Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко заявив, що доручив підписати угоду у рамках Тристоронньої контактної групи


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив, що доручив підписати у рамках Тристоронньої контактної групи угоду, яка дозволить почати відведення озброєння і створити 30-кілометрову буферну зону уздовж лінії зіткнення.

«Дуже сподіваюся, що це буде реальний початок припинення вогню, реального відведення важкої техніки та артилерії, звільнення заручників, які незаконно утримуються окупантами, і забезпечення ефективного контролю ОБСЄ над дотриманням цих угод. Далі це створить можливість економічної та політичної реінтеграції цих територій і повернення їх до України», – заявив Порошенко у середу, 22 липня, виступаючи перед активом Луганської області у Сєверодонецьку.

За словами Порошенка, 21 липня дипломатичні зусилля увінчалися успіхом, і пропозицію української сторони за наполяганням ОБСЄ, було прийнято.

«Через кілька днів почнеться відлік годин, за які під контролем ОБСЄ буде відведено все важке озброєння», – наголосив Порошенко.

(Відео користувача YouTube Адміністрація Президента України)

У вівторок, 21 липня, під час переговорів у Мінську представники Тристоронньої контактної групи домовилися про відведення від лінії зіткнення озброєння калібром до 100 міліметрів, але не підписали ніякого документу. Представник ОБСЄ на переговорах – посол Мартін Сайдік – завив, що у питанні відведення озброєнь є важливий прогрес. Представник угруповання «ДНР» на переговорах у Мінську – Денис Пушилін – заявив пізніше, що лідери сепаратистів найближчим часом підпишуть узгоджений документ щодо відведення озброєнь.

Наразі сепаратисти нічого не повідомляють про підписання цієї угоди.

У вівторок, 21 липня, у Мінську проходило сьоме засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі. На відміну від попередніх зустрічей, на ньому присутній голова ОБСЄ Івіца Дачич.

Остання зустріч Тристоронньої контактної групи відбулася 7 липня.

XS
SM
MD
LG