Доступність посилання

ТОП новини

«Тука – це такий собі Москаль 2.0» – оглядач


Президент України Петро Порошенко та Георгій Тука. 22 липня 2015 року
Президент України Петро Порошенко та Георгій Тука. 22 липня 2015 року

«Президент відразу дав завдання, щоб він продовжував розбиратися із контрабандою, і поборов корупцію на пунктах пропуску»

У середу президент України Петро Порошенко під час своєї робочої поїздки на Луганщину до міста Сєверодонецька призначив нового голову військово-цивільної адміністрації Луганської області. Це Георгій Тука. Він із волонтерської організації, яка називається «Народний тил», а також є одним зі співзасновників сайту «Миротворець», де волонтери викладали інформацію про людей, які пов’язані із сепаратизмом тощо. Представляючи активу області новопризначеного голову адміністрації, президент назвав його «новою людиною, з бездоганною репутацією, з нетерпимістю до корупції, з новим мисленням, із сучасними нестандартними рішеннями, і головне – з Україною в серці».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Чому саме цього 51-річного відомого волонтера вирішили призначити на посаду, яка звільнилась після Геннадія Москаля, котрий очолив Закарпатську ОДА? Про це у програмі «Свобода сьогодні» поділився своїми міркуваннями журналіст спецпроекту «Донбас Реалії» Андрій Діхтяренко, який родом із Луганська і багато років вивчає проблеми регіону.

Андрій Діхтяренко
Андрій Діхтяренко

– На мій погляд, це призначення є в першу чергу іміджевим, а інші сенси – такі як господарчі або соціально-політичні – були при ньому. Тобто президент, як і у випадку Одеської області з призначенням Міхеїла Саакашвілі, так і зараз, коли він був змушений перекинути Москаля на Закарпаття, в першу чергу робить ті кроки, які сподобаються глядачам чи користувачам соціальних мереж у Києві.

Влада вирішує, може, якісь навіть політичні питання, тому що дуже популярний волонтер Георгій Тука міг піти до іншої політичної сили (від «УКРОПу» до «Народного фронту»), але зараз він уже в пулі, він уже в президентській команді. Інше питання, як це призначення буде впливати на подальшу долю Луганської області, яка зараз у найскрутнішому стані, напевно, з часів Другої світової війни.

Порошенко призначив волонтера Туку головою Луганщини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00


– А які, власне, виклики тепер перед ним стоять і чого від нього очікують у такій ситуації? Бо якщо говорити кліше, то Москаль підняв доволі високо планку керівника такої складної області.

Президент відразу дав завдання, щоб він продовжував розбиратися із контрабандою і поборов корупцію на пунктах пропуску

– Що стосується Москаля, це також… Він зробив такий стереотип, як повинен себе поводити, на відміну від колишнього очільника Донецької цивільно-військової адміністрації Кіхтенка, такий генерал дуже складної напіввоєнної області. Дуже яскраві були його виступи на «Ютубі», коли він намагався зупинити контрабанду, або дуже так різко – і не завжди цензурно – розмовляв з мешканцями області, які не завжди гарно ставляться до українських військових. Можна сказати навіть, що Тука – це такий собі Москаль 2.0. І президент відразу при призначенні дав йому завдання, щоб він продовжував розбиратися із контрабандою, і разом із силовиками в Луганській області поборов корупцію на пунктах пропуску, які розділяють окуповану територію від звільненої.

Тобто президент дуже задоволений тим, як поводився Москаль на цій посаді. Він саме тому і перекинув його на Закарпаття, тому що, окрім різних завдань, Москаль дуже добре справився з питанням відносин із добровольчими батальйонами, такими як «Айдар» і «Торнадо», саме в ті часи, коли ці батальйони або розформували, або проти їх керівництва заводили карні справи. Тобто Тука – це буде такий нащадок Москаля на цьому пості.

Зараз новий голова вже сказав, що одним з перших його кроків буде велика нарада з представниками місцевих громад, що буде прислухатися до проблем, які є у мешканців

Але до Геннадія Москаля, який би він не був яскравий, до нього було дуже багато претензій у мешканців області. Багатьом не подобалося, як він себе поводить. І казали люди також, що якісь соціальні або господарчі питання він також не дуже намагався вирішити, і не дуже радився, до речі, з представниками місцевих громад, навіть із тими з них, які були патріотичними. Зараз новий голова військово-цивільної адміністрації вже сказав, що одним з перших його кроків буде велика нарада з представниками місцевих громад, що буде прислухатися до проблем, які є у мешканців цієї території.

– Багато уваги тепер буде приділено діяльності нового очільника області. Чи Ви знаєте, Андрію, ким був Георгій Тука до того, як почав займатися волонтерською діяльністю. Ким він працював у «мирному житті»?

Він на позачергових виборах 2014 року балотувався за списком об’єднання «Україна – єдина країна». Тобто людина з політичними амбіціями, це також важливо
Це непогано, що до влади приходять нові люди. Можемо побажати йому удачі і сподіватися, що він зможе гарно керувати такою складною областю

– Він такий людина-загадка. Я шукав інформацію щодо нього, він працював у ТОВ «Ен Ті Телеком» керівником відділу продажів із 2009-го до 2013 року. Це офіційна інформація, яка є щодо нього. І при цьому він на позачергових виборах 2014 року балотувався у Верховну Раду за списком Всеукраїнського політичного об’єднання «Україна – єдина країна» під номером 5. Тобто людина була з політичними амбіціями ще до того, як вона зайнялася громадською роботою. Я думаю, що це також важливо. Ми маємо справу з такою «темною конячкою».

Насправді, це непогано що до влади приходять нові люди. Але головне слово, яке ми можемо до нього сказати, це побажати йому удачі і сподіватися, що він зможе гарно керувати такою складною областю. Зараз, я думаю, для президента не так важливо, як Тука буде себе поводити, а головне, щоб він зараз створив таке позитивне тло, шлейф у сьогоднішніх новинах – і все.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG