Доступність посилання

ТОП новини

У Празі вшанували поета Олександра Олеся з нагоди 71-ї річниці смерті


У Празі вшанували поета Олександра Олеся
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

У Празі вшанували поета Олександра Олеся

У середу, 22 липня, у Празі українська та чеська громади вшанували пам’ять поета Олександра Олеся з нагоди 71-ї річниці від дня його смерті. Люди поклали квіти на могилу та читали його вірші.

Олександр Олесь, за словами посла України в Чехії Бориса Зайчука, належить до «старої гвардії емігрантів до Чехії»:

«Він започаткував дуже багато культурно-освітнього життя. Ми тут із пам’яті до цієї видатної людини, яка віддала все своє життя, горіння. Він пам’ятав про свою землю українську», – сказав посол.

Чеський поет Павел Шрейба зауважив, що «Україна завжди була у центрі думок Олеся». Шрейба переклав на чеську один із найвідоміших віршів Олеся «Пам’ятай».

Олександр Олесь написав поезію «Пам’ятай» у 1931 році, коли Україна чекала від Європи допомоги, щоб опиратись більшовицькій агресії. Утім, як писав Олесь у цій поезії, «Європа мовчала».

Олександр Олесь народився 1878 року на Сумщині у місті Білопілля, де йому посмертно встановили пам’ятник. Його творчість умовно поділяють на два періоди – в Україні (1907–1918) та в еміграції (1919–1944). 22 липня 1944 року Олександр Олесь помер у Празі, невдовзі після того, як одержав повідомлення про загибель сина Олега Ольжича.

XS
SM
MD
LG