». Але, зауважте, Краснодарський край та Крим в їхніх планах все-таки взагалі не були.

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG