Доступність посилання

ТОП новини

Що одеські волонтери думають про призначення Гайдар


Марія Гайдар (©Shutterstock)
Марія Гайдар (©Shutterstock)

В Одесі волонтери домоглися того, що Марія Гайдар на посаді не займатиметься «соціалкою»

Серед людей, які різко відреагували на призначення російського опозиційного політика Марії Гайдар заступником глави Одеської області з соціальних питань, опинилися волонтери Одеси. Вони дивуються, чому Гайдар була призначена на свій пост без відкритого конкурсу, при тому, що в місті за останній рік з'явилася команда людей, яка займається соціальними проблемами: допомогою переселенцям з Донбасу, підтримкою малозабезпечених громадян, бійців, які повертаються із зони АТО та їхніх рідних. Волонтерів, які виступили проти призначення росіянки, одразу ж звинуватили в обслуговуванні інтересів колишнього керівника Одеської ОДА Ігоря Палиці і опального українського олігарха Ігоря Коломойського. Учасники добровольчого руху сприйняли ці звинувачення з обуренням. Радіо Свобода поговорити з одеськими волонтерами, щоб зрозуміти причини протесту проти приходу в місцеву владу Марії Гайдар і з'ясувати, чи вдалося Міхеїлу Саакашвілі врегулювати конфлікт і знайти компроміс із протестувальниками, знявши Гайдар з «соціалки».

Під стіни Одеської обласної державної адміністрації вийшли представники волонтерських груп «Небайдужий народ», «Волонтерська сотня Дарії Северин» та інших, повідомив «Сайт міста Одеси» в понеділок. Присутні вимагали від голови ОДА Міхеїла Саакашвілі скасувати рішення про призначення Марії Гайдар, говорили про її відмову відповісти на запитання «З ким воює Україна?» кореспонденту телеканалу «1+1», обурювалися словами помічниці голови Одеської області Юлії Марушевської, сказаними нею того ж дня на прес-конференції Марії Гайдар в Києві (на цьому відео з 13 хвилини 15 секунд) – про те, що противники Гайдар «не волонтери в ідеальному значенні слова» і «представляють інтереси не суспільства, а колишнього голови ОДА» (Ігоря Палиці, людини Ігоря Коломойського, одного з головних конкурентів президента Петра Порошенка на українській політичній арені).

Міхеїл Саакашвілі оголошує про призначення Марії Гайдар
Міхеїл Саакашвілі оголошує про призначення Марії Гайдар

Головним підсумком акції протесту стала зустріч із керівником ОДА, на якій, серед іншого, було вирішено, що соціальною політикою Марія Гайдар займатися не буде. Вона отримає якийсь «відкритий мандат», випробувальний термін в три місяці, а на посаду начальника управління соціального захисту населення області буде оголошено відкритий конкурс. Загострення пристрастей, на перший погляд, вдалося знизити, але невдоволення приходом у владу росіянки Гайдар залишилося. Однак не всі з опитаних Радіо Свобода активістів добровольчого руху налаштовані радикально, багато готові почекати з підсумковими оцінками Марії Гайдар до появи перших реальних результатів її роботи.

Тетяна Почтенних, мешканка Одеси, волонтер, приватний підприємець, у вільний час займається адресною допомогою військовим і переселенцям, які повертаються із зони АТО:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мені здається, на цю посаду мав бути оголошений конкурс, саме через тих волонтерів, які роблять величезний обсяг допомоги і беруть участь у цьому постійно. У них відмінні організаторські здібності, я знаю про це особисто, не з чуток, і я дуже хотіла б бачити їх у себе в одеській владі. На додаток до цього, зіграв свою роль негатив, який є зараз, напевно, у всіх українців щодо російської держави і, як наслідок, до росіян – саме в цій послідовності. Тут не всім подобалися, наприклад, заяви Навального про Крим, зрозуміло, що де-факто сьогодні Крим російський, але тут це трактувалося трохи інакше. Зіграли роль якісь минулі висловлювання Маші, які не сподобалися, їх почали тиражувати. Ось ці два фактори збіглися, і зіграли вони негативно.

Картинка в акаунтах деяких одеських волонтерів
Картинка в акаунтах деяких одеських волонтерів

Важливо і те, що у нас просто різні соціокультурні поля. І поки Маша не увійде в це соціокультурне поле, їй буде досить складно. Це факт. Точно так само було б складно і мені, якби вирішила поїхати до Росії і примкнути до російських опозиціонерів. Це природно.

В Одесі є дуже достойні люди, які володіють дуже хорошими організаторськими здібностями і чудово зарекомендували себе за останній рік як менеджери. Їх не покликали і не спитали

В Одесі є дуже достойні люди, які володіють дуже хорошими організаторськими здібностями і чудово зарекомендували себе за останній рік як менеджери. Їх не покликали і не спитали. Напевно, це було неправильно.

Після зустрічі з Саакашвілі ситуація, я вважаю, вирішилася найпрекраснішим чином. Наприклад, Алла Русс, яка займатиметься координацією зі створення єдиного Реабілітаційного центру для учасників АТО, зробила дуже багато, причому це обчислюється навіть не в грошах, які вона зібрала. Повірте, ці люди можуть дуже багато, і те, що вони будуть у владі, це просто прекрасно.

Що стосується випробувального терміну для Марії Гайдар в три місяці, то він мені здається нормальним. Багато притомних людей, які не тільки сидять в інтернеті, але і щось роблять, легко дають цей кредит довіри Маші

Що стосується випробувального терміну для Марії Гайдар у три місяці, то він мені здається нормальним, це не дуже багато і не дуже мало, особисто від себе я такий термін їй даю спокійно. Повірте, багато притомних, нормальних людей, які не тільки сидять в інтернеті, але і щось роблять, легко дають цей кредит довіри Маші.

Висловлювання про те, що за протестами волонтерів проти Маші Гайдар стоїть Ігор Коломойський? Я вас дуже прошу, не вірте цим пліткам. Це дійсно плітки. Я не знаю, дітьми, напевно, нерозумно клястися, але ви знаєте, я теж через це пройшла, коли сказала, що мені дещо в місті подобається, що не подобалося більшості – і про мене ці ж люди тут же почали говорити, що мене «проплатили», якусь гидоту казали, на жаль, такі люди у нас є.

Алла Русс, волонтер, мешканка Одеси, від вівторка – координатор взаємодії з обласною державною адміністрацією:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Насамперед, нас обурило, що Маша була призначена на посаду радника з питань соціальної політики. Власне кажучи, це те, чим останні півтора року займаються волонтери в місті Одесі і не тільки тут. Це те, чим ми займаємося через війну, яка відбувається у нас в країні. Тому призначення людини з держави, яке веде агресію проти нашої країни, на цю посаду нас, безумовно, обурило. Після того, як ми вийшли під стіни обласної ради, з нами зустрівся голова ОДА. Ми вислухали його аргументи, навели свої. Перше, що він повідомив, що Маша Гайдар не буде займатися соціальною політикою. Наразі це рішення нас влаштовує. Чим вона буде займатися, нам не сказали, вона буде обіймати посаду віце-керівника ОДА в якомусь з інших напрямків.

На цій зустрічі Саакашвілі запропонував нам вибрати двох осіб, які будуть з'єднувальною ланкою між волонтерами і тими людьми у владі, які займаються соціальною політикою

На цій зустрічі Саакашвілі запропонував нам вибрати двох осіб, які будуть з'єднувальною ланкою між волонтерами і тими людьми у владі, які займаються соціальною політикою. Я озвучила своє бажання робити в Одесі координаційний центр допомоги учасникам та ветеранам АТО, який би займався організацією їх лікування, реабілітації, юридичною допомогою, працевлаштуванням, включенням людей до соціуму. Я отримала від голови ОДА підтримку і сподіваюся, що ми будемо працювати над цим проектом».

Аліна Подолянка, волонтер, мешканка Одеси, одна з організаторів акції протесту проти призначення Марії Гайдар:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ми зустрічалися без преси, і правильно: він запропонував це, ми погодилися, бо зрозуміли, що він зможе тоді говорити відверто. Дві години ми спілкувалися, багато моментів він пояснив, і ми погодилися з його думкою. Людина розуміє, що робить

– Те, що нас звинувачують, що хтось це проплатив, це безпідставно! Це було все дуже спонтанно, у Фейсбуці, багато волонтерів підключилися, я навіть багатьох уперше побачила на акції біля обладміністрації, бо вони займаються переселенцями, біженцями, а я займаюся воїнами АТО, ми допомагаємо добровольчим батальйонам, «Правому сектору» і «Айдару». Ми були дуже рішуче налаштовані. Мене, скажімо, вбило те відео, коли вона не змогла відповісти «З ким воює Україна?» Так як я дуже тісно спілкуюся з бійцями, для мене це був шок, таке почути, щоб така людина була заступником голови ОДА. Потім вона вже в інших інтерв'ю сказала, що з Україною воює Росія, але це було те, що від неї хотіли почути – так ми це сприйняли.

Саакашвілі сказав, що Марія Гайдар не займатиметься соціальною політикою, але людина вона патріотична( в тому сенсі, що вона бореться з режимом Путіна), тому вона потрібна тут. Так що вона буде працювати, але не такій складній ділянці

Коли ми зустрілися з Саакашвілі, ми зустрічалися без преси, і правильно: він запропонував це, ми погодилися, бо зрозуміли, що він зможе тоді говорити відверто. Дві години ми спілкувалися, багато моментів він пояснив, і ми погодилися з його думкою. Людина розуміє, що вона робить. По-перше, він розповів про ситуацію з цим інтерв'ю, і я йому вірю, що це була журналістка, яка раніше не один раз уже троллила і його, бігала за ним, ховалася там, і тому він попередив Марію Гайдар, щоб вона не спілкувалася з нею, мовляв, іншому журналісту була б інша відповідь. Нас було 45 осіб, кожен говорив про свої проблеми, про переселенців, про бійців АТО, і він погодився з нами, що це дуже важкий шматок роботи, який має очолювати людина, що розуміється на цьому. Саакашвілі сказав, що Марія Гайдар не займатиметься соціальною політикою, але людина вона патріотична (в тому сенсі, що вона бореться з режимом Путіна), тому вона потрібна тут. Так що вона буде працювати, але не такій складній ділянці.

Катерина Ножевникова, волонтер, жителька Одеси, займається допомогою ветеранам, переселенцям з Донбасу, керівник громадської організації «Корпорація монстрів – волонтерська група Катерини Ножевникової»:

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– «Особисто для мене призначення Маші Гайдар не мало абсолютно ніякого значення, і я не виступала проти, тому що я вважаю, що людей треба оцінювати за підсумками їх роботи, про що я і говорила в нашій волонтерській тусовці: дайте їй сто днів, якщо за сто днів нічого не станеться, тоді й будемо питати. Російський паспорт – це не діагноз. У нас серед волонтерів є багато людей з російським паспортом, і я не вважаю, що це злочин. Що стосується інших волонтерів у місті, там є різні думки. Є достатньо різко налаштовані патріоти, які в принципі проти російських громадян тут на посадах. Вони кажуть: «Чому вона, якщо наші країни перебувають у стані війни?» Є ті, кого образило звинувачення у зв'язках з Коломойським. Чи налаштовував хтось цих людей? Ні, я знаю всіх, хто це організував (акцію протесту проти призначення Маші Гайдар, – ред.), вони дуже багато зробили за останній рік, це був щирий рух.

Це не конкурсна посада, а посада, на яку призначаються. На неї повинна йти людина з певною освітою і досвідом

​Я не вважаю, що на цю посаду потрібно було оголошувати конкурс. Я не вважаю, що волонтери, навіть напрацювавши величезний досвід, можуть бути претендентами на цю посаду. Не потрібно плутати ці речі. Є закон. Це не конкурсна посада, а посада, на яку призначаються. На неї повинна йти людина з певною освітою і досвідом. У нас дуже складна ситуація: в Одеській області 500 тисяч пільговиків, 140 тисяч інвалідів. Волонтери зробили дуже багато, але щоб іти на таку посаду, потрібно нести величезну відповідальність.

Соціальна робота – це найскладніший департамент, цьому треба вчитися, я б не стала такі експерименти проводити в такий важкий час. Можливо, її призначення – це політичний крок. Ця особа, ну, скажімо, весільний генерал у якомусь сенсі. Вона б їздила там десь, за кордон, у неї гучне прізвище, а всі міжнародники люблять гучні прізвища, а працювала б команда з тих, хто в ситуації не плаває. Але що мені подобається – є діалог між волонтерами, владою, громадськістю міста. Раніше діалогу у нас не було. Помилки робляться, але вони швидко виправляються.

Було зрозуміло, що призначення росіянки на сьогоднішній день викличе бурю. Але й волонтери не можуть нескінченно тягнути це

Призначення Маші Гайдар у цій ситуації... ситуація, звичайно, в місті напружена. Треба було все прораховувати на два кроки вперед. Було зрозуміло, що призначення росіянки на сьогоднішній день викличе бурю. Але й волонтери не можуть нескінченно тягнути це. Ми хочемо повернутися додому, до своїх робіт, до своїх родин, до нормального життя. На жаль, волонтери – це ті, хто дає рибу, а не вудило. Вудило повинна дати держава. Вже минуло досить часу, щоб державна машина розвернулася. Так, вона важко розгортається, але мені здається, що на сьогоднішній день уже якийсь процес пішов.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG