Доступність посилання

ТОП новини

Щоб допомогти Україні, Захід має піти на більше, ніж санкції (світова преса)


Треба надати Києву військову допомогу, з такими гравцями політики без ризику не буває – аналітик Chatham House

Для допомоги Україні Захід має піти на більше, ніж санкції проти Росії, запевняє аналітик Chatham House Джеймс Шерр. Тим часом, журналістка Kyiv Post пише, що трансгендерне життя в Україні офіційно вважається «психічним розладом», що є однією з офіційних перешкод, які відвертають громадян від зміни статі. А журналіст Telegraph, зокрема, повідомляє, що кількість невеликих крадіжок у Росії зростає, у той час як руйнується економіка країни. Можливо, у відповідь на це російський президент запропонував колишньому італійському прем’єр-міністру посаду міністра економіки Росії, про що повідомляє журналіст Quartz.

Щоб допомогти Україні, Захід має піти на більше, ніж санкції, пише аналітик Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House Джеймс Шерр на сайті установи. На його думку, надання Україні військової допомоги відбере наразі існуючу перевагу у Росії під час можливих переговорів.

«Хоча санкції стримують потенціал, вони не стримують поведінки. Їхній безпосередній вплив є терпимим. Крім того, вони не роблять нічого, щоб послабити найефективнішу форму російської влади – військову силу», – пише Шерр.

Аналітик вважає, що лише завдяки військовій силі Росія може вплинути на політику України, зокрема, на рішення про федералізацію чи позаблоковий статус. Шерр пише, що посиливши українську армію, можна послабити цей російський військовий козир.

«Київ потребує можливостей, які захистять їхні сили та уповільнять бої. Якщо противник стикнеться з ефективним опором і затяжною боротьбою, він буде менш схильним до атаки. Техніка, необхідна для досягнення цього – захищені системи зв'язку, засоби радіоелектронної боротьби та пасивний контрбатарейний радар далекого радіусу дії – не є «смертельною зброєю», – пише Шерр.

Він зазначає, що Захід наразі допомагає Україні у військовому плані, але ця допомога є нескоординованою та несистематичною. Звичайно, пише Шерр, існує ризик провокації російського президента Володимира Путіна на ескалацію конфлікту. Однак, у справах з ризиковими гравцям політики без ризику не буває, пише він.

Аналітик Центру європейських реформ Ієн Бонд: «Що провокує Путіна: «слабкість і блеф»

Трансгендерне життя в Україні офіційно вважається «психічним розладом», пише журналістка української англомовної газети Kyiv Post Анна Якутенко.

Вона пояснює, що для зміни статі в Україні громадянин має отримати дозвіл від спеціальної комісії Міністерства охорони здоров’я. Спершу особа має провести 30 днів у психіатричній лікарні – часто у тому самому відділені, що й психічно хворі пацієнти, – та отримати діагноз «транссексуальність», що в Україні досі вважається психічним розладом, пише журналістка.

«Зрозуміло, що офіційні перешкоди відвертають багатьох українців від зміни статі. У країні, де проживає більше 40 мільйонів людей, минулого року лише семеро осіб змінили стать, а п’ятеро отримали нові документи, у тому числі, зміну імені у свідоцтвах про народження, згідно з даними спеціальної комісії міністерства», – пише журналістка.

Крім того, після отримання «діагнозу» трансгендери мають пройти через інтерв’ю з комісією міністерства, де від людей очікуються «стандартні відповіді» на запитання, розповів Юрій Франк з української недержавної ЛГБТ організації Insight.

«Абсурдність радянського підходу (лікарів у комісії – ред.) просто змушує вас брехати. Наприклад, якщо ви хочете стати чоловіком, ви не можете сказати, що віддаєте перевагу інтелектуальній праці. Ви маєте робити вигляд, що вам подобається фізична робота – рубати дерева чи щось будувати», – сказав він.

Крім того, люди, які мають дітей, молодших за 18 років, не можуть отримати дозвіл на зміну статі, пише журналістка.

Загалом, толерантність до ЛГБТ людей в Україні є низькою, але дехто, як, наприклад, 19-річний Фрідріх Чернишов, який оголосив про зміну своєї статі у 19 років, каже, що визнання своєї справжньої приналежності цього варте.

Kyiv Post: «Трансгендерне життя в Україні офіційно визнане «розладом»

Кількість невеликих крадіжок у Росії зростає, у той час як руйнується економіка, пише журналіст британської газети Telegraph Лорен Дейвідсон. У 2014 році з російських крамниць вкрали товару на 930 мільйонів рублів, у той час, як у 2013 році ця сума дорівнювала 648 мільйонам рублів.

«Дорогі товари, наприклад, високоякісний алкоголь, м’ясні та рибні делікатеси, кава, яйця, парфумерія та косметика, є серед тих, які крадуть найбільше», – пише журналіст.

У той же час, експерти кажуть, що офіційні цифри відображають лише крадіжки, про які повідомили поліції. Крамниці ж можуть втрачати набагато більше грошей. «Фактичний рівень злочинів може дорівнювати 2 трильйонам рублів», – зазначає журналіст.

Telegraph: «Магазинні крадіжки у Росії зростають, у той час як руйнується економіка»

Колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі заявив, що його давній друг, російський президент Володимир Путін, запропонував йому російське громадянство та посаду міністра економіки, пише журналістка американського інтернет-видання Quartz Анналіза Мереллі.

Як пишуть італійські ЗМІ, Берлусконі оголосив новини за вечерею з депутатами зі своєї партії. «В Італії мене відкинули на узбіччя, але Путін сказав мені, що хоче дати мені громадянство та довірити мені управління Міністерством економіки», – цитують Берлусконі.

Тим не менш, за словами речника російського президента Дмитра Пєскова, це не була серйозна пропозиція, а лише «образний» жест підтримки, пише журналістка.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG