Доступність посилання

ТОП новини

США можуть надати Україні потужний радар


©Shutterstock)
©Shutterstock)

Йдеться про радар із діапазоном дальності від 24 до 50 кілометрів

Пентагон готовий надати Україні потужний радар з великим радіусом дії, щоб допомогти їй у боротьбі з артилерією, яку використовують проросійські сепаратисти, повідомляє Wall Street Journal.

Газета вказує, однак, що цю ініціативу спочатку повинен схвалити Білий дім, який вивчає можливість надання Україні чергового пакету нелетальної допомоги.

Це відбувається на тлі все більш гучних вимог до Вашингтону активніше допомагати Києву в боротьбі з сепаратистським заколотом, який, як і раніше, забирає життя людей, незважаючи на угоду про припинення вогню.

Українським військовим «було б корисно отримати додатковий радар і більш потужний радар», заявив газеті один високопоставлений представник адміністрації Обами.

Видання нагадує, що раніше цього року адміністрація, побоюючись ескалації конфлікту або провокування Росії, відмовилася відправляти Україні летальне озброєння, таке як артилерійські установки або ПЗРК. Але представники адміністрації стверджують, що новий радар не є наступальним або летальним озброєнням, а отже не вимагає зміни політичної лінії.

Поставка протиартилерійською радара, який відстежує траєкторію польоту снаряда і визначає місце його запуску, стане відповіддю на запит українських лідерів, які шукають можливості глибше переглядати підконтрольну сепаратистам територію і відкривати точніший відповідний вогонь, йдеться в статті.

Українська влада каже про щоденні випадки загибелі або поранення своїх солдатів від артилерійського вогню. Високопоставлені представники Пентагону неодноразово стверджували, що ці артилерійські установки поставляються Росією і управляються російськими громадянами.

США вже надали Україні 20 легких протимінометних радарів, ще 10 мають бути передані до кінця року, стверджує газета, посилаючись на неназваних чиновників. Але їхній радіус дії складає близько 10 кілометрів. Крім того, США постачають Україні аптечки, прилади нічного бачення і бронежилети.

Тепер же армія США вивчає можливість поставок Україні радарів AN / TPQ-36 і AN / TPQ-37 Firefinder, стверджують чиновники. Їхній діапазон дальності складає від 24 до 50 кілометрів. Представники Пентагону заявили, що вже шукають відповідні установки і ведуть підготовку до їх відправки в очікуванні рішення Білого дому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG