Доступність посилання

ТОП новини

Українцям у вирішенні проблем допомагатимуть е-петиції


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Українській владі впроваджувати систему електронних звернень допомагає Агентство США з міжнародного розвитку

Ефективний парламент, суворий контроль над виконавчою владою, боротьба з корупцією. Такі амбітні цілі поставив собі проект «Рада», який фінансово підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Нині він допомагає українській владі впроваджувати систему електронних петицій. З її допомогою прості громадяни зможуть впливати на рішення місцевих та центральних органів і виступати із різними ініціативами.

Киянин та активіст «Фінансового майдану» Василь Білий ходить на пікети до Верховної Ради і Нацбанку як на роботу. Колись взяв валютний кредит – але через падіння курсу гривні не може його повернути. Вважає, що помогти вирішенню його проблеми можуть лише депутати і урядовці.

«Ми вимагаємо прийняти закон про валютних позичальників. Держава обманула людей», – каже він.

Ледь не щодня під Верховну Раду, Нацбанк, Кабмін приходять сотні людей – шахтарі, профспілки, підприємці, таксисти. У кожного свої проблеми. Але рішень вони вимагають від чиновників. Вже зовсім скоро у всіх, хто має до влади якісь вимоги або пропозиції, з’явиться ще одна можливість їх озвучити – електронні петиції.

Потрібно сформулювати проблему і зрозуміти, чи вона цікавить ще когось. Потім написати цю ідею у вигляді електронної петиції, розпіарити серед своїх однодумців, сусідів, щоб вони підписалися під цією петицією
Вікторія Афанасьєва

«Перш за все потрібно сформулювати проблему і зрозуміти, чи вона цікавить ще когось. Потім написати цю ідею у вигляді електронної петиції, розпіарити цю ідею серед своїх однодумців, сусідів, щоб вони підписалися під цією петицією», – розповідає про процес подання електронних петицій співавтор закону Вікторія Афанасьєва.

Якщо петиція подається в сільраду – на її підтримку достатньо 50 підписів. В столиці – 1 тисячу. Щоб документ потрапив на розгляд президента або парламенту – 25 тисяч.

Електронна петиція – це не просто як було раніше: ти написав папірець, тобі написали відписку або просто викинули цей папірець. Це означає – якщо ви зібрали певну кількість однодумців, орган влади буде зобов’язаний розглянути це питання по суті
Андрій Шевченко

«Електронна петиція – це не просто як було раніше: ти написав папірець, тобі написали відписку або просто викинули цей папірець. Це означає – якщо ви зібрали певну кількість однодумців у вашому місті, районі чи області, орган влади буде зобов’язаний розглянути це питання по суті. Чи йдеться про ремонт дороги, чи про закриття школи, чи про щось завгодно», – зазначив директор програми «Рада» Андрій Шевченко.

Система подання електронних петицій успішно діє в багатьох країнах Європи та Сполучених Штатах. Саме тому, кажуть в Агентстві США з міжнародного розвитку, вирішили підтримати її запровадження і в Україні. Адже це дозволить активним громадянам просувати реформи.

За словами керівника Центру розвитку інновацій Києво-Могилянської академії Сергія Лобойка, це в принципі шлях до реалізації тієї глобальної ідеї, яку заповідав Майдан про те, щоб змінити не обличчя (у владі), а саму систему. Це шлях до побудови більш ефективної системи народовладдя в країні.

Закон про онлайн-петиції вже схвалив парламент. Отже незабаром тим, хто звик домагатися змін в країні пікетами, доведеться опановувати інструменти електронної демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG