Доступність посилання

ТОП новини

КПУ зняли з виборів. Це шанс для появи нових лівих?


Прихильники Компартії на мітингу в Києві (архівне фото)
Прихильники Компартії на мітингу в Києві (архівне фото)

Міністр юстиції – це просто «мокрушнік» – лідер комуністів Петро Симоненко

Київ – Не чекаючи на рішення суду про заборону ​Комуністичної партії України, міністр юстиції заборонив комуністам брати участь у виборах, посилаючись на рішення незалежної комісії та закон про декомунізацію. Представники Компартії називають рішення комісії упередженим, а лідер КПУ Петро Симоненко називає заборону Компартії забороною боротись проти «​фашистського режиму»​.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністерство юстиції заборонило комуністам України брати участь у місцевих виборах – під заборону потрапила не лише Комуністична партія України, а також Комуністична партія України (оновлена) і Комуністична партія робочих та селян.

Про відповідне рішення оголосив секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов. Він нагадав, що рівно рік тому, перебуваючи на посаді спікера Верховної Ради, розпустив фракцію Комуністичної партії.

Комуністичні партії, які є сьогодні в нашій країні, втрачають право бути суб’єктом політичних та виборчих процесів
Олександр Турчинов

«Сьогодні міністр юстиції – відповідно до ухваленого Верховною Радою закону – підписав рішення, відповідно до якого комуністичні партії, які є сьогодні в нашій країні, втрачають право бути суб’єктом політичних та виборчих процесів», – наголосив Турчинов.

Судовий позов про остаточну заборону Компартії Міністерство юстиції подало ще 8 липня минулого року. Розгляд справи кілька разів переносився і триває досі. Втім, за словами міністра юстиції Павла Петренка, ухвалений у травні закон про декомунізацію надав підстави для заборони комуністів без рішення суду.

Міністерство юстиції є тим органом, який здійснює перевірку політичних партій на предмет, чи їхня діяльність, пропаганда та символіка не підпадає під заборону
Павло Петренко

«Міністерство юстиції є тим органом, який здійснює перевірку політичних партій на предмет, чи їхня діяльність, пропаганда та символіка не підпадає під заборону. З перших днів міністерство сформувало незалежну комісію, до якої увійшли, крім наших фахівців, знані представники громадянського суспільства, і протягом місяця ця комісія проводила перевірку», – розповів міністр.

Павло Петренко
Павло Петренко

​Петренко погодився з висновками комісії про те, що комуністичні партії порушували найменуванням, символікою, статутом та програмою закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні», а саме, частину 2-гу статті 3-ї та частину 1-шу статті 4-ї.

Петренко, однак, наголосив, що, незалежно від заборони брати участь у виборах, судові процеси проти КПУ будуть доводитися з боку міністерства до кінця.

На сайті Комуністичної партії України є звернення адвоката КПУ Сусанни Тирзикян, у якому вона розповідає про свою спробу потрапити на засідання комісії, про яку говорив Петренко, і яке відбулося близько місяця тому. Її туди не допустили.

«Я вважаю, що своєю відмовою комісія заздалегідь висловила свою думку щодо свого рішення. Комісія також, на мою думку, порушила норми європейського права, тому що особа має брати участь у засіданнях органу, який може обмежити права цієї особи», – заявила Тирзикян. Вона наголосила, що це робить рішення комісії нелегітимним.

У коментарі Радіо Свобода Петро Симоненко наголосив, що комуністи все одно будуть брати участь у місцевих виборах, а заборона КПУ є порушенням Конституції та закону «Про політичні партії», якій передбачає обов’язкову участь партії у виборах. Якщо партія не бере участі у виборах, вона може позбутися реєстрації.

Це заборона громадянам голосувати проти режиму, профашистського по своїй суті
Петро Симоненко

«Через порушення цього закону та неучасть у виборах партія знімається з реєстрації. Це не заборона партії брати участь у виборах, а заборона громадянам голосувати проти нинішнього злочинного режиму, профашистського по своїй суті», – заявив політик.

Петро Симоненко на мітингу (архівне фото)
Петро Симоненко на мітингу (архівне фото)

​Симоненко заявив, що партія розгляне можливість оскарження наказів міністра юстиції в суді та назвав Павла Петренка «просто мокрушніком».

​Заборона КПУ – це шанс для молодих лівих рухів, вважає політолог Віктор Небоженко. Він також висловив сподівання, що нові ліві вже не будуть прихильниками Кремля.

«Перед нами не єврокомуністи, а залишки Радянського Союзу. В Україні 20 років весь лівий та профспілковий рух був під міцною п’ятою КПУ Симоненка», – заявив Небоженко.

Політолог наголосив, що рішення міністра було в рамках закону про декомунізацію, але не виключив можливості повернення членів Компартії під новим брендом.

«КПУ не стільки буде битися у судах, а швидко перезареєструється як Союз лівих світлих сил України, отже, система залишиться», – заявив він.

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2015 року.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG