Доступність посилання

ТОП новини

Мир із некрофілами: чому в Україні не вірять у буферну зону


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Для Росії війна і смерть – сенс існування і державної ідеології. Повірити в миролюбність некрофілів не так вже й просто

(Рубрика «Точка зору»)

Рішення президента Петра Порошенка про доручення українським представникам в контактній групі підписати угоду про створення 30-кілометрової буферної зони викликає сьогодні суперечливі відгуки спостерігачів. З одного боку, практично всі визнають логічність такого рішення з точки зору врегулювання військових конфліктів. Створення буферної зони дозволить припинити обстріл міст, що знаходяться на лінії зіткнення з бандитами. І якщо продовжаться обстріли Донецька, тоді вже ні в кого, навіть у жителів самого міста, не буде сумнівів: їх вбиває «ДНР».

З іншого боку, будь-яка буферна зона може створюватися тільки в атмосфері довіри. Ніякої довіри до російського керівництва – адже саме воно вирішує, як будуть діяти бойовики – в Україні ні в кого немає. Ось і зараз у російському МЗС підтримують створення буферної зони, а представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» роблять вигляд, що взагалі не обговорювали подібне питання і звинувачують Порошенка у брехні. Тоді чому б уже після підписання угоди і відведення українських озброєнь бойовикам знову не почати агресивні дії? При цьому російські дипломати будуть тільки розводити руками: так, ми на них впливаємо, але ми їх не контролюємо!

Я думаю, що відсутність довіри – одна з головних проблем у врегулюванні конфлікту. Як можна довіряти тим, хто весь час бреше? Хто не приховує своїх агресивних намірів? Хто наводнює Донбас зброєю і робить вигляд, що не причетний до конфлікту? Де гарантії того, що війська, які залишаться в буферній зоні, не отримають назад своє озброєння і не почнуть новий наступ? І тоді міста, які хочуть врятувати від обстрілів, опиняться під новою загрозою.

Якби в Україні вважали, що в Росії хочуть миру, а не війни, такі рішення, як буферна зона, сприймалися б куди легше. Але йдеться про кордон із країною, для якої війна і смерть – сенс існування і державної ідеології. Повірити в миролюбність некрофілів не так вже й просто.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG