Доступність посилання

ТОП новини

Українські слідчі не шукають викрадачів Сенцова і Кольченка – адвокат


Олег Сенцов і Олександр Кольченко в залі ростовського суду, 21 липня 2015 року
Олег Сенцов і Олександр Кольченко в залі ростовського суду, 21 липня 2015 року

Вони не провели навіть ті дії, які можна було зробити за межами Криму – Закревська

Олексій Скрипник

Київ – У Північно-Кавказькому окружному суді 21 липня стартував розгляд справи кінорежисера Олега Сенцова і лівого активіста Олександра Кольченка. У Росії їх підозрюють у скоєнні терактів, а в Україні вони виступають потерпілими у справі про викрадення з Криму російськими силовиками. Український адвокат Сенцова і Кольченка стверджує, що київські правоохоронці саботують розслідування, тоді як осіб, причетних до викрадення, встановити не так вже й складно.

Особи, які підозрюються у злочині, не встановлені
Ірина Левченко

Українська влада вважає Олега Сенцова та Олександра Кольченка своїми громадянами, а їхній арешт та етапування на територію Росії розцінюють як викрадення. У жовтні 2014 року київське міське управління МВС відкрило з цього приводу кримінальне провадження за статтею 146 Кримінального кодексу – за незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Про це в коментарі для «Крим.Реалії» повідомила заступник керівника прес-служби ГУ МВС у Києві Ірина Левченко.

«Поки тривають слідчі дії. Особи, які підозрюються у злочині, не встановлені», – сказала вона.

Адвокат: не зроблено нічого

У той же час, київський адвокат Сенцова і Кольченка Євгенія Закревська стверджує, що насправді розслідування стоїть на місці, і необхідні слідчі дії не проводяться.

Минув майже рік з моменту відкриття кримінального провадження. Я характеризую це як «не зроблено нічого»
Євгенія Закревська

«Проводилось дуже мало і дуже мляво. Це практично нічого за той період, упродовж якого ведеться слідство. Минув майже рік з моменту відкриття кримінального провадження. Я характеризую це як «не зроблено нічого». Це такий мінімум, що навіть смішно про це говорити», – сказала Закревська.

Адвокат підкреслила, що слідство вести складно, оскільки українські правоохоронці не можуть в'їхати до Криму, але не були проведені навіть ті дії, які можна було зробити за межами півострова.

Справа про викрадення Російською Федерацією українців і фабрикування стосовно них кримінального провадження – це один з доказів тиску й агресії відносно України
Євгенія Закревська

«Ніхто не ставив собі за мету це розслідувати. Справу порушили тільки під тиском активістів і друзів хлопців. Держава не розглядає це як стратегічну справу, якою я її насправді вважаю. Справа про викрадення Російською Федерацією українців і фабрикування стосовно них кримінального провадження – це один з доказів тиску й агресії відносно України», – вважає адвокат.

У київській міліції поки ніяк не відреагували на критику, озвучену Закревською. Заступник прес-секретаря відомства Ірина Левченко сказала кореспонденту «Крим.Реалії», що наразі не має в своєму розпорядженні повної інформації щодо цієї справи. За її словами, вона повідомить про подробиці розслідування пізніше, якщо їй нададуть інформацію слідчі.

Викрадення Сенцова і Кольченка сталося на території Криму, однак процесуальний нагляд за їхньою справою здійснює прокуратура Києва, а не Автономної Республіки Крим. Однак, за словами заступника прокурора АРК Назара Холодницького, незабаром справу про незаконне позбавлення волі кримчан можуть передати його підрозділу.

«Генпрокуратура визначила підслідність за містом Києвом. Тому слідство здійснює міліція Києва, а процесуальне керівництво – прокуратура Києва. Зараз уже створено кримський главк МВС. І коли буде набраний їх штат, всі ці провадження, які стосуються Криму, будуть переведені в міліцію цього главку, розташованого в Одесі», – сказав Холодницький.

Дипломати домагатимуться «списку Сенцова-Кольченка»

Поки справа Сенцова-Кольченка припадає пилом у київського слідчого, тоді як, за словами адвоката Закревської, виявити людей, причетних до викрадення, не так складно.

Журналісти і громадські діячі встановили більше, ніж встановило слідство
Євгенія Закревська

«Журналісти і громадські діячі встановили більше, ніж встановило слідство. Від них я дізнаюся, хто конкретно викрадав, а хто брав участь у фізичному затриманні. За їхньою інформацією, це колишні співробітники СБУ України», – сказала Закревська.

За її словами, підозрюваних у викраденні зараз дуже складно затримати, але їх можна оголосити в міжнародний розшук. Крім того, за її словами, ці люди за допомогою дипломатичних зусиль України можуть потрапити до списку осіб, до яких застосовуються персональні санкції країнами Заходу.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін уже говорив, що його відомство працює над «списком Сенцова-Кольченка», який буде створений за аналогією зі «списком Магнітського».

Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба в коментарі для «Крим.Реалії» підтвердив, що зараз робота над підготовкою цього списку триває.

Ми будемо збирати всю інформацію, яка з'являтиметься, щоб ніхто не зміг уникнути відповідальності
Дмитро Кулеба

«Нічого нам не заважає. Це в наших руках. Ми цей список формуємо. І саме початок судового процесу, публікація нових імен дозволяє зробити цей список максимально точним. Ми будемо збирати всю інформацію, яка з'являтиметься, щоб ніхто не зміг уникнути відповідальності», – сказав Кулеба.

За його словами, міжнародні партнери України позитивно сприймають ідею створення «списку Сенцова-Кольченка», оскільки для них є очевидними грубі порушення, які здійснюються щодо громадян України, яких зараз судять у Ростові-на-Дону.

Оригінал матеріалу –​ на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG