Доступність посилання

ТОП новини

Кандидатів Порошенка і Коломойського треба зняти з виборів (огляд преси)


У Чернігові триває протистояння двох олігархічних груп – експерт

Міліція в Чернігові поставила ультиматум: ніяких підкупів виборців. Останні кілька тижнів тут роздають продуктові набори, годують гарячими обідами, дають гроші за позитивне голосування. Насправді, як твердить «Газета по-українськи», відбувається централізація влади в руках президента. Це викликає спротив частини олігархів. Причина в політичній системі, яку можна назвати конкурентною олігархією. У Чернігові триває протистояння двох олігархічних груп, які очолюють Петро Порошенко та Ігор Коломойський. Ці групи оформлюються в політичні партії. Політсила Порошенка вже пройшла цей процес, а група Коломойського ще на шляху розбудови. Ця боротьба визначить, якою буде нова політична система України. Вона або залишиться конкурентною олігархією, або розвиватиметься в демократичний бік. Або ж – в авторитарний, як це було за Януковича. В інтересах суспільства обох головних кандидатів у Чернігові треба зняти з виборів, наголошує експерт видання. Бо і Березенко, і Корбан порушують законодавство – за час кампанії накопичилася купа фактів про це. Якщо їх не знімуть і переможе кандидат Порошенка, то країна поверне в бік авторитаризму. Якщо ж обох знімуть і порушать проти них справи, буде зроблено крок у бік демократичної системи. На цьому наголошується в статті, що так і називається – «Кандидатів Порошенка і Коломойського треба зняти з виборів».

Кандидатів Порошенка і Коломойського треба зняти з виборів (огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Градус напруги довкола кадрових призначень в «Укрнафті» трохи знизився. Збори акціонерів компанії відбулися доволі спокійно, без ексцесів і застосування сили. Міноритарний акціонер компанії бізнесмен Ігор Коломойський підтримав кандидатуру, запропоновану головою НАК «Нафтогаз України» Геннадієм Коболєвим, британця Марка Роллінза. Утім, як пише газета «День», лише ззовні ситуація нагадує мир. «Виглядає так, ніби Коломойський здався. Але це тільки умовно. Його з «Укрнафти» не викинуть, – наголошує експерт видання. Він вважає, що буде мирне співіснування: компанія платитиме дивіденди, чого вона постійно намагалася уникати, а всі продовжуватимуть свій бізнес. Менеджмент буде новий, але це нічого не означає. Попередній голова був бельгійцем, втім, на діяльності «Укрнафти», з точки зору збільшення видобутку нафти і газу, це ніяк не позначилося. Навпаки, компанія за усіма показниками деградувала. Тому, ймовірно, досягнутий певний компроміс між власниками». Експерти також переконані, що головні події ще попереду. Насправді йде боротьба за гроші. Головне – чи не приховується за гаслом «деолігархігації» банальна «реолігархізація», коли старих олігархів викидають на узбіччя і починають проштовхувати фаворитів нинішньої влади, зазначає видання.

Тиждень, що минає, подарував українцям надію на реальне перемир'я на Донбасі і відібрав надію на те, що в українському політикумі настане хоч якась стабільність і що місцеві вибори пройдуть цивілізовано, стверджує газета «Сегодня». Домовленість контактної групи про відвід від лінії розмежування озброєння калібром менше від 100 міліметрів – це, звісно, не прорив, але подія значуща. Адже це гарантує, що мирні жителі перестануть бути жертвами обстрілів. Видання наголошує на ще одній знаковій події – рішенні про заміну на передовій Нацгвардії частинами Міноборони. Адже армія – це мобілізовані, основним бажанням яких є швидше повернутися в мирне життя. Нацгвардія в значній мірі – добровольці, які часом слабо підкоряються командуванню і в силу ідеологічних позицій готові продовжувати війну. Заміна других першими означає, що на передовій залишаться лише частини, повністю підконтрольні президенту. Правда, це ще не гарантує миру, оскільки за лінією фронту є інша армія, у якій свої добровольці, які з різних причин прагнуть війни. Але приборкати їх – це вже завдання Путіна, якщо він не хоче опинитися в повній ізоляції. Докладніше йдеться в статті «Гречка і мінські маневри».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG