Доступність посилання

ТОП новини

«Звичайний фашизм» Ромма – це фільм і про радянський тоталітаризм – сценарист


Кадр з фільму «Звичайний фашизм»
Кадр з фільму «Звичайний фашизм»

Його подивились 22 мільйони радянських глядачів: невже ви думаєте, що вони йшли дивитись тільки німецький фашизм? – Майя Туровська

50 років тому на екрани вийшов фільм Михайла Ромма, що показав очевидну подібність радянського та німецького тоталітаризму. Стрічка Ромма викликала в пам'яті недавні радянські реалії, зокрема, сталінські репресії, придушення інакомислення, але говорила про це алегорично, «езоповою мовою».​

За перші 11 місяців прокату двосерійний документальний фільм подивилися 22 мільйони глядачів. Такий інтерес пояснювався і бажанням багатьох розібратися у сталінському тоталітаризмі, засудженому в 1956 році на 20-му з'їзді комуністичної партії Микитою Хрущовим. Це зрозумів головний ідеолог влади Михайло Суслов, який особливо просунувся за Леоніда Брежнєва, що змінив Хрущова у 1964 році.

Суслов вилучив фільм з прокату, а коли книгу про фільм за окриком з ЦК зняли з друку, так пояснив режисерові ухвалене рішення: «Фільм подивилися мільйони і забули, а сотні відкриють книгу і почнуть думати». Книгу видали майже 40 років по тому в Росії і в Німеччині. Це було вже за часів перебудови.

Фільм «Звичайний фашизм» створений за ідеєю і сценарієм Юрія Ханютіна (він помер у 1978 році в Москві) і кінокритика Майї Туровської, яка з 1992 року живе у Мюнхені. Туровська відома і шанована російська театрознавець, історик кіно, сценарист і культуролог. Нині Туровській 90 років, але вона продовжує активну діяльність: в останні роки видала в Росії і за кордоном кілька книг. У 1995 році Туровська була куратором грандіозної виставки «Берлін Москва», а в 2002 році взяла участь у роботі журі Берлінського кінофестивалю.

В останні місяці мені вдалося двічі зустрітися з Майєю Туровською в Мюнхені. Ми говорили про «Звичайний фашизм» про фільм і про історичне явище взагалі.

Майя Туровська: «Ми ставили питання, як звичайна людина з вулиці стає учасником системи»​

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG