Доступність посилання

ТОП новини

«Дуже скоро всі винні будуть названі» – прем’єр Малайзії про збитий «Боїнг»


Вшанування пам'яті загиблих у катастрофі малазійського «Боїнга», який був збитий 17 липня у Донецькій області. Посольство Нідерландів у Києві, 21 липня 2015 року
Вшанування пам'яті загиблих у катастрофі малазійського «Боїнга», який був збитий 17 липня у Донецькій області. Посольство Нідерландів у Києві, 21 липня 2015 року

Малайзія та Нідерланди вже внесли до Ради безпеки ООН проект резолюції про створення Міжнародного трибуналу

У першу річницю загибелі в небі над Донбасом 17 липня 2014 року «Боїнга 777-200» авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував рейсом MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, в багатьох країнах світу відбуваються жалобні заходи – в тому числі, звісно, і в Малайзії, яка втратила у цій катастрофі 44 своїх громадян. Відповідно до місцевих традицій, ці заходи тривають вже цілий тиждень, із 11 липня. Малайзійський прем’єр-міністр Наджиб Тун Разак заявив, що міжнародне слідство майже готове назвати винних у катастрофі, в якій загинуло загалом 298 осіб, і що йому відомо, кому висунуть звинувачення.

Цього тижня представникам Малайзії в Організації Об’єднаних Націй вдалося внести до Ради безпеки представлений ними ще 9 липня, услід за Нідерландами (які втратили в авіакатастрофі найбільше співгромадян, 196 осіб), проект резолюції щодо створення під егідою ООН спеціального Міжнародного трибуналу – для виявлення винних у загибелі «Боїнгу» і покарання їх у судовому порядку. Ідею появи такого трибуналу підтримали також Австралія, Бельгія та Україна. Розгляд проекту призначений орієнтовно на 21 липня. Москва негайно різко виступила проти самої ідеї появи трибуналу, назвавши її спробою «влаштувати грандіозне політичне шоу». У Куала-Лумпурі натомість вважають, що трибунал має стати «ефективною гарантією неупередженого і незалежного розслідування».

Ми поки не будемо вказувати пальцем, однак ми впевнені, що дуже скоро винні у знищенні літака будуть названі
Наджиб Разак

У церемоніальному комплексі «Бунга Райа» в аеропорту Куала-Лумпура, де поховані рештки жертв торішньої авіакатастрофи, прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Разак, виступаючи днями перед членами уряду, експертами та журналістами, а також родичами і близькими загиблих, підкреслив, що слідство володіє «чіткою картиною» в цій справі, хоча досі розглядає і досліджує всі можливі деталі. «Ми поки не будемо вказувати пальцем, однак ми впевнені, що дуже скоро винні у знищенні літака будуть названі, – наголосив малайзійський прем’єр-міністр. – Ми закликаємо всі зацікавлені держави надавати усіляку підтримку розслідуванню, щоб ми змогли зібрати неспростовні докази, що пояснюють і те, що трапилося, і головне – хто винен у цьому злочині, якому немає прощення».

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

При цьому Наджиб Разак, що втратив у авіакатастрофі в Донбасі далеку родичку (другу дружину свого діда), зазначив, що слідство за фактом загибелі рейсу Malaysia Airlines MH17, як повідомляють й інші джерела, триватиме до кінця року. За його словами, кінцевою метою розслідування є залучення винних до кримінальної відповідальності, і зараз вже вивчаються способи їхнього юридичного переслідування.

Окрім того, голова уряду Малайзії наголосив, що в перші дні після катастрофи в липні 2014 року йому довелося ухвалити вкрай непросте рішення – а саме, вступити в переговори з одним із лідерів угруповання «ДНР» Олександром Бородаєм, щоб гарантувати малайзійським та іншим іноземним слідчим і експертам безпечний доступ до решток жертв і бортових самописців збитого «Боїнга».

Олександр Бородай (праворуч), громадянин Росії, тодішній ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Окупований Донецьк, 19 липня 2014 року
Олександр Бородай (праворуч), громадянин Росії, тодішній ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Окупований Донецьк, 19 липня 2014 року

«Це безпрецедентний в історії Малайзії випадок – початок переговорів із якими б то не було бунтівниками. Але я пішов на це, – сказав Наджиб Разак. – Вкрай важливо, щоб у цій справі була поставлена чітка і зрозуміла крапка, щоб всі родичі жертв змогли спокійно спати і гідно продовжувати жити далі. Саме тому ми повинні публічно назвати імена винних і обов’язково змусити їх постати перед судом!».

Про необхідність справедливого і відкритого суду над винними говорило багато тих, хто виступав у Куала-Лумпурі, насамперед – родичі загиблих.

Торжество правди і правосуддя були би дуже важливі, тому я теж хочу суду – заради пам’яті про мого чоловіка
Маріам Юсуф

32-річна Маріам Юсуф втратила 17 липня 2014 року чоловіка-голландця. «Хіба якийсь суд над якимись людьми поверне мені чоловіка? Його немає, і мені доводиться з цим жити, – каже вона. – І мені особисто цей суд нічого не дасть. Але кожен раз, коли я думаю про нього, згадую його життя і його погляди, його принципи, до мене приходить впевненість в тому, що торжество правди і правосуддя були би дуже важливі для нього. Він сам завжди був дуже принциповою людиною. І тому я теж хочу суду – заради пам’яті про мого чоловіка».

Розслідування справи про катастрофу «Боїнга» веде Рада безпеки Нідерландів, за участі також експертів з Малайзії, Австралії та інших країн. До її компетенції не входить, однак, пошук винних і висунення їм звинувачень, а лише «реконструкція технічних подробиць». Остаточну доповідь ця група представить, швидше за все, цього жовтня. Чорновий варіант її, проте, представники всіх країн-учасниць слідчої групи отримали ще 2 червня, і саме на викладені в цій доповіді висновки, очевидно, досить емоційно натякав прем’єр-міністр Малайзії. Конкретні підозрювані в нападі на пасажирський літак повинні бути названі в іншій доповіді, яку готує Міжнародна слідча група, також під керівництвом Нідерландів. Ця доповідь за результатами кримінального розслідування врахує висновки першої і з’явиться наприкінці 2015 року. Саме на основі другої доповіді планується проведення судового розгляду і засудження винних.

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода


На цю тему:

16.07.2015
Якщо Росія заблокує трибунал щодо МН17 в Раді безпеки, його може створити Генасамблея ООН – суддя Василенко

«Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати фізичних осіб для покарання» далі

16.07.2015
Міжнародний трибунал у справі МН17 буде руйнівним для Росії – Кулеба

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН» – посол з особливих доручень МЗС далі
16.07.2015
Родини жертв рейсу MH17 позиваються до Гіркіна на 900 мільйонів доларів – The Telegraph

Адвокат родичів жертв трагедії Флойд Візнер представляє інтереси 18 родин, члени яких загинули 17 липня 2014 року далі
14.07.2015
Катастрофа «Боїнга» на Донбасі. П’ять країн хочуть міжнародного трибуналу

У разі вето Росії в Раді безпеки ООН рішення може ухвалити Генеральна асамблея – Матвійчук далі
15.07.2015
У Росії збирають підписи за створення трибуналу у справі МН17

далі
29.06.2015
Bellingcat назве причетних до трагедії MH17 у роковини падіння «Боїнга»

Таємниці Міноборони Росії можна відшукати у соцмережах, необхідне тільки терпіння далі
26.06.2015
Росія виступає проти міжнародного трибуналу щодо збиття MH17 під егідою ООН
далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG