Доступність посилання

ТОП новини

Для людей з окупованого Донбасу обіцяють створити логістичні центри з доступними ліками і продуктами


Хлопчик їсть хліб, який безкоштовно роздає «ДНР» в Донецьку, 3 червня 2015 року
Хлопчик їсть хліб, який безкоштовно роздає «ДНР» в Донецьку, 3 червня 2015 року

Донбас треба годувати чи він повинен харчуватись сам?

Українські товари потрапляють на окуповані території Донбасу переважно у вигляді контрабанди чи гуманітарної допомоги, а купувати їх у Росії – суттєво дорожче. Як наслідок, щоб прогодувати родину, люди садять городину біля під’їздів та переходять на доступні замінники дорогих продуктів. Позиція українського уряду залишається незмінною: торгувати та збагачувати цим бойовиків держава не буде. Водночас на лінії розмежування обіцяють незабаром розмістити логістичні центри, де мешканці окупованих територій купуватимуть українські продукти та ліки.

На окупованих бойовиками територіях Донбасу є серйозні проблеми із забезпеченням продуктами харчуванням. На звичні та доступні до війни товари ціни суттєво зросли. Український уряд підтримує пропускну систему на лінії розмежування із захопленими територіями та відмовляється торгувати з бойовиками. Водночас споживчий кошик, наповнений товарами з Росії, коштує для жителів угруповань «ДНР» та «ЛНР» значно дорожче. Аби витрачати менше грошей на продукти, люди вирощують, що можуть, навіть під під’їздами та в дворах.

Юлія та Джаміля з Донецька – сусідки та мають поруч невеликі городи. Там ростуть картопля, кабачки і цибуля, виноград та черешня. Юліна бабуся зібрала під будинком два кілограми малини та варить із ягід варення – купувати його на базарі вийде значно дорожче.

Джаміля розповідає, що дороге м’ясо, джерело білка для організму, замінюють дешевшими аналогами: квасолею та кількою в томаті.

«Припустимо, треба приготувати борщ. Картопля стара сьогодні коштує 17 гривень в нашому магазині, капуста – 17 гривень. Ну, цибулю ми свою посадили. Цибуля, бурячок, морквочка – це все своє. А так купити це все дуже дорого», – говорить жінка.

«Прикордонні магазинчики» можуть з’явитись вже незабаром

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Водночас українська влада неодноразово заявляла, що торгувати з бойовиками окупованих територій та збагачувати їх у таких спосіб – неприпустимо. Президент Петро Порошенко, коментуючи таке рішення, говорить, що «обмеження мають вимушений характер».

Останнім часом, зважаючи на погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі, почали вести мову просто створення на лінії розмежування, на підконтрольній Україні території логістичних центрів. Тобто, місць, де законно, а отже і суттєво дешевше, можна буде купити ліки і продукти. Про те, що такі «прикордонні магазинчики» можуть з’явитись вже незабаром, свідчить розмова Порошенка про це з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом та президентом Росії Володимиром Путіним.

Окрім того, Порошенко доручив новому очільнику Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгію Туці разом із СБУ та іншими силовими відомствами викоренити корупцію при перетині пунктів пропуску.

«Треба припинити потік нелегальних поставок товарів на окуповані території, особливо підакцизних, торгівля якими знищує український бюджет і збагачує проросійських бандитів», – сказав Порошенко.

Логістичні центри дозволять вирішити дві проблеми – Жебрівський

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Підтримує ідею логістичних центрів і голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. За його словами, ці логістичні центри нагадуватимуть торгову базу на лінії розмежування.

Великі черги, що вже стали звичними на блокпостах виникають саме тому, говорить Жебрівський, що люди намагають зекономити і їдуть туди-назад за продуктами. Тож облаштування логістичних центрів дозволить вирішити відразу дві проблеми: «розвантажити пункти пропуску і допомогти нашим співвітчизникам з окупованих територій», резюмує Жебрівський.

Реінтеграція окупованих територій загрожує державності – Сироїд

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

Наразі є тенденція до того, щоби інтегрувати окуповані території назад до складу України, говорить заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд та додає «на жаль». За її словами, на зайнятих бойовиками територіях зараз майже немає населення, яке вважає себе українцями. А ті, що ідентифікують себе з Україною – не впливають на рішення.

Те, що пов’язано з реінтеграцією: проведення місцевих виборів чи, тим паче, закріплення умовного «особливого статусу» для окупованих територій чи налагодження економічних зв’язків – несе загрозу для державності України, каже Сироїд.

«Ми стояли на тій позиції, щоб окрім гуманітарних (тобто надання гуманітарної допомоги людям, які потребують цього) – всі інші зв’язки мали би бути припинені. Аби Україна, у тому вигляді, який контролюється (владою – ред.) могла розвиватися і ставати успішною», – вважає заступник голови Верховної Ради.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський обіцяє, що перший логістичний центр має з’явитися вже за два тижні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG