Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську домовилися про відведення зброї калібром до 100 міліметрів


Голова ОБСЄ, сербський міністр закордонних справ Івіца Дачич під час переговорів у Мінську. 21 липня 2015 року
Голова ОБСЄ, сербський міністр закордонних справ Івіца Дачич під час переговорів у Мінську. 21 липня 2015 року

Голова ОБСЄ Івіца Дачич «надав поштовху» переговорам

Мінськ – Голова ОБСЄ, сербський міністр закордонних справ Івіца Дачич «надав поштовху» переговорам у Мінську. А представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» були незадоволені владою у Києві.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У вівторок у Мінську пройшло сьоме засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі. Його особливість полягає в тому, що участь у ньому взяв чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

Переговори тривали спочатку три години у складі підгруп – економічної, політичної, гуманітарної і з питань безпеки. Вони серед іншого обговорювали питання подальшого відведення озброєнь від лінії зіткнення на Донбасі, остаточного припинення вогню, створення умов для проведення місцевих виборів, організації мобільних банків на Донбасі, відновлення системи водопостачання з підтримкою уряду Німеччини, а також транспортної інфраструктури для перевезення вугілля.

Домовленість ухвалили, але не підписали

Мартін Сайдик
Мартін Сайдик

Представник ОБСЄ на переговорах – посол Мартін Сайдик – повідомив журналістам за підсумками зустрічі, що у питанні відведення озброєнь калібром до 100 міліметрів, є важливий прогрес.

«Робоча підгрупа з питань безпеки досягнула узгодження та плану відведення танків та декотрих видів зброї калібром, менше від 100 міліметрів, поетапно, згідно з певним часовим графіком. Сьогодні ми досягли такої домовленості. Щодо Широкина тривало обговорення деескалації ситуації», – зазначив Сайдик.

Представник угруповання «ДНР» на переговорах – Денис Пушилін – заявив пізніше, що узгоджений документ щодо відведення озброєнь найближчим часом підпишуть «глави республік».

Сепаратисти невдоволені Україною

А ось на тему місцевих виборів у сторін залишаються розбіжності. Представник угруповання «ЛНР» Владислав Дейнего, зокрема, заявив про «застій» у роботі політичної групи.

«Причина в тому, що Україна веде себе неконструктивно. Ті документи, які проголосувала Верховна Рада України, а це закон про вибори та проект змін до Конституції, абсолютно випадають з контексту мінських домовленостей. Зміни до Конституції не передбачають постійного особливого статусу», – сказав він.

Крім цього, Дейнего висловив невдоволення, що Верховна Рада України ухвалила закон про місцеві вибори, який не передбачає жодних виборів у зоні АТО, але він висловив надію, що сама АТО незабаром буде скасована.

Голова ОБСЄ надав поштовху переговорам у Мінську

Раніше у вівторок голова ОБСЄ – сербський міністр закордонних справ Івіца Дачич, який спеціально прибув до Мінська – заявив, що він хотів надати «поштовху» переговорам у Мінську.

Після своєї зустрічі з учасниками Тристоронньої контактної групи від України, Росії та ОБСЄ, а також із головами чотирьох підгруп Івіца Дачич заявив журналістам: «Я б хотів тут надати імпульсу, поштовху для роботи, думаю, що велика робота вже здійснена, узгоджено текст угоди про відведення танків та певних видів озброєння, калібром до 100 міліметрів. І маю надію, що наша праця буде поштовхом для прискорення подальшого процесу».

Позитивно оцінюючи цю угоду, голова ОБСЄ заявив, що вона передбачає реальні механізми верифікації відведення озброєнь.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко (ліворуч) та голова ОБСЄ, сербський міністр закордонних справ Івіца Дачич під час зустрічі у Мінську. 21 липня 2015 року
Президент Білорусі Олександр Лукашенко (ліворуч) та голова ОБСЄ, сербський міністр закордонних справ Івіца Дачич під час зустрічі у Мінську. 21 липня 2015 року

Крім цього Івіца Дачич висловив надію на успіх політичного діалогу між Києвом і Донбасом та у проведенні цієї осені місцевих виборів.

Очікуємо, щоб зброя замовкла і щоб був досягнутий успіх шляхом політичного діалогу
Івіца Дачич

«Ми очікуємо, «трійка ОБСЄ» очікує, щоб зброя замовкла, і щоб був досягнутий успіх шляхом політичного діалогу. Я особисто брав участь у діалозі між Белградом та Приштиною, і мій досвід свідчить, що успіх полягає не у великих кроках, яких важко досягти, а у щоденних невеликих кроках, які вирішують певні проблеми, і які у підсумку можуть привести до врегулювання кризи».

При цьому голова ОБСЄ визнав, що переговори з проведення місцевих виборів на Донбасі, які, на його думку, є ключовим питанням і мають стати знаком стабілізації і нормалізації в регіоні, поки що не досягли істотного прогресу.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG