Доступність посилання

ТОП новини

Facebook проти Кисельова – 1:0


Карикатура Андрія Левченка
Карикатура Андрія Левченка

Дмитро Кисельов образився на Facebook і «оселився» «ВКонтакте»

Автор і ведучий програми «Вести недели» на каналі «Россия-1», а також найпомітніший проросійський агітатор Дмитро Кисельов пробує себе в соціальних мережах. За його словами, аби протистояти шквалу несправжніх, тобто фейкових сторінок, він зареєструвався в мережах Instagram та Facebook. Утім майже одразу сторінки зникли – адміністрація їх видалила через численні скарги. Згодом їх відновили, але тепер Кисельов набирає аудиторію в російській мережі Вконтакте. Експерти припускають, що журналіст виявився неготовим до шквалу критики, образ та грубощів, які прочитав у коментарях.

Кисельов проти Facebook – 0:1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Я уже Вконтакте і щасливий. Усіх зву сюди», – написав Дмитро Кисельов на своїй сторінці в російській мережі. Наразі в нього вже близько 20 тисяч читачів – таку аудиторію він зібрав лише за три дні. Повідомлення, переважно, мають вигляд питання-відповідь: автор сторінки відповідає на подяки, коментує своє бачення майбутнього України та обговорює з читачами майбутні теми сюжетів для програми.

У повідомленнях регулярно зазначається, що сторінку веде сам Кисельов, а модераторів поки не набирають. Водночас, повідомлення тут оновлюють дуже оперативно: інколи пост з’являється раз на півгодини, а інколи – кожні десять хвилин.

У першому повідомленні Вконтакте ведучий зазначив, що готовий обговорювати все – «від радіоактивного попелу до тягаря ЛГБТ та одностатевих шлюбів». Також додав, що хоче «практикувати свободу слова як цінність». Водночас, попередив, що за нецензурщину блокуватиме без попередження. А всім, хто, за його словами, «бажає борсатися у бруді», порекомендував «робити це без нього у Facebook».

Кисельов проти Facebook – 0:1

Дійсно, автор «Вестей недели» побув на Facebook недовго. Кисельов, що завжди активно рекламував все російське та закликав відмовлятись від американських продуктів, зареєструвався там 17 липня, аби «боротись із фейковими сторінками», створеними від його імені.

За чотири години російський пропагандист зібрав понад тисячу читачів та закликав до активного спілкування. Читачі не розчарували – кількість коментарів під повідомленнями зростала, а більшість були для Кисельова неприємними. Йому пророкували трибунал, обзивали, публікували фото загиблих на Донбасі із позначкою, що це на його совісті.

Через кілька годин існування сторінок в мережах Instagram та Facebook, адміністрація їх видалила та відновила лише 20 липня.

«Ми отримали скарги, що вказують на те, що акаунти користувача можуть бути несправжніми. Оскільки згодом ми отримали всю необхідну для підтвердження інформацію, то обидва акаунти відновили», – пояснила прес-служба Facebook.

Дмитро Кисельов уже назвав такі дії цензурою та повертатись не планує.

«Я це розцінюю як 100% цензуру у Facebook. Колеги, на жаль, цим захоплюються», – сказав Кисельов в інтерв’ю російському телебаченню.

Кисельов відірваний від реальності і не готовий до критики – Дідковський

Водночас, російський медійник додав, що зовсім не злякався образливих коментарів, адже не моніторив їх аж так уважно. Натомість, PR-стратег Сергій Дідковський припускає, що Кисельов виявився все ж не готовим до шквалу критики у Facebook. На думку експерта, російський журналіст є «відірваним від реальності та вірить у те, що говорить», тому, ймовірно, він не очікував аж такої критики.

Зареєструвавшись у Facebook, Кисельов отримав двосторонню комунікацію: написавши щось, він миттєво бачив реакцію аудиторії, пояснює експерт. Натомість звичне для нього телебачення передбачає саме односторонній зв’язок, за якого ведучий та автор програми відчувають себе лише носіями інформації.

У Facebook дуже багато активних українських користувачів. Дізнавшись, що зареєструвався Кисельов, дуже багато людей прийшли саме писати йому коментарі
Сергій Дідковський

«Facebook – це мережа, все-таки, більш освічених людей. У цій мережі дуже багато активних українських користувачів. Дізнавшись, що зареєструвався Кисельов, дуже багато людей прийшли саме писати йому коментарі», – каже Дідковський.

Зрештою, після скарг на профіль, адміністрація Facebook на кілька днів видалила акаунт Кисельова. Вибір на користь лояльного «ВКонтакте» та неповернення назад до Facebook Дідковський пояснює тим, що всі російські медіасервіси, соціальні мережі та пошукові системи мають у Росії пріоритет. Таким чином, продовжує він, державі вигідно підтримувати «ВКонтакте» та різними способами стимулювати громадян користуватись цією соцмережею, адже російські сервіси можна контролювати.

Водночас, додає експерт, між аудиторіями «ВКонтакте» та Facebook є різниця вікова і фінансова: американською мережею користується, умовно, «середній клас». Таким чином вони трохи старші та заробляють більше за середньостатистичного власника сторінки «ВКонтакте».

Агресією в коментарях люди «випускають пар» – психотерапевт

Наталія Глухенька
Наталія Глухенька

На думку психотерапевта Наталії Глухенької, немає нічого дивного в шквалі образ та критики, яку користувачі тиражували на сторінці Дмитра Кисельова. За її словами, людині простіше висловлювати агресивні емоції через мережу. Звертаючись до віртуального співрозмовника по той бік екрану, адже таким чином не можна відразу відчути реакцію на це.

Окрім того, Facebook дозволяє приховати своє «я», каже експерт: в мережі можна зареєструватись під чужим іменем та фотографією. Це також сприяє тому, що людина не стримує емоцій та може висловлюватись так, як не сказала б людині у вічі, каже Глухенька.

Водночас, за словами експерта, подібні критичні, агресивні та образливі коментарі мають і терапевтичний ефект.

Люди знаходять таких, як Кисельов, і на них адресно скидають свої переживання. І це так само дуже важливо для роботи психіки
Наталія Глухенька

«Люди знаходять таких, як Кисельов, і на них адресно скидають свої переживання, аніж у повітря. І це так само дуже важливо для роботи психіки. Люди намагаються справитись із собою», – каже вона.

Психотерапевт додає, що тривале витіснення негативних емоцій може спричинити навіть депресію.

Українські Facebook-користувачі також неодноразово скаржились прес-службі соцмережі на блокування сторінок через надумані, за їхні словами, приводи. Під закликом створити для модерування українського сегмента окремий офіс підписався навіть президент України Петро Порошенко. Утім засновник мережі Марк Цукерберг відповів, що і російський і український прошарок Facebook модерують із незалежного бюро в Дубліні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG