Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко виступив зі зверненням у роковини трагедії в небі над Донбасом


Пасажирський літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» 17 липня 2014 року був атакований з території, окупованої підтримуваними Росією бойовиками на Сході України. Про це у зверненні в день роковин трагедії нагадав президент України Петро Порошенко.

«Високотехнологічна зброя, з якої було збито літак, могла потрапити до рук терористів тільки з Росії. Це не могло статися без участі, без прямого наказу від вищого політичного та військового керівництва сусідньої держави. Рівно рік тому камуфляж потворної гібридної війни, розв’язаної проти України, був знятий», – вважає Порошенко.

«Навряд чи хтось може співчувати родинам жертв рейсу MH17 більше, ніж українці. Через агресію Росії тисячі українців втратили життя, тисячі людей були поранені. Багато українських міст та селищ було знищено. Понад півтора мільйона українців були змушені покинути свої домівки та шукати прихистку», – відзначив президент.

Порошенко назвав моральним обов’язком «забезпечити справедливе покарання винних у збитті літака» і нагадав, що Україна разом з Австралією, Бельгією, Малайзією та Нідерландами звернулася до Ради безпеки ООН з проханням заснувати міжнародний кримінальний трибунал щодо винних у злочинах, пов'язаних зі збиттям літака.

Днями з проханням до Ради безпеки ООН створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом минулого року звернулися п’ять країн – Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна. Малайзія раніше вже підготувала й проект такої резолюції. Припускають, що його можуть винести на голосування десь наступного тижня. Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Україна і Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія це заперечує і звинувачує Київ у катастрофі.

15 липня американська телекомпанія CNN повідомила, що у проекті звіту за результатами розслідування авіакатастрофи відповідальність за це покладена на «проросійських сепаратистів». Підтвердження цієї інформації з офіційних джерел немає.

XS
SM
MD
LG