Доступність посилання

ТОП новини

Децентралізація покалічить Україну – експерт Інституту Маккейна


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«За задумом Росії, автономія «ДНР» та «ЛНР» покликана зірвати інтеграцію України до західних структур»

В Україні Верховна Рада проголосувала за те, щоб направити до Конституційного суду законопроекти про децентралізацію та особливий статус регіонів, які називають себе «ДНР» та «ЛНР». За умовами мінських угод, які підтримує Європа та США, Україна має на рівні Конституції закріпити право так званих «окремих районів» на самоврядування. Один із аргументів полягає в тому, що таке рішення України потрібне, щоб від Росії можна було вимагати виконати її зобов’язання по мінських угодах. Проте колишній високопосадовець адміністрації президента США Буша, а нині старший експерт Інституту Маккейна Дейвід Креймер переконує, що Захід мав би не нав’язувати Україні виконання мінських угод, а чітко заявити Росії: угода не працює і далі тиснути на Москву санкціями.

Рада голосувала у присутності посла США в Україні Джеффрі Пайєта, помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд, а також послів та депутатів з ЄС. Напередодні спікеру Ради Гройсману телефонували президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель. Такого Україна ще не знала. Вже після голосування представниця Держдепу розповіла журналістам про логіку заходу: буде децентралізація України – тоді із Росії можна спитати про її зобов’язання.

Не лише Україна, а й Росія має виконати свої зобов’язання відповідно до мінських угод
Вікторія Нуланд

«Наша позиція наступна: не лише Україна, а й Росія має виконати свої зобов’язання відповідно до мінських угод, включно з реальним припиненням вогню, обміном заручниками, відведенням всієї зброї, іноземних військ та поверненням Україні контролю над кордоном. Україна виконує свої обов’язки . Тож тепер Росія має виконати свої», – сказала Вікторія Нуланд.

Девіда Креймера, директора з питань прав людини та демократії Інституту Маккейна таке ставлення Заходу до України обурює. Каже: силуючи Україну виконувати забаганки Росії, захід однаково ставиться як до агресора, так і до жертви. Експерт переконує: Росія просто обманює світ, коли заявляє, що, мовляв, свою частину мінських угод виконає після того, як це зробить Україна. Не вірити Росії закликає Креймер.

«Нам треба бути на боці українців, а не примушувати Порошенка, Яценюка, будь-яких лідерів України. Росія є агресором. Ставитися до обох сторін однаково не можна, бо це Росія вдерлась в Україну, а не навпаки», – зауважує Дейвід Креймер.

Спеціальний статус та право на самоврядування, на думку Креймера, скалічить Україну. За задумом Росії, автономія «ЛНР» та «ДНР» покликана зірвати інтеграцію України до західних структур, пояснює експерт. Каже: Захід мав би не нав’язувати Україні виконання мінських угод, а чітко заявити Росії: угода не працює і далі тиснути на Москву санкціями, а Україну підтримувати зброєю та фінансами.

В теорії я не проти децентралізації. Але не це турбує Росію та Путіна. Вони просто хочуть знищити Україну
Девід Креймер

«В теорії я не проти децентралізації. Я підтримую ідею, що місцеву владу треба обирати. Система призначення регіональних чиновників згори, яка діє зараз, не дуже ефективна, бо вони відповідають не перед виборцями, а перед президентом. Але не це турбує Росію та Путіна. Вони просто хочуть знищити Україну: створити хаос, дестабілізувати країну, зробити її непривабливою для Заходу, щоб там втратили інтерес», – зауважує експерт.

Креймер каже: ті, хто вважають, що Україні пропонують федералізацію американського зразка, помиляються. Американська система ґрунтується на тому, що при всій автономії американських штатів, там беззаперечно виконують рішення центрального уряду в царинах безпеки, зовнішньої політики та іншому.

Щоб було, як у США, каже Креймер, треба, щоб регіони погодились на наступне: «Треба чітко погодити, що зовнішньою політикою керує Київ; що Донецьк та Луганськ не матимуть права вето на рішення щодо відносин з НАТО, ЄС чи Євразійським союзом. Наступне питання – оборонна політика, де теж головним має бути Київ. Ось ці питання не можна лишати на розсуд місцевої влади. Вона хай контролює поліцію, але не їй визначати долю усієї країни», – наголосив він.

Тепер же долю України передали на розгляд Конституційного суду, який має висловити свою думку з приводу запропонованих змін до Конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG