Доступність посилання

ТОП новини

На Одещині побили політика Юсова за вітання «Слава Україні!»


На Одещині побили політика Юсова за вітання «Слава Україні!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

На Одещині побили політика Юсова за вітання «Слава Україні!»

«Я сподіваюся, що міліція нарешті виконає свої обов’язки і з’ясує, хто це був, враховуючи і факти попередніх нападів і замахів»

Одеса – Відпочинок у курортному селищі Затока Одеської області для одеського політика Андрія Юсова закінчився побиттям. Він упевнений, що постраждав через свою політичну діяльність. Тим більше, що цей напад не був для нього першим. Про подробиці Андрій Юсов розповів Радіо Свобода.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Увечері 18 липня Андрій із дружиною прогулювалися набережною селища Затока. Одеського політика впізнавали місцеві активісти, які віталися із ним вигуками «Слава Україні!». Саме це і спровокувало шістьох молодиків, які прослідкувавши за подружньою парою, зчинили бійку.

Андрій Юсов згадує ті події.

Був спочатку вигук російською з негативною інтонацією «Слава Україні!», «Юсов», ну а далі посипалися удари з різних боків
Андрій Юсов

«Був спочатку вигук російською з негативною інтонацією «Слава Україні!», «Юсов», ну а далі посипалися удари з різних боків. Це не була чесна бійка чи дуель, це був підступний напад. Я дуже вдячний перехожим, які кинулися розбороняти. На жаль, цього не робила міліція. Не було жодної спроби зупинити цей напад і тим більше затримати. А потім була окрема епопея в місцевому відділку міліції – абсолютно несподівана і приголомшлива», – розповідає Андрій.

«На вихід, бо зараз уб’ю»

Після побиття Андрія Юсова працівники районного відділку міліції селища Затоки довго відмовлялися приймати у нього заяву. Ситуація змінилася, лише коли правоохоронці дізналися, що потерпілий – громадський активіст та представник партії «УДАР» в Одеській області. Відео з відділку потрапило в інтернет та спричинило резонанс у ЗМІ. На ньому видно, як працівниця підвищує голос на Юсова, виганяє його, відмовляється приймати заяву і кричить, що може вбити.

Як повідомили в МВС, зараз жінку-міліціонера відсторонили від виконання обов’язків на час проведення службового розслідування.

Що ж до факту нападу – в міліції ведеться слідство, розпочали кримінальне провадження за ознаками статті 125 (легкі тілесні ушкодження). За словами Юсова, нападників було шестеро. Речник МВС в Одеській області Алла Марченко повідомляє, що міліція зараз переглядає відео з камер спостереження, на яких зафіксоване побиття. Інформацією з пресою в управлінні діляться неохоче.

«Займаємося питанням ідентифікації нападників. Згідно з інформацією, що в нас є, ми відпрацьовуємо різні моменти. Слідчі версії ми оголошувати не можемо. В управління приходили представники від нього (Юсова – ред.) – була робоча зустріч з цього питання. Поки що нічого більш конкретнішого я сказати не можу», – сказав працівник МВС.

Чимало нападів на євромайданівців і досі залишаються нерозслідуваними

Нинійшій напад на Андрія Юсова не єдиний. Восени минулого року у під’їзді будинку, де проживає політик, колишній активіст одеського «антимайдану» Володимир Цаплін вистрілив впритул у чоловіка, схожого на Андрія Юсова. Ним виявився сусід політика, який і досі проходить реабілітацію після отриманих поранень. Нещодавно суд виніс вирок у цій справі, засудивши Володимира Цапліна на 15 років ув’язнення за замах на вбивство, напад на міліціонера та незаконне зберігання зброї.

Андрій Юсов вважає, що цей вирок має бути показовим для зловмисників, які через «промиті мізки» чи фінансову винагороду готові вбити людину за її політичні погляди.

«Важливо, що такий вирок був. Це буде якимось сигналом для інших людей, які будуть вестись на подібного роду замовлення. Я впевнений, що це не спонтанна акція. Купити пістолет на базарі не так просто, дізнатися розпорядок дня та адресу проживання – на вулиці такі дані не отримаєш», ­­­– переконаний політик.

Окрім того, за словами Андрія Юсова, його випадок не єдиний. Також готувалися замахи і на інших активістів, однак працівники СБУ вчасно затримали зловмисників.

Cтарі еліти і їхні «партнери» на рівні вулиць та бандитських угруповань поки що не відчувають реальної загрози для себе. Тобто, перезавантаження еліт у нас іще не відбулося
Андрій Юсов

«Я сподіваюся, що і цього разу міліція нарешті виконає свої обов’язки і з’ясує, хто це був, враховуючи і факти попередніх нападів і замахів, які мали місце. І соціологічні опитування, і політичні події, результати виборів за пропорційною складовою, показують, що Одеса і область визначилися на користь України. Інша справа, що старі еліти і їхні «партнери» на рівні вулиць та бандитських угруповань поки що не відчувають реальної загрози для себе. Тобто, перезавантаження еліт у нас іще не відбулося. Особливо на рівні Затоки і подібних маленьких сіл, де все закрито», – пояснює політик.

Андрій Юсов також наголошує, що чимало нападів на активістів «Євромайдану» в Одесі залишаються і досі нерозкритими. Наприклад, сумнозвісні події під Одеською ОДА 19 лютого 2014 року, коли тітушки з битами побили мітингувальників та журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG