Доступність посилання

ТОП новини

Голова Харківської ОДА уникнув громадської люстрації, посилаючись на зайнятість


Райнін не пройшов процедуру громадської люстрації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Райнін не пройшов процедуру громадської люстрації

«Тут треба говорити про те, хто ще кого повинен люструвати» – Райнін

Харків – Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін не визнає рішення «Харківської громадської люстраційної палати», за яким він не пройшов публічну люстрацію. 12 членів журі «Люстраційної палати» вважають, що Ігор Райнін, проігнорувавши громадську люстрацію, тим самим продемонстрував свою закритість та байдужість до процесу очищення влади. Натомість, Райнін висловив сумнів у компетентності громадських експертів люстраційного журі, і сам захід назвав «дешевим шоу».

Вже третій день місцеві політики, народні депутати з «Народного фронту», радники голови обладміністрації та звичайні інтернет-користувачі у «Фесбуці» й блогах обговорюють вердикт журі «Громадської люстраційної палати».

«Виходячи з того, що голова Харківської ОДА Райнін Ігор Львович, незважаючи на неодноразові письмові звернення «Харківської громадської люстраційної палати», не проявив відкритості, не скористався можливістю відкритого діалогу з громадянським суспільством в особі громадського журі та не скористався можливістю надати достатню інформацію про свою професійну діяльність, журі ухвалило рішення, що Ігор Львович Райнін не пройшов процедуру громадської люстрації», – озвучила протокол засідання громадського журі Ірина Колоколова, координатор журі «Громадської люстраційної палати».

Райнін сам обіцяв громаді пройти публічну люстрацію – активісти

Історія з люстрацією, ініційованою громадськістю Харкова, бере свій початок ще з 2-го дня після призначення на посаду голови Харківської ОДА. Тоді, на початку лютого, під час зустрічі з кількома десятками представників громадських об’єднань він пообіцяв пройти публічну процедуру люстрації.

Згодом керівник області на офіційній сторінці ОДА у «Фейсбуці» оприлюднив власноруч заповнену люстраційну заяву, чим вчергове підтвердив згоду на проходження процедури, запропонованої «Люстраційною палатою». У заяві Райніна містилися відповіді на запитання щодо його попередньої діяльності, майнового стану, бізнесу та участі у протиправних діях.

Як повідомив голова координаційної ради «Люстраційної палати», доцент кафедри конституційного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Федір Вениславський, упродовж майже шести місяців Райнін знайшов можливості для зустрічі з громадським журі. На жодне з кількох офіційних звернень він не надав відповіді про зручний для нього час, дату та місце для проходження громадської процедури. Відтак, три тижні тому координаційна рада «Харківської громадської люстраційної палати» ухвалила рішення про призначення процедури на 24 липня.

Того дня у призначений час журі почало роботу без головного учасника громадської люстрації. Райнін за кілька годин до зібрання палати повідомив Радіо Свобода, що не зможе прийти через велику зайнятість в державній адміністрації. А у неділю, після оприлюднення вердикту, очільник Харківщини назвав це голосування «дешевим шоу».

Райнін назвав люстрацію, проведену активістами, «дешевим шоу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

У мене немає часу на шоу. Ми працюємо!
Ігор Райнін

«У мене немає часу на шоу. Ми працюємо!» – наголосив напередодні Радіо Свобода Ігор Райнін.

За час діяльності спілки громадську люстрацію пройшли кілька суддів, яких парламент призначав безстроково на посади, а перед тим – начальник Харківського регіонального управління юстиції Юрій Георгієвський та Михайло Гагаркін, що донедавна був виконувачем обов’язків начальника обласного головного управління Державної фіскальної служби, а тепер обіймає посаду першого заступника начальника цієї служби.

«І до цього часу ні у кого не було жодних претензій та зауважень щодо фаховості експертів «Люстраційної палати», – зауважує Федір Веніславський.

Спілка об’єднує представників понад 40 громадських організацій. До неї входять юристи, адвокати, науковці та громадські діячі. Журі люстраційної палати складається з обраних 12 експертів у різних галузях. розповідає Веніславський.

Я б запитала у Райніна, як він боротиметься з адмінресурсом – член журі

За умовами проведення громадської люстрації, члени журі після розгляду зібраних матеріалів та заяви особи, яка зголосилася на публічну процедуру, мають можливість поставити запитання, а учасник люстрації, в свою чергу, їм відповідає.

Попри порожнє крісло, де мав сидіти Райнін, журі озвучило запитання, адресовані очільнику області – про проведення тендерів, реформ в області, антикорупційну діяльність, плани щодо розвитку сільського господарства та політики.

«Я би поставила таке запитання: кілька днів тому я прочитала, що Ігор Львович заявив, що він буде серйозно боротися з адміністративним ресурсом під час місцевих виборів. Мені дуже цікаво, яким чином, якщо адмінресурс у нас має великий стаж?» – таке запитання має до голови обладміністрації президент фонду місцевої демократії Ольга Мірошник.

Також у Райніна хотіли поцікавитися як у представника президентської команди, кого може запропонувати демократична проукраїнська команда на посаду мера напротивагу нинішнєму міському голові Генадію Кернесу.

Петро Порошенко та Ігор Райнін
Петро Порошенко та Ігор Райнін

Натомість, директор департаменту масових комунікацій обладміністрації Михайло Черняк не розуміє, чому його шеф мав особисто відповідати на запитання журі, якщо всі відповіді можна знайти в численних інтерв’ю ЗМІ та в публічних звітах Ігоря Райніна. До того ж, у Михайла Черняка є претензії до складу громадського журі та їхньої компетентності.

Нікому не кажу в образу, але це думка не всієї громади регіону, це думка конкретного кола, що тут присутнє
Михайло Черняк

«Не вважаю її (люстрацію – ред.) об’єктивною. Ви мені не дозволили як представникові обладміністрації дати якісь пояснення після запитань журі. Позиція, що тут висловлюється стосовно того, що за підсумками люстрації особа має бути відсторонена від влади чи не відповідає зайнятій посаді, то тут теж питання неоднозначне, бо, нікому не кажу в образу, але це думка не всієї громади регіону, це думка конкретного кола, що тут присутнє», – вважає Черняк.

До того ж, твердить Черняк, у нього на деяких членів журі є компромат. Представник ОДА звинуватив «Громадську люстраційну палату» в тому, що у її складі є громадські активісти з комуністичним минулим. Анатолій Моцпан, якого мав наувазі чиновник з обладміністрації, не приховує, що свого часу був членом КПРС. Колеги по журі кажуть, утім, що колишній народний депутат Моцпан «відстояв весь Євромайдан у Харкові, і справжній патріот Харкова».

Я перший з чиновників в Україні, хто пройшов люстрацію Мін'юсту – Райнін

Ігор Райнін
Ігор Райнін

​Після засідання «Люстраційної палати» Ігор Райнін заявив Радіо Свобода, що результати громадської люстрації не визнає, бо це «думка певних представників громади, до якої чимало запитань марального сенсу».

Тут ще й треба говорити про те, хто ще кого повинен люструвати
Ігор Райнін

«На території Харківської області більше 2000 громадських організацій. В цілому, в Україні 200 організацій, що серед своїх цілей мають люстрацію. На жаль, це обернулося на гру. Тут ще й треба говорити про те, хто ще кого повинен люструвати. Там, у журі є член КПРС, там і член партії Вітренко, там і люди, що мають проблеми з кредитами, і вони не повернені, і люди, що набрехали вкладникам в різних проектах, там різні люди. Є й гідні люди, але я не знаю, як вони туди потрапили. Питання в тому, що у мене немає часу на участь в шоу», – коментує Ігор Райнін.

Водночас, голова області запевняє, що нещодавно, одним з перших чиновників в Україні, пройшов офіційну люстрацію, організовану Міністерством юстиції.

В ХГЛП спростовують обвинувачення в упередженості до Ігоря Райніна і наголошують: якби він був до кінця чесним і відкритим у діалозі з громадою, експерти б не винесли негативного рішення.

Відкритість влади перед інститутами громадянського суспільства – одна з головних вимог Євромайдану, завдяки якому, зокрема, Порошенко став президентом України, а Райнін, відповідно, головою ХОДА
Федір Веніславський

«Нам дорікають у соцмережах: «яке право ви мали проводити люстрацію Райніна», мовляв, краще б Кернеса. Райнін сам публічно дав обіцянку харківській громаді. Безумовно, наша люстрація не є обов'язковою. Але це одна з форм співпраці влади з громадянським суспільством, під контролем якого влада й має перебувати. Відкритість влади перед інститутами громадянського суспільства – одна з головних вимог Євромайдану, завдяки якому, зокрема, Порошенко став президентом України, а Райнін, відповідно, головою ХОДА. Тому, якщо нова влада скочується в традиційну для старої влади колію закритості від суспільства, це, на наш погляд, її дискредитує», – коментує Федір Веніславський.

Громадські члени ХГЛП планують надіслати відкритого листа президентові та прем’єр-міністрові про те, що керівник обласної державної адміністрації «не відповідає вимогам зацнятої посади за критеріями відкритості влади, що сповідує президент Петро Порошенко».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG