Доступність посилання

ТОП новини

Можливість проведення місцевих виборів у частині Донбасу визначить ЦВК – постанова


Верховна Рада проголосувала за проект постанови №2148а про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня.

Документ передбачає, що місцеві вибори на території Криму та тимчасово окупованій території Донбасу не призначаються.

Постанову проголосували з поправками народних депутатів Юрія Луценка, Руслана Князевича та Сергія Соболєва.

«У разі неможливості організації місцевих виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей у зв’язку зі здійсненням Російською Федерацією збройної агресії проти України, неможливості дотримання стандартів проведення виборів ОБСЄ, уникнення терористичної загрози ЦВК приймає рішення про неможливість проведення виборів відповідних місцевих рад. Таке рішення невідкладно після його прийняття подається на затвердження до Верховної Ради України», – пояснив глава фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Надати інформацію про наявність чи відсутність загрози терористичного акту ЦВК повинен Кабінет міністрів.

«Це важливе рішення для того, щоб «Гіві» і «Моторола» не могли обратись українськими місцевими депутатами. Якщо ми не будемо проводити вибори на вільних територіях Донбасу, то ми зробимо те, чого хоче Путін», – висловив позицію фракції депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Соболєв також наголосив, щоб члени ЦВК, термін повноважень яких закінчується, були звільнені, а на їхеє місце обрані нові, для цього фракції парламенту повинні внести пропозиції кандидатур.

Напередодні проти ухвалення постанови публічно виступали позафракційний депутат Сергій Тарута та депутат від «Блоку Петра Порошенка» Єгор Фірсов.

Постанова набирає чинності з дня опублікування.

Відповідно до мінської угоди від 12 лютого, місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей мають відбутися «на підставі закону України та конституційної реформи», узгоджені в рамках Тристоронньої контактної групи і «з дотриманням відповідних стандартів ОБСЄ за моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ».

Водночас сепаратисти угруповань «ДНР» і «ЛНР», які контролюють частину Донбасу, вже заявили про намір провести свої «місцеві вибори» 18 жовтня і 1 листопада відповідно.

XS
SM
MD
LG